Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια είναι τα τεχνικά σημεία αναφοράς για το Χρηματιστήριο

Εν μέσω θύελλας κινήθηκαν οι επενδυτές το Μάρτιο. Η διεθνής εικόνα, οι γρίφοι για τις κεντρικές τράπεζες και οι τράπεζες. Παραμένει η σκιά του πολιτικού κινδύνου πάνω από το Χρηματιστήριο.

Ποια είναι τα τεχνικά σημεία αναφοράς για το Χρηματιστήριο

Τελευταία εβδομάδα μηνός Μαρτίου (...γδάρτης, σύμφωνα με τους παλαιότερους) με βαριές απώλειες για τους αστέρες των hedge funds εξ' αιτίας της τραπεζικής κρίσης. Κρίση, που και διάρκεια δείχνει να έχει και μεταστατικό χαρακτήρα σε πιο υγιή μέλη του χρηματοπιστωτικού ιστού διεθνώς.

Στις αγορές «τιμολογούνται» ήδη υψηλότερα κόστη αντασφάλισης έναντι κινδύνων με όποιες επιπτώσεις μπορεί αυτή να έχει σε μετοχές, χρέος (κρατικά/εταιρικά ομόλογα), με την επικεφαλής του ΔΝΤ να προειδοποιεί ότι οι κίνδυνοι για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί. Εύλογο το ερώτημα πως θα ενεργήσουν στη συνέχεια οι κεντρικοί τραπεζίτες, FED-ΕΚΤ, που αδιαμφισβήτητα φέρουν μεγάλο μέρος ευθύνης για τα επίχειρα των πολιτικών τους.

Για την Wall Street μένει να φανεί εάν η διάσωση της Silicon Valley Bank -γεννήτριας/αφορμής της κρίσης- θα μπορούσε να επαναφέρει τους long εντός παιδιάς. Δύο οι υποψήφιοι αγοραστές για την «πέτρα του σκανδάλου», στις 3.970 μονάδες ο S&P 500 μετά από «γύρισμα» την Παρασκευή με αιχμή το «μη τραπεζικό κομμάτι» της Wall Street. Συνεκτιμώντας την τάση εκροής καταθέσεων από «μικρότερες/περιφερειακές» προς «συστημικές» τράπεζες στις ΗΠΑ, δεν αποκλείεται ο κλάδος να επανέλθει, σταδιακά προς την Παρασκευή-τέλος μηνός και «κλείσιμο βιβλίων» πρώτου 3μηνου.

Στην Ευρώπη, η Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει να είναι «γεράκι», περισσότερο αποφασισμένη να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων, σύμφωνα με σχετικό θέμα του Euro2day.gr. Υιοθετώντας πλήρως την συλλογιστική του Φίλιπ Λέϊν περί «υποκείμενου» πληθωρισμού η Γαλλίδα δεν δείχνει να συνεκτιμά την πολιτική/οικονομική έκρηξη στην Γαλλία, τους «τριγμούς» στην 3κομματική συγκυβέρνηση στην Γερμανία, πολύ δε περισσότερο το όριο «θραύσης» των αντοχών της ευρωπαϊκής επιχειρηματικότητας/συνακόλουθα κοινωνίας. Φίλπ Λέϊν-οικονομολόγος της ΕΚΤ- ο οποίος «μετρούσε» ως προσωρινό και διαχειρίσιμο τον πληθωρισμό.

Στα καθ' ημάς, πλέον ενεργότατη και η πολιτική παράμετρος με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει-ήδη- και για την επιχειρηματική/επενδυτική κοινότητα μετά την άρδην αλλαγή σκηνικού λόγω της τραγωδίας των Τεμπών.

Τον κίνδυνο ακυβερνησίας προτάσσει το Μαξίμου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φίλιππου Πανταζή, για κυβέρνηση και πρωθυπουργό που βγάζει η κάλπη, και όχι τα «κέντρα» η προσέγγιση της Κουμουνδούρου, σημειώνει η Μαρίνα Μάνη. Για τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος «παίζει τα ρέστα του» στην πρώτη κάλπη υπό τον φόβο της δεύτερης, ανέλυε η Μαρίνα την Παρασκευή.

Σε αυτή την δυσχερή, αβέβαιη διεθνώς συγκυρία το οικονομικό επιτελείο προσβλέπει σε ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 2,3% προοπτική που το «πολιτικό σύστημα» οφείλει να συνεκτιμήσει και διασφαλίσει.

Σε αυτό το πολύπλοκο περιβάλλον- εκτός/εντός- στο Χρηματιστήριο Αθηνών εμφανές είναι το... χαμήλωμα ταχύτητας -αποτυπώνεται στην σταθερή μείωση εντολών ξένων, συναλλαγών κ.λπ.- η μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα, η μετάθεση (για την επόμενη κυβέρνηση) σημαντικών διαγωνισμών/επενδυτικών σχεδιασμών που εύλογα επηρεάζει την στάση των επενδυτών. Αναπόφευκτη η στροφή όσων ενεργών traders, επενδυτών προς την επιλεκτικότητα με γνώμονα τα οικονομικά αποτελέσματα 2022-προβλέψεις για το 2023 των εισηγμένων, τις διεργασίες/εξελίξεις στο επιχειρηματικό πεδίο.

Με θετικό ποσοστό -σημαντικό μάλιστα- από την αρχή του έτους για Γενικό Δείκτη (1.021,16 μονάδες), FTSE 25 (2.464,63) και διψήφιο -σχεδόν 15%- για τον Δείκτη Τραπεζών (736,22). Θετικό μεν αλλά όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης με σημαντικές απώλειες τον Μάρτιο, αυξάνοντας τον βαθμό συσχέτισης με τις διεθνείς αγορές. Ο έμπειρος αναλυτής συμπληρώνει ότι παρά την σημαντική υποχώρηση των αποτιμήσεων, θα πρέπει να επισημανθεί η ως τώρα εξαιρετική εικόνα των εταιρειών. Στις μη χρηματοοικονομικές ο τζίρος είναι αυξημένος 48,6% (64,4 δισ.), τα λειτουργικά κέρδη ανεβασμένα 57% (3,87 δισ.), οι διανομές κερδών (μερίσματα-επιστροφές κεφαλαίου) στα 2,6 δισ. κ.ο.κ «ασπίδα» για την κοινότητα έναντι των συνεπειών της κρίσης.

Με γνώμονα τα συγκεκριμένα η στάση των επενδυτών (μεσομακροπρόθεσμα) που αποτυπώνεται και χρηματιστηριακά. Κόντρα στις αναταράξεις διεθνώς- στις πολιτικές εξελίξεις εντός ο απολογισμός 3μηνου παραμένει θετικός- παρά την αρνητική τάση του Μαρτίου. Και μπορεί για μόλις δυο μετοχές το «ταμείο» μηνός να είναι θετικό: Coca Cola HBC (24,72), ΟΛΠ (19,06) όμως για τίτλους των ΕΛΛΑΚΤΩΡ (2,105), Jumbo (18,67), Mytilineos (24,66), ΟΠΑΠ (14,60), Autohellas (11,98) η μεταβολή είναι- συγκριτικά- καλύτερη της αγοράς.

Παράλληλα θετικό «ταμείο» για το 3μηνο έχει (με τιμές 24/3) η πλειονότητα των χαρτιών του FTSE25. Εξαίρεση αποτελούν Helleniq Energy, ElvalHalcor, ΕΥΔΑΠ, Lamda Development, ΟΤΕ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Sarantis.

Με γνώμονα και τα αποτελέσματα 2022, αύριο ανακοινώνουν ΕΧΑΕ (4,04 ευρώ), Lavipharm (0,40), την Τρίτη η Sarantis 6,45), την Τετάρτη οι Entersoft (3,78), ΜΟΤΟδυναμική (2,85) και Παρασκευή για Premia (1,095), Space (6,30).

Κλάδος αυξημένης βαρύτητας ο τραπεζικός, επικαιρότητας ο κατασκευαστικός-υποδομών με επίκεντρο ΕΛΛΑΚΤΩΡ-Intrakat.

Τεχνικά, για τον ΓΔ το «χαμηλό εβδομάδος» των 998,29 μονάδων (της Δευτέρας) είναι σημείο αναφοράς (σε εβδομαδιαίο) ενώ στο εύρος τιμών έως τις 1.005 μονάδων έχουν διαμορφωθεί αρκετές εστίες αντίστασης των long, με τις 1.019 πιο κοντινή. Οι 1.051,32 τοπικό υψηλό την Παρασκευή, απ' όπου ξεκίνησε η ισχυρή διόρθωση έως τις 1.019,30 μονάδες, τεχνικά σημεία που- το πιθανότερο- θα δοκιμασθούν αυτές τις τελευταίες 5 συνεδριάσεις του Μαρτίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v