Επιστροφή σε θετικό βηματισμό ψάχνει το Χρηματιστήριο

Στα όρια κρίσιμης στήριξης η χθεσινή διόρθωση, με τους παίκτες να αναζητούν επιστροφή στο θετικό momentum. Στο τραπέζι και κινήσεις κλειδώματος κερδών. Οι μετοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο.

Επιστροφή σε θετικό βηματισμό ψάχνει το Χρηματιστήριο

Σε στάση αναμονής στη Wall Street, σε διόρθωση οι αγορές στην Ασία, από 0,33% χαμηλότερα τα futures του
S&P500, με την προσοχή των επενδυτών στα οικονομικά αποτελέσματα των τεχνολογικών κολοσσών και τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζιτών.

Αποτελέσματα πρώτου 3μήνου ανακοινώνουν AlphaBet, Amazon, Meta, Microsoft κ.α., μέχρι το τέλος της εβδομάδας, από αρχή της επόμενης η συνεδρίαση Fed και ΕΚΤ, με το μέλος του δ.σ. Ιζαμπελ Σνάμπελ να σημειώνει (στο Politico) πως η Κριστίν Λαγκάρντ θα πρέπει να επιμείνει σε νέα αύξηση κατά 50 μ.β. (την προσεχή Πέμπτη 4 Μαΐου).

Με αυτά τα δεδομένα, traders και επενδυτές έχουν να κλείσουν τον Απρίλιο και να εκκινήσουν από τον Μάιο, με τον τρέχοντα μήνα να αποφέρει σημαντικές αποδόσεις -τις πρώτες 3 εβδομάδες του-, αφήνοντας περιθώριο και επιλογές για μερική κατοχύρωση θέσεων μέχρι και την Παρασκευή.

Η ανακοίνωση της Credit Suisse για εκροές-ρεκόρ, κατά το πρώτο 3μηνο, ενισχύει όσους επιφυλάσσονται για το αν με την πρόσφατη τραπεζική κρίση έκλεισε η συγκεκριμένη εστία προβλήματος/ανησυχιών. Επί της ουσίας, το alert για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο παραμένει ενεργό.

Από τις 4.145 (-0,33%) τα futures του S&P500 νωρίτερα, από τις 15.863 (-0,11%) «ανοίγει» ο DAX, από τις 7.912 (-0,02%) ο FTSE100 και στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τις 1.105,42 (-0,54%) ο Γενικός Δείκτης.

Διόρθωση χαμηλού τζίρου, με το ένα τρίτο σε μόλις τρεις μετοχές των Πειραιώς, Εθνική, Mytilineos, απόρροια μερικού «κλειδώματος» κερδών συνδυαστικά με το «χτύπημα» της Morgan Stanley, που θεωρεί λιγότερο πιθανή την ένταξη του τίτλου της Πειραιώς στον MSCI Greece Standard. Ο περισσότερος τζίρος -όπως και την Παρασκευή-, η μεγαλύτερη διόρθωση -όπως η μεγαλύτερη άνοδος στην ίδια συνεδρίαση-, προφανής η «εξαέρωση» μέρους θέσεων που προεξοφλούσαν το αντίθετο σενάριο από αυτό του αμερικανικού οίκου. Αφορμής δοθείσης, μέρος κερδών «κλειδώθηκε» και σε Εθνική, Mytilineos, όπως και σε άλλα blue chips.

Η διόρθωση του ΓΔ έως τις 1.101,87 αλλά με «κλείσιμο» στις 1.105,42 μονάδες ενισχύει όσους «τεχνικάριους» θεωρούν ως σημαντικό σημείο αναφοράς τις 1.103, με ενδεχόμενη απώλειά του αφορμή για ενεργοποίηση περισσότερων πωλήσεων προς χαμηλότερες τιμές.

Χρηματιστές θεωρούσαν ως πιθανότερο το ενδεχόμενο να κλείσει ο Απρίλιος με θετικό ταμείο, αλλά με διαμόρφωση των τιμών όχι προς τις 1.125 (ΓΔ) αλλά από χαμηλότερα επίπεδα, λ.χ. 1.090, προκειμένου να υπάρχει περιθώριο εκκίνησης για τον Μάιο, από την Τρίτη. Συνδυαστικά με το τι θα ανακοινώσουν οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών, ειδικότερα της ΕΚΤ όσον αφορά στα ευρωπαϊκά, στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Παράλληλα προσοχή δίνεται στα οικονομικά αποτελέσματα 2022 (καταληκτική η συνεδρίαση της Τρίτης 2 Μαΐου), τις διεργασίες στο επιχειρηματικό πεδίο... λοξοκοιτάζοντας και τις δημοσκοπήσεις.

Στα επιμέρους το ενδιαφέρον, σηματωρός για τον τραπεζικό κλάδο παραμένει η Πειραιώς, ξάφνιασε θετικά η κάλυψη σημαντικού μέρους του 0,65/μτχ. (αποκοπή μερίσματος) για τον τίτλο της Autohellas, σε νέες δραστηριότητες επεκτείνεται η ΜΟΤΟδυναμική σύμφωνα με τον Στέφανο Κοτζαμάνη, με την αποτίμηση να πλησιάζει το όριο-στόχο των 100 εκατ., εντέλει δύο οι ενδιαφερόμενοι για το 67% του ΟΛΗρακλείου (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ/Aviareps vs Grimaldi Group) σε αναμονή για τα αποτελέσματα του ομίλου, πράσινο φως στην έκτακτη γ.σ. της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για την πώληση της ΑΚΤΩΡ, όπως σημείωνε η Πένυ Κούτρα.

Τεχνικά, για τους βραχυπρόθεσμους οι 1.103 και οι 1.098 μονάδες είναι δύο σημεία δοκιμασίας για τη διαμόρφωση τάσης του ΓΔ, κατ' αρχάς για σήμερα. Και βλέπουμε.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v