Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό γύρισμα στο Χρηματιστήριο

Σε χαμηλότερα επίπεδα ο Γενικός Δείκτης, μετά την προκήρυξη των εκλογών. Διευρύνονται οι απώλειες για τις τράπεζες, πιέσεις για ΓΕΚ Τέρνα, ανοδικά οι MOH, ΟΠΑΠ, Jumbo, Mytilineos.

Αρνητικό γύρισμα στο Χρηματιστήριο

Προσπάθεια αντίδρασης στα ευρωπαϊκά με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο, επιφυλακτικές οι κινήσεις των επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με αφορμή τη χθεσινή ανοδική διόρθωση των τραπεζικών στη Wall Street, σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο κ.α. επιχειρήθηκε από νωρίς η αξιοποίηση της τάσης από τους αγοραστές, με αποτέλεσμα τη διακύμανση για τον DAX έως τις 15.261 και για τον FTSE100 έως τις 7.524 μονάδες, υψηλές τιμές στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης.

Αυτό το trend επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν και στην Αθήνα, με τις πρώτες εντολές να περνούν από τις 1.039 έως και 2-3 μονάδες υψηλότερα. Εντός του εύρους -με χαμηλό όριο τις 1.030 μονάδες- η διακύμανση για τον Γενικό Δείκτη, ενθαρρυντική ένδειξη τεχνικά ενόψει κλεισίματος μηνός Μαρτίου/πρώτου 3μήνου την Παρασκευή.

Ωστόσο χαμηλός τζίρος, μόλις 2,8 εκατ., στις 11:00 και 6,6 εκατ. στις 11:20, επιβεβαιώνοντας την αποχή των ξένων (στην πλειονότητά τους) που για διάφορους λόγους επιλέγουν να μείνουν εκτός αγοράς. Συνεκτιμώντας την πολιτική παράμετρο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να οριστικοποιεί -πριν λίγο στο Υπουργικό Συμβούλιο- την 21η Μαΐου ως πρώτη Κυριακή των εκλογών. Αναμενόμενη, προεξοφλημένη η συγκεκριμένη ημερομηνία, με κοινό μυστικό στην αγορά πως οι «υπουργοί έχουν κατεβάσει τα μολύβια τους», σημαντικές συμφωνίες, επενδυτικά προγράμματα έχουν «μπει στον πάγο» (για την όποια επόμενη κυβέρνηση/υπουργούς κ.λπ.), ένας από τους λόγους που εξηγεί τη στάση μερίδας ξένων επενδυτών.

Στην περιοχή των 2.509-2.519 ο FTSE25 -μας ενδιαφέρει «κλείσιμο» οπωσδήποτε πάνω από τις 2.500 ει δυνατόν 2.505 μονάδες, σήμερα-, μεταξύ 758-765 ο ΔΤΡ -ζητούμενο για τους long η επιβεβαίωση των 755 μονάδων.

Συγκριτικά αυξημένες εντολές στη μετοχή του ΟΤΕ, στα 13,07-13,21 με πωλητές από τα αρχικά υψηλά μετά τις 11:15, περιορισμένες -σε σχέση με πριν 1-2 εβδομάδες- συναλλαγές σε Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική, αγοραστές και σε Mytilineos, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Jumbo, επιβεβαιώνοντας το «παντός καιρού» των funds.

Μάλιστα στην περίπτωση της Jumbo μετά και τις νέες εντολές αγοράς έως τα 19,47 ευρώ υπερκαλύπτονται τα 1,155/μτχ. του μερίσματος (αποκοπή 21/3).

Σημαντικές -για τα δεδομένα του- συναλλαγές, κυρίως πωλήσεις στη μετοχή του ΟΛΘ μετά την αναγκαστική παραίτηση του Artur Davidian (Dimera), με παράγοντες του κλάδου να βλέπουν συνέχεια των εξελίξεων.

Αρνητικό «γύρισμα» για τα 2 από τα 4 mezzanines -μετά τα χθεσινά ιστορικά υψηλά- Sunrise, GalaxyCosmos, ενώ με απώλειες διαμορφώνεται η τιμή των ΕΛΛΑΚΤΩΡ-Intrakat.

Στα 11,90 η μετοχή της AustriaCard, με αντιστάθμιση μέσω Βιέννης (υψηλότερη τιμή στον ΑΤΧ), σταδιακά μετά τις 11:30 μικρό προβάδισμα για τους πωλητές.

Στις 32/43 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο, στα μόλις 8,9 εκατ. η αξία συναλλαγών στις 11:35.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v