Χρηματιστήριο: Επιχείρηση ανάκτησης των 1.300 μονάδων

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Ξεκινά 15νθήμερο με φορτωμένη ατζέντα στην αγορά, με τους επενδυτές να αναμετρώνται με τις 1.300 μονάδες. Αργία σήμερα στη Wall Street.

Χρηματιστήριο: Επιχείρηση ανάκτησης των 1.300 μονάδων

Την Παρασκευή το βράδυ στη Wall Street: Dow Jones +0,33%, S&P 500 +0,18%, Nasdaq -0026%. Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow, οι 20 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και οι 10 με αρνητικό, με τους αναλυτές να εστιάζουν στα στοιχεία για την απασχόληση και τον πληθωρισμό, καθώς αυτά αναμένεται να επηρεάσουν τις αποφάσεις της Federal Reserve για τη νομισματική της πολιτική.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ συνεδριάζει στις 14 Σεπτεμβρίου 2023 και στις 20 Σεπτεμβρίου η Fed.

Η προσοχή και στη συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Πιο συγκεκριμένα, το WTI παραδόσεως Οκτωβρίου έκλεισε την Παρασκευή στα $85,55 το βαρέλι, στην υψηλότερη τιμή από τις 16 Νοεμβρίου του 2022. Στην εβδομάδα το WTI ενισχύθηκε κατά 7,2%. Το Brent παραδόσεως Νοεμβρίου έκλεισε στα $88,55 το βαρέλι, στο υψηλότερό του επίπεδο από τις 17 Νοεμβρίου 2022. Στην εβδομάδα το Brent σημείωσε κέρδη της τάξης του 5,5%.

Σήμερα το πρωί σε Ασία και Ειρηνικό: Απόλυτη επικράτηση των θετικών προσήμων. Ξεχωρίζει το +2,47% για τον δείκτη Hang Seng.

Για ήπια θετικό ξεκίνημα προϊδεάζουν τα futures των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Αργία σήμερα στη Wall Street (Ημέρα Εργασίας).

Ερχόμενοι «εντός των τειχών», ασφαλώς και η εβδομάδα που ξεκινά δεν υπολείπεται ενδιαφέροντος, ενώ οι traders θα παραμείνουν σε εγρήγορση για όλο το πρώτο δεκαπενθήμερο.

Κατ' αρχάς τα αποτελέσματα εξαμήνου ξαναμπαίνουν στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς ανακοινώνουν οι ΟΠΑΠ (σήμερα, μετά τη λήξη της συνεδρίασης στο Χ.Α.), Fourlis (5/9), Quest (6/9) και Αεροπορία Αιγαίου (7/9).

Από εκεί και πέρα, η προσοχή των επενδυτών μεταφέρεται στις 8/9 και στο αν ο οίκος DBRS θα προχωρήσει σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου. Οι επόμενες προγραμματισμένες αξιολογήσεις στις 15/9 από τον οίκο Moody’s, στις 20/10 από τον οίκο Standard & Poor’s και στις 1/12 από τον οίκο Fitch.

Στις 15/9 και το προγραμματισμένο triple witching Σεπτεμβρίου, ενώ την ίδια μέρα θα ακολουθήσει και το rebalancing των δεικτών του οίκου FTSE Russell (έφερε τη Viohalco στον Large Cap, από την κατηγορία Mid Cap. Στον Mid Cap εισέρχονται οι μετοχές των Cenergy και ΟΛΠ. Στον Small Cap εισέρχεται η Epsilon Net και στον Micro Cap εισέρχονται Dimand, Lavipharm και Πετρόπουλος και αφαιρούνται Ιντρακάτ και Κρι Κρι).

Στα επιμέρους, η προσοχή στη μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ, καθώς μπορεί να ολοκληρώθηκε το rebalancing, όμως οι καθαρές αρνητικές θέσεις, από τη Millennium International Management LP, που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς, έφθασαν στο 0,94% του συνόλου των μετοχών της εισηγμένης, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Μένει να φανεί η αντίδραση της Αγοράς, μετά την ανακοίνωση της Επ. Ανταγωνισμού, σύμφωνα με την οποία «ξεκίνησε η διαδικασία πλήρους διερεύνησης, που αφορά στην απόκτηση από την Iντρακάτ του συνόλου (100%) του μετοχικού κεφαλαίου της Άκτωρ και επομένως του αποκλειστικού ελέγχου επ’ αυτής. Επί τη βάσει της προκαταρκτικής αξιολόγησης της συγκέντρωσης, η Επ. Ανταγωνισμού εκτιμά ότι η γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού σε επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά. Η απόφαση της ΕΑ επί της συγκέντρωσης θα εκδοθεί εντός 90 ημερών από την ημερομηνία κίνησης της διαδικασίας πλήρους διερεύνησης (31/8). Η κίνηση της διαδικασίας πλήρους διερεύνησης δεν προδικάζει το τελικό αποτέλεσμα της αξιολόγησης».

Από την Iντρακάτ επιμένουν ότι το deal είναι νομικά, επιχειρηματικά και χρηματοοικονομικά υπολογισμένο.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η δημόσια προσφορά της Παυλίδης Μονοπρόσωπη ΑΕ Μάρμαρα - Γρανίτες, για όλες τις κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου που εκδόθηκαν από τη Mermeren.

Τεχνικά και όσον αφορά την εικόνα του ΓΔΧΑ, αυτός έρχεται από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ στη συνεδρίαση της Παρασκευής, έστω και οριακά, απώλεσε το ψυχολογικό όριο των 1.300 μονάδων.

Μένει να φανεί αν θα μπορέσει την άμεση επιστροφή υψηλότερα των 1.300, αλλά και την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1.326 μονάδων.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v