Αντίδραση με πτώση τζίρου στο Χρηματιστήριο

Απορροφήθηκε η πρωινή πίεση με οδηγούς τις Mytilineos, ΕΤΕ, Aegean και Titan. Ο ΓΔ έχτισε απόσταση «ασφαλείας» από τις 1.300 μονάδες. Περιορίστηκε στα 87 εκατ. ο τζίρος.

Αντίδραση με πτώση τζίρου στο Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση δύο όψεων, αυτή που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και η οποία ξεκίνησε επιφυλακτικά και με ελεγχόμενες απώλειες, με τον ΓΔΧΑ να ακολουθεί τον αρνητικό βηματισμό των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Αργά αλλά σταθερά οι αγοραστές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, μετά την πρώτη ώρα συναλλαγών, ο Δείκτης να γυρίσει σε θετικό πρόσημο, το οποίο και διατήρησε μέχρι τέλους.

Και η σημερινή συμπεριφορά της Εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς, ήλθε να επιβεβαιώσει ότι οι “buyers” παραμένουν σε ρόλο “big brother” και δείχνουν αποφασισμένοι να στηρίξουν τις θέσεις τους και να μην επιτρέψουν την παρουσία αμφιβολιών, όσον αφορά το momentum στο Χ.Α., τουλάχιστον αν δεν επιδεινωθεί δραματικά η εικόνα στις Διεθνείς Αγορές.

Από την άλλη, το “timing” δείχνει να έχει δυσκολέψει αρκετά και σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό που θέλει τον Γενικό Δείκτη να αναλώνεται σε κίνηση μεταξύ 1350 και 1280 μονάδων (η στήριξη που δοκιμάστηκε χθες) και σε αυτή την περίπτωση η διάσπαση ενός από τα δύο άκρα, θα σηματοδοτήσει την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση.

Μέχρι τότε, οι κινήσεις σε επιμέρους τίτλους θα προσφέρουν “γκολ και θέαμα” στο ταμπλώ του Χ.Α. και θα διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον, σε μία εποχή δύσκολη και λόγω εποχικότητας.

Να σημειωθεί ότι και σήμερα και στα πρωινά χαμηλά ημέρας, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται έστω αμετάβλητος, εικόνα που άλλαξε σημαντικά στη συνέχεια και αυτό είναι ακόμα μία ένδειξη παρουσίας των “buyers”.

Σαφώς χαμηλότερος σήμερα ο τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων), όμως η Αγορά δείχνει να παραμένει “ζωντανή”, περιμένοντας τον επόμενο ανοδικό καταλύτη.

Με ανοδικές διαθέσεις, οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,89% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,13% ανηφορίζει αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,81% “τσιμπάει” η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1298,97 (-0,53%) και 1316,06 μονάδων (+0,78%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1314,65 (+0,67%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1314,31 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,65%.

Ο τζίρος στα 87,6 εκατ., από τα οποία τα 10,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΕΤΕ, ΟΛΠ, ΜΥΤΙΛ, ΑΡΑΙΓ, ΕΠΣΙΛ, ΑΛΦΑ), ενώ ΑΛΦΑ, ΜΥΤΙΛ, ΕΤΕ απασχόλησαν το 33% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 87,6 εκατ., τα 75,8 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Οι επενδυτές προσπαθούν να αφομοιώσουν την ανάγνωση της υποβάθμισης των ΗΠΑ και να αναλύσουν τα αποτελέσματα των Εταιρειών”, αναφέρει η Eurobank Equities.

Περιμένουμε πως η διάθεση για αποφυγή ανάληψης ρίσκου να συνεχιστεί. ΔΕΗ και ΟΤΕ στο επίκεντρο”, εκτιμά η Optima Bank.

Ανάκαμψη στη σημερινή συνεδρίαση, αν και με ήπιο ρυθμό, με τη μεταβλητότητα να παραμένει, δεδομένων των φόβων στο μακροοικονομικό μέτωπο, μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη Fitch. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ΟΤΕ και ΔΕΗ, οι οποίες ανακοινώνουν αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου”, σύμφωνα με την Beta Sec.

“Παρ’ ότι δεν προσδίδουμε μέγιστη αξία στην ακρίβεια των αξιολογήσεων και στο timing των πανίσχυρων Οίκων αξιολόγησης (άλλωστε έχουν πέσει πολύ έξω στις εκτιμήσεις τους, ουκ ολίγες φορές), η υποβάθμιση του αξιόχρεου της μεγαλύτερης Οικονομίας του Πλανήτη έχει αμιγώς αρνητικές επιπτώσεις για τις Παγκόσμιες Κεφαλαιαγορές και από το ‘κάδρο’ δεν μπορεί να ξεφύγει η Αθήνα, παρά τα αντεπιχειρήματα περί αυτονόμησης κλπ., σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Συγκεκριμένα, οι επενδυτές ομολόγων Κρατικού Αμερικανικού χρέους θα επιθυμούν εφεξής υψηλότερα επιτόκια, προκειμένου να δανείσουν στις ΗΠΑ.

Η άνοδος των επιτοκίων ανεβάζει περαιτέρω τον “πήχη αποπληρωμής” για το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ (σε αστρονομικά επίπεδα ήδη το δημόσιο χρέος) συμπαρασύροντας παράλληλα προς τα πάνω το κόστος του χρέους για οποιονδήποτε άλλο Εκδότη χρέους, δεδομένου ότι οι Αγορές Κρατικών ομολόγων είναι “συγκοινωνούντα δοχεία”, με τις αντίστοιχες των εταιρικών ομολόγων.

Καθώς ανεβαίνει το κόστος λήψης και αποπληρωμής των μελλοντικών εταιρικών δανείων και ομολογιακών εκδόσεων, οι συνέπειες για την καθαρή κερδοφορία και τα σχέδια επέκτασης των Εισηγμένων είναι αρνητικές.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι εκτιμήσεις των μελλοντικών μερισμάτων και των κεφαλαιακών κερδών από τις μετοχές “ψαλιδίζονται” λόγω της μείωσης στην πραγματική αξία του χρήματος εν μέσω πληθωρισμού, περιοριστικής νομισματικής πολιτικής και αυξημένων αναγκών για δανεισμό από τις Οικονομίες του G-7.

Με βάση τα παραπάνω, οι προοπτικές του Χ.Α. περιορίζονται, ειδικά αν το "τσουνάμι" ρευστοποιήσεων που παρατηρήθηκε το τελευταίο 24ωρο στη Νέα Υόρκη συνεχιστεί και βρει διέξοδο προς Περιφερειακές, πιο ευάλωτες Κεφαλαιαγορές, όπως αυτή της Αθήνας.

Σε ότι αφορά την πολυαναμενόμενη αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα, σενάριο που στήριξε το Χ.Α. το τελευταίο εξάμηνο, αυτή πιθανώς δυσκολεύει, καθώς οι αναλυτές των Οίκων θα πρέπει να εξηγήσουν το πώς δικαιολογείται πλέον η θετική απόκλιση της Χώρας μας σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, την κυρίαρχη Παγκόσμια Εθνική Οικονομία.

Κοιτώντας διαγραμματικά τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., έχουμε πολλάκις αναφερθεί στους “υπεραγορασμένους” ταλαντωτές RSI, επισημαίνοντας όμως ότι δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους ξεκάθαρα μηνύματα “αδειάσματος” από τους Θεσμικούς, παρά μόνον ενδείξεις συσσώρευσης της τιμής στα δεκαετή της υψηλά.

Φυσικά, τα επίπεδα στήριξης που προσφέρουν οι μεσοπρόθεσμοι κινητοί μέσοι όροι βρίσκονται αρκετά μακριά από την Αγορά, γεγονός που τους κάνει λιγότερο χρηστικούς για το κλείσιμο των “long” χαρτοφυλακίων, που απεικονίζουν τον βασικό Ελληνικό χρηματιστηριακό Δείκτη αναφοράς.

Μια ματιά στο δεκαετές Κρατικό ομόλογο, το δείχνει να “πατάει καλά”, τη στιγμή που το Αμερικανικό αντίστοιχης λήξης “ματώνει”, λόγω των φόβων για συνέχιση - έκπληξη των επιτοκιακών αυξήσεων από τη Federal Reserve, αλλά και λόγω της ανατίμησης των τιμών της Ενέργειας σε Παγκόσμιο επίπεδο, η οποία απομειώνει τη δυναμική των επενδύσεων “σταθερού εισοδήματος” (fixed income).

Η οικονομική ατζέντα κορυφώνεται αύριο με την μηνιαία ανακοίνωση των στοιχείων απασχόλησης στις ΗΠΑ, τα οποία παραδοσιακά επηρεάζουν την αγοραία αποτίμηση όλων των χρηματιστηριακά διαπραγματευόμενων στοιχείων” υπενθυμίζει ο κ. Στεριώτης (διευθύνων σύμβουλος Κυπριακής ΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,8), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,1), ΟΠΑΠ (5,7), Eurobank (5,7), Εθνική (5,7), Μυτιληναίο (5,3), Πειραιώς (4,4), ΔΕΗ (4), Alpha Bank (3,8), Jumbo (3,6), Motor Oil (2,5), Ελ. Πετρέλαια (2,5) και ΤΕΝΕΡΓ (2 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΑΛΦΑ (+1,39%), ΕΤΕ (+2,61%), ΕΥΡΩΒ (0%) και ΠΕΙΡ (+0,87%).

Μεταξύ 1051,48 (-1,32%) και 1079,99 μονάδων (+1,36%) κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1076,36 (+1,02%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1078,25 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,20%.

Ο ΔΤΡ έδωσε ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1117 μονάδων. Αν επιστρέψουν οι πιέσεις, οι επόμενες στηρίξεις στις 1004, 932 και 900 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1137, 1180, 1191 και 1250 μονάδες.

Σχετικό πλεονέκτημα στους “πράσινους” τίτλους, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υστέρησαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-1,60%), ΕΕΕ (-0,30%), ΕΛΠΕ (-0,12%), ΚΟΥΕΣ (-0,93%), ΜΟΗ (-0,81%), ΟΠΑΠ (-1,09%), ΟΤΟΕΛ (-1,05%).

Μετά τα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΤΕ, για το 2023, η Διοίκηση διατηρεί τον στόχο για τις ελεύθερες ταμειακές ροές στα €500 εκατ. περίπου. Οι επενδύσεις του Ομίλου για το 2023 αναμένεται να παραμείνουν σταθερές, περίπου στα €640 εκατ. Η συνολική αμοιβή των μετόχων για το 2023 θα ανέλθει σε €425 εκατ. περίπου και θα επιμεριστεί σε μέρισμα αξίας €250 εκατ. και σε πρόγραμμα απόκτησης ιδίων μετοχών ύψους €175 εκατ. περίπου.

Στο εξάμηνο, ο καθαρός δανεισμός υποχώρησε στα 390,6 εκατ. ευρώ και οι ελεύθερες ταμειακές ροές διαμορφώθηκαν στα 370,1 εκατ. ευρώ.

Για την ουσιαστική αλλαγή της τεχνικής εικόνας, η μετοχή του ΟΤΕ (+0,28%) πρέπει να αφήσει πίσω της την ζώνη 14,56 – 14,69 ευρώ, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών, αλλά και τα 14,91 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και τρεις πτωτικές στις τελευταίες τέσσερις σήμερα, μετά το επιφυλακτικό ξεκίνημα, επέστρεψαν οι αγοραστές στη μετοχή της TITC (+2,36%). Στα 17,46 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, στα 19,44 η επόμενη αντίσταση.

Ο μοναδικός τίτλος του FTSE25 που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ήταν αυτός του Ελλάκτωρα (-1,60%), που συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Αν συνεχιστούν οι πιέσεις, η προσοχή στην στήριξη των 2,42 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), ενώ για την ουσιαστική αλλαγή της τεχνικής εικόνας, ο τίτλος θα ήθελε κλείσιμο πάνω από τα 2,70 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+251,85%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+158,35%), ΑΡΑΙΓ (+147,26%), ΠΕΙΡ (+142,42%), CENER (+125,17%), ΓΚΜΕΖΖ (+124,12%), ΙΝΚΑΤ (+123,63%), ΞΥΛΠ (+121,54%), ΜΑΘΙΟ (+119,05%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+118,89%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+115,13%), ΑΒΑΞ (+110,26%) και ΒΙΟΚΑ (+100,0%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα και μετά την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Reds (+3,35%) ήταν διαπραγματεύσιμες με νέα ονομαστική αξία €1,17 (από €1,31) ανά μετοχή.

Από εκεί και πέρα, μεγάλες αυξομειώσεις παρατηρούνται στον ημερήσιο όγκο της MED (-1,08%).

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε REALCONS (-2,88%) και ΙΝΤΕΤ (-2,81%).

Συνεχίζουν να μπαινοβγαίνουν εντολές στην ΑΝΕΚ (+3,01%), ενώ αύριο αναμένεται και η απόφαση της Επ. Ανταγωνισμού.

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΜΙΝ (+14,29%), ΛΑΝΑΚ (+1,67%), ΜΕΡΚΟ (+2,65%), ΠΑΙΡ (+1,90%), ΚΤΗΛΑ (+1,11%), ΑΣΚΟ (+3,63%), ΤΖΚΑ (+1,87%), ΠΡΔ (+3,11%), ΚΑΜΠ (+3,35%) και ΝΤΟΠΛΕΡ (+0,79%).

Σε υψηλά 28 μηνών η Ίλυδα (+6,69%), 105 μηνών η Medicon (+3,79%), 107 μηνών η Unibios (+10,86%) και 268 μηνών η Γενική Εμπορίου (+6,17%).

Επιστροφή αγοραστών σε Q&R (+0,51%), Lavipharm (+5,34%), Ευρωσυμβούλους (+3,87%), Κορδέλλου (+2,13%), Ιντεάλ (+4,21%) και Λούλη (+1,99%).

Μετά από πτωτικό “καρέ” αντέδρασαν οι Άβαξ (+6,25%), Δρομέας (+3,48%) και Performance (+3,83%).

Σε υψηλά 186 μηνών η Βιοκαρπέτ (+4,67%), αλλά δείχνει συμπεριφορά μετοχής που έχει σημαντικά ανοδικά περιθώρια.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 1300 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1280, 1273, 1268, 1227, 1180 – 1165, 1152, 1141 και 1113 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1350, 1366, 1379 και 1400 μονάδες.

Σε ισχύ το ημερήσιο αγοραστικό σήμα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3150 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3065, 2960, 2923, 2911, 2843 – 2840 και 2800 – 2795, 2762, 2698 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3350 και 3441 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφή υπεροχή των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Απώλειες στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Αξιοσημείωτα κέρδη για το Πετρέλαιο, προς το 1,0950 προσπαθεί να αντιδράσει το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

“Η Ρωσία θα μειώσει τις εξαγωγές Πετρελαίου κατά 300000 βαρέλια ημερησίως τον Σεπτέμβριο”, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ.

Θέλει να κρατηθεί πάνω από τα $1970 ο Χρυσός, προς τα $23,75 υποχωρεί το Ασήμι.

Πάνω από τα $29200 το Bitcoin, προς τα $1845 αναρριχάται το Ethereum.

Ο δείκτης PMI της Caixin και της S&P Global για τον κλάδο των Υπηρεσιών στην Κίνα, σκαρφάλωσε στις 54,1 μονάδες τον Ιούλιο, μετά το χαμηλό πέντε μηνών του Ιουνίου στις 53,9 μονάδες.

Στα 18,7 δισ. ευρώ ανήλθε το Γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα τον Ιούνιο, από 14,6 δισ. ευρώ τον Μάιο και 6,4 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2022, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε η Destatis.

“Αυξάνονται τα στοιχήματα των επενδυτών που θέλουν την Ευρώπη να βυθίζεται σε οικονομική ύφεση. Ενισχύεται η πεποίθηση που υπάρχει στις Χρηματοπιστωτικές Αγορές ότι οι ΗΠΑ οδεύουν προς μια ‘ήπια προσγείωση”, όπως σημειώνουν οι Financial Times.

Η ύφεση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Ευρωζώνης επιδεινώθηκε τον Ιούλιο, περισσότερο από ότι αρχικά είχε προβλεφθεί. Ο τελικός Σύνθετος Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) της HCOB, που καταρτίστηκε από την S&P Global, έπεσε σε χαμηλό οκτώ μηνών, στο 48,6 τον Ιούλιο, από το 49,9 του Ιουνίου.

Οι τιμές παραγωγού στη Ζώνη του Ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν κατά 0,4% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάιο, σύμφωνα με έκθεση της Eurostat. Σε ετήσια βάση, ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού μειώθηκε κατά 3,4% στην Ευρωζώνη και 2,4% στην ΕΕ.

Κατά 25 μονάδες βάσης αύξησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) στη σημερινή της συνεδρίαση - πλέον διαμορφώνονται στο 5,25%, νέο υψηλό 15 ετών, μετά την αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης του Ιουνίου. Προειδοποίησε ότι το κόστος δανεισμού είναι πιθανό να παραμείνει υψηλό για κάποιο χρονικό διάστημα, ενώ έδωσε ελάχιστες ενδείξεις ότι οι αυξήσεις επιτοκίων αναμένεται να τελειώσουν.

Οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 6000, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 227000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 29 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 225000.

“H μεγαλύτερη από την αναμενόμενη υποχώρηση του πληθωρισμού τον Ιούνιο, αποτελεί μια ένδειξη ότι η Αμερικανική Οικονομία μπορεί να επιτύχει μια ‘ομαλή προσγείωση’, επαναφέροντας τη σταθερότητα των τιμών χωρίς ύφεση”, δήλωσε ο αξιωματούχος της Fed, Τόμας Μπάρκιν.

Η ανάπτυξη του τομέα των Υπηρεσιών στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε τον Ιούλιο. Όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο ISM ο δείκτης PMI για τις Υπηρεσίες υποχώρησε στις 52,7 μονάδες τον Ιούλιο, από 53,9 τον Ιούνιο. Αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει στις 53 μονάδες.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,5 δισ. ευρώ, στα 88,8 δισ. ευρώ.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της TITC στα 25,32, από 23,46 ευρώ δίνει η Alpha Finance σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy".

Η Χρηματιστηριακή αναμένει μέση ετήσια αύξηση του τζίρου και των EBITDA κατά 6% έως το 2030, με τα λειτουργικά κέρδη να υπερβαίνουν το όριο των 500 εκατ. ευρώ, έως τα τέλη της δεκαετίας.

Την τιμή - στόχο των 43 ευρώ και τη σύσταση “overweight” για τη μετοχή της Μυτιληναίος επιβεβαιώνει η Morgan Stanley σε έκθεσή της, μετά τα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσε η Εισηγμένη. Όπως αναφέρει, “η Μυτιληναίος στρέφεται σε κινήσεις που ενισχύουν την αξία και στον τομέα Μετάλλων, παράλληλα με το ελκυστικό αναπτυξιακό story στην Ενέργεια”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισε η ΓΕΚΤΕΡΝΑ και στο χαμηλό οι Motor Oil, ΟΠΑΠ.

Σαφώς καλύτερη της αρχικής η τελική εικόνα με 85 ανοδικούς τίτλους, έναντι 44 πτωτικών, ενώ 19 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν σημαντικά τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (30.250 συμβόλαια).

Στα 3.778 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.017 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Στα 1.838 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.814 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 170 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 270 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 823, 646 για τον Αύγουστο και 177 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.180), κινήθηκε μεταξύ 3.145,75 και 3.188 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.083,5).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 200, 100 για τον Αύγουστο, 100 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.050), κινήθηκε μεταξύ 5.050 και 5.050 μονάδων.

Δεν υπήρξε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (20.149), Eurobank (2.150), Πειραιώς (1.777), Εθνική (854), ΔΕΗ (456), Ιντρακάτ (322), ΕΧΑΕ (1.887), ΟΤΕ (234), Μυτιληναίο (434), ΕΛΧΑ (236), Ιντρακόμ (138), ΟΠΑΠ (616), Lamda Development (171), Viohalco (111), Motor Oil (125).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 219.305, Πειραιώς 73.407, Eurobank 38.846, Εθνική 18.345, ΑΔΜΗΕ 20.442, ΔΕΗ 30.658, ΟΤΕ 12.084, ΤΕΝΕΡΓ 12.384.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.567.065 τεμ., (από 58.567.065 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.538.733 τεμ. (1.558.355), Eurobank 34.214.484 τεμ. (34.211.684), ΟΠΑΠ 1.561.551 τεμ. (1.561.551), Εθνική 8.996.465 τεμ. (8.971.465), ΟΤΕ 1.748.020 τεμ. (1.738.020), Πειραιώς 805.192 τεμ. (812.854).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v