Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμυνες στην τραπεζική διόρθωση αναζητά το Χρηματιστήριο

Κέρδη στο ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Τα περιθώρια κίνησης, μετά και τις ισχυρές τραπεζικές πιέσεις την Παρασκευή. Τα θετικά πρόσημα στο έτος για τον κλάδο, οι κεντρικές τράπεζες και τα νέα δεδομένα.

Αμυνες στην τραπεζική διόρθωση αναζητά το Χρηματιστήριο

H πρώτη από τις πέντε συνεδριάσεις για το κλείσιμο Μαρτίου. Μήνας αναταράξεων και αυξημένης ρευστότητας, αβεβαιότητας στις αγορές.

Από Νέα Υόρκη σε Φρανκφούρτη, μέχρι Αθήνα, σηματοδοτώντας τον τερματισμό ενός μεσοπρόθεσμου ανοδικού κύκλου, με τον τραπεζικό κλάδο στο προσκήνιο, αυτή τη φορά ως αρνητικό πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

Στους κεντρικούς τραπεζίτες το «κλειδί» των αγορών, με τους επικεφαλής της Fed και της ΕΚΤ να επιμένουν σε επιθετική τακτική, με προφανείς παρενέργειες -πλέον- και σε ευπαθή μέρη του συστήματος.

Θα φανεί, από σήμερα, εάν (και κατά πόσον) η εξέλιξη της κρίσης θα τους υποχρεώσει σε μερική -έστω- αλλαγή στάσης, ειδικότερα την επικεφαλής της ΕΚΤ, εν μέσω κοινωνικής αναταραχής στη Γαλλία και απεργιακών κινητοποιήσεων στη Γερμανία.

Από τις 3.948,72 μονάδες ο S&P500, με οριακά θετικό εβδομαδιαίο πρόσημο και τα futures νωρίτερα στη Wall Street από 32 μονάδες υψηλότερα.

Από τις 14.927,47 μονάδες ο DAX, μετά από ισχυρή διόρθωση (1,86%) την Παρασκευή, με βαρίδι την Deutsche Bank.

Από τις 1.021,16 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον FTSE25 από τις 2.464,63 και τον Δείκτη Τραπεζών από τις 736,22 μονάδες.

Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος, μετά από ισχυρή διόρθωση (5,78%) στη συνεδρίαση της Παρασκευής αλλά ακόμη με θετικό πρόσημο (14,93%) από την αρχή του έτους. «Μαξιλάρι» που δίνει την ευχέρεια σε αγοραστές από χαμηλότερες τιμές να κάνουν «ταμείο» μηνός αλλά και πρώτου 3μήνου (την Παρασκευή 31/3) με θετικό αποτέλεσμα.

Εβδομάδα εξελίξεων για τον κλάδο, καθώς οι διοικήσεις θα πρέπει να υποβάλουν αύριο τα νέα στοιχεία που έχουν ζητηθεί από τον επόπτη του Μηχανισμού. Την Παρασκευή καταθέτουν τα αποτελέσματα της Εσωτερικής Διαδικασίας Επάρκειας Κεφαλαίου. Δεδομένου ότι η ΕΚΤ τη θεωρεί πολύ σημαντική (ICAAP) όσον αφορά στη διαχείριση κινδύνου -πολύ δε περισσότερο- αυτή την περίοδο τα αποτελέσματά της αναμένονται με εύλογο ενδιαφέρον στην Αθήνα.

Κλάδος αιχμής και ο κατασκευαστικός, με την Πένυ Κούτρα να έχει όλες τις λεπτομέρειες από το μέτωπο ΕΛΛΑΚΤΩΡ-Intrakat και την προοπτική περαιτέρω συγκέντρωσης των κατασκευών-υποδομών.

Ποια είναι τα τεχνικά σημεία, οι άμυνες και οι αντοχές traders, επενδυτών σημειώναμε χθες, στην ισχυρή ρευστότητα των εισηγμένων αναφέρεται από νωρίς σήμερα ο Στέφανος Κοτζαμάνης. Ενα από τα αμυντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα των long σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Σε μία περίοδο έντονα ανοδικών επιτοκίων, η πλειονότητα των εισηγμένων εμφανίζεται με ισχυρούς δείκτες ρευστότητας, σημειώνει ο Στέφανος, δικαιολογώντας έτσι και την προσοχή μερίδας επενδυτών στα οικονομικά αποτελέσματα 2022 -προβλέψεις για το 2023 που ανακοινώνουν οι εταιρείες.

Σήμερα ανακοινώνουν μεγέθη 2022 ΕΧΑΕ και Lavipharm, αύριο Sarantis, Τετάρτη Entersoft, Μοτοδυναμική κ.α.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v