Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πόσο γερά θεμέλια έχει το ριμπάουντ

Κοινό χαρακτηριστικό των δύο συνεδριάσεων της ανοδικής αντίδρασης, η υπερσυγκέντρωση επενδυτών σε μετρημένα χαρτιά. Τι σημαίνει αυτό και πώς επιδρούν οι συνθήκες διεθνώς.

Χρηματιστήριο: Πόσο γερά θεμέλια έχει το ριμπάουντ

Δεύτερη σερί συνεδρίαση με άνοδο στη Wall Street, σε ανάλογο ρυθμό είχαν προηγηθεί τα ευρωπαϊκά
και στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι επενδυτές είχαν άλλη μία ευκαιρία να επανέλθουν προς τις 1.050 μονάδες.

Νωρίτερα τα futures του S&P500 έδειχναν από τις 4.039 μονάδες και στη Φρανκφούρτη η συνεδρίαση ξεκινά με τον DAX από τις 15.195 (1,75%), περίπου όσο και για τον FTSE100 στο Λονδίνο, μετά το χθεσινό 1,79% στις 7.536 μονάδες.

Δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση με θετικό πρόσημο για το ΧΑ, με τον αρχικό και κύριο στόχο της επαναφοράς προς την περιοχή των 1.050 μονάδων για τον ΓΔ, με ανοδική διόρθωση σχεδόν 100 μονάδων για τον ΔΤΡ να επιτυγχάνεται σχετικά εύκολα.

Κοινό χαρακτηριστικό και των δύο συνεδριάσεων η υπερσυγκέντρωση των επενδυτών σε μετρημένα χαρτιά, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα. Στη συνεδρίαση της Δευτέρας η -σχεδόν- μισή αξία συναλλαγών πραγματοποιήθηκε στα 4 τραπεζικά χαρτιά συν τον ΟΤΕ, στη χθεσινή σχεδόν η ίδια σε μόλις τρία, των ΟΤΕ, Alpha Bank και Πειραιώς. Πρακτικά σε αυτές τις 100 μονάδες του ΔΤΡ έχει αλλάξει χέρια ένα σημαντικό μέρος τραπεζικών μετοχών και για δύο σερί εξίσου σημαντικό στον ΟΤΕ, με διακριτό μάζεμα από τα χαμηλά των 12,75 μονάδων.

Πιθανότατα αυτός ο τζίρος, τα «γυρίσματα» αφορούν σε «ισχυρά ξένα χέρια», που έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα ενεργήσουν σήμερα-Παρασκευή. Σήμερα, που στα διεθνή χρηματιστήρια η προσοχή παραμένει μεν επικεντρωμένη στις συντονισμένες προσπάθειες των Αρχών να διαχειριστούν την κατάσταση, κυρίως όμως στην τακτική που θα χαράξει ο επικεφαλής της Fed μετά τη νέα αύξηση επιτοκίων. Το μέχρι πότε και το για πόσο ακόμη είναι το «κλειδί» της στάσης των funds -κατ' αρχάς για τη συνέχεια του Μαρτίου.

Για την ΕΚΤ η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση είναι στις 4 Μαΐου, ωστόσο για τέλος Μαρτίου (29-30) είναι ένα διήμερο άτυπων συμβουλίων. Πάντως παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η επικεφαλής της ΕΚΤ να βρει κάποια αφορμή να πάρει θέση -εάν το κρίνει- μετά τη σημερινή του ομολόγου της Fed. Οπως για παράδειγμα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σε προεκλογικό ρυθμό -και τύποις- και το ΧΑ, με την 21η Μαΐου να «φωτογραφίζεται» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με ό,τι αυτό σημαίνει -και εάν- για την επενδυτική κοινότητα.

Συνάντηση Σταϊκούρα - τραπεζιτών σήμερα -για τα επιτόκια κ.λπ.-, σε ρυθμό ενημέρωσης του SSM οι επιτελείς των συστημικών ομίλων, καθώς την προσεχή Τρίτη θα υποβάλουν στον επόπτη επιπλέον στοιχεία, στο πλαίσιο της διαδικασίας των stress tests. Στις 791,03 μονάδες ο ΔΤΡ με διαδικασίες fast track από τα χαμηλά της Δευτέρας και με τη συνδρομή της DBRS -τη Δευτέρα- και χθες της Moody's. Προφανές πως στον τραπεζικό κλάδο εξελίσσεται ένα από τα κύρια στοιχήματα των ξένων.

Κινητικότητα όμως και στο «μη συστημικό» μέτωπο, με κατ' αρχήν συμφωνία Attica Bank-Thrivest, όπως σημείωνε από χθες βράδυ η Αναστασία Παπαϊωάννου.

Παράλληλα με τις εισροές στις τραπεζικές μετοχές, σημαντικές σε μία 10άδα-12άδα blue chips, με γνώμονα τα οικονομικά αποτελέσματα, τις διεργασίες, συνεκτιμώντας την είσοδο επενδυτών από χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Στις 2.551,90 (2,10%) ο FTSE25, με το ενδιαφέρον σήμερα-αύριο στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 2022 από τον όμιλο TITANC και τη ΔΕΗ.

Ενημέρωση αναλυτών από τη διοίκηση της Fourlis, μετά την ανακοίνωση μεγεθών (με τον κύκλο εργασιών του ομίλου να ξεπερνά τα 500 εκατ.) και της Autohellas.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v