Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πού οδηγεί το stock picking με μικρό τζίρο

Τα τεχνικά σήματα για το κλείσιμο Μαρτίου, σε μια εβδομάδα με θετικό «ταμείο» για traders, που χαρακτηρίζεται ωστόσο από απότομη μείωση συναλλαγών. Κινήσεις (και) με πολιτική χροιά.

Χρηματιστήριο: Πού οδηγεί το stock picking με μικρό τζίρο

Συνεδρίαση με χαρακτηριστική μεταβλητότητα η χθεσινή στη Wall Street, με μικρή άνοδο στο τέλος για τον
S&P500. Στις 3.948 (0,3%) ο δείκτης, οριακή η διακύμανση νωρίτερα στην προθεσμιακή αγορά.

Ωστόσο χρήζει αναφοράς η διακριτή διάσταση της επενδυτικής κοινότητας με τις Αρχές των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, την ώρα που ο επικεφαλής της Fed αποκλείει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων φέτος, οι επενδυτές προσβλέπουν ότι η Fed σύντομα θα σταματήσει τις αυξήσεις.

Την ίδια ώρα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ (και προκάτοχος του νυν επικεφαλής της Fed) αφενός διαψεύδει τον εαυτό της, αφετέρου, με τις δεύτερες δηλώσεις της, δίνει αφορμή επενδυτικά σπίτια λ.χ. Moody's να προειδοποιήσουν για ευρύτερη αδυναμία του αμερικανικού συστήματος.

Στην Ευρώπη, η επικεφαλής της ΕΚΤ επιμένει στην επιθετική πολιτική, πλην όμως αρκετά funds έχουν αντίθετη εκτίμηση, παραπέμποντας -μεταξύ άλλων- και στην κοινωνική ένταση σε χώρες όπως (πρωτίστως) η Γαλλία αλλά και (υπόκωφα) η Γερμανία.

Από τις 15.210 μονάδες για τον DAX η εκκίνηση στη Φρανκφούρτη. Σε αυτό το περιβάλλον, στο ΧΑ, με μέτριους τζίρους οι αγοραστές διατηρούν μικρό πλεονέκτημα, πετυχαίνοντας τον κύριο στόχο των 1.050 μονάδων για τον ΓΔ.

Αντίστοιχα των 2.550 για τον FTSE25 και των 780 για τον ΔΤΡ. Σε αυτές τις τιμές -και για τους τρεις δείκτες-, η εβδομάδα ολοκληρώνεται με θετικό «ταμείο» για traders, επενδυτές και μάλιστα με τη γνωστή αναλογία Χ2 για τον τραπεζικό.

Στο 6,16% για τον ΔΤΡ έναντι 3,01% του FTSE25 και 3,16% του ΓΔ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για όσους τοποθετήθηκαν στην αγορά πριν την τραγωδία στα Τέμπη. Πρακτικά σε τιμές 28ης Φεβρουαρίου και αυτό γιατί ακολούθησαν σχεδόν δύο εβδομάδες με πολλούς εγκλωβισμούς μέχρι την τρέχουσα -πρώτη που δίνει δυνατότητα πωλήσεων χωρίς απώλειες.

Ωστόσο η εβδομάδα χαρακτηρίζεται από δραστική μείωση συναλλαγών, εξέλιξη που σύμφωνα με χρηματιστές ενδεχομένως να έχει και πολιτική χροιά (όπως αναφέρεται στον Εκηβόλο).

Σε τραπεζικές (Alpha Bank, Εθνική) οι κύριες εντολές όσων ενεργούν στον κλάδο, σε ΟΠΑΠ, Jumbo, Mytilineos, Motor Oil, TITANC, ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ElvalHalcor από τα blue chips, με τις εκπλήξεις να έρχονται από ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΟΛΠ.

Απόρροια της επαναπροσέγγισης της Intrakat για την ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ το 5,96% (2,135) της ΕΛΛΑΚΤΩΡ -συνδυαστικά με το 3,38% (1,65) της πρώτης. Σε «νέο υψηλό» των 19,36 (1,47%) η μετοχή του ΟΛΠ -με σταθερές αγορές από ξένο fund/ήδη μέτοχο μειοψηφίας στο μ.κ.-, με τη λογική της συγκρισιμότητας με τις εξελίξεις στον ΟΛ Ηγουμενίτσας (όπως αναφέρθηκε στον χθεσινό ΕΚΗ).

Επίσης χαρακτηριστικό της συνεδρίασης, το χαμήλωμα ταχύτητας στα χαρτιά του FTSE25, αλλά επιτάχυνση της μόχλευσης σε αυτά του FTMidCap. Ικανοποιητικό το αποτέλεσμα, με υπεραπόδοση για AVAX, Entersoft, Intrakat, Ideal Holdings, Intracom, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Fourlis, συνδυαστικά με την ανάλογη στο «καρέ» των Mezz.

Η επιβεβαίωση των 1.040 μονάδων ζητούμενη για τους long σε «κλείσιμο» εβδομάδας, προκειμένου να «παλέψουν» ένα «ταμείο» στο τέλος Μαρτίου με μικρότερες απώλειες απ' ό,τι γράφουν μέχρι σήμερα.
Στο μείον 5,47% για τον ΓΔ, στο μείον 13,34% για τον ΔΤΡ και στο μείον 5,72% για τον FTSE25, ο μέχρι τώρα μηνιαίος απολογισμός.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v