Χρηματιστήριο: Stock picking με τζίρο σε… κάθοδο

«Αναγκαστική» εστίαση σε περιορισμένο αριθμό τίτλων με τις συναλλαγές στα 68 εκατ. ευρώ και τον ΓΔ αμετάβλητο. Αγοραστές για Jumbo, Titan, ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Πωλήσεις σε ΔΕΗ, Aegean, Viohalco.

Χρηματιστήριο: Stock picking με τζίρο σε… κάθοδο

Με την προσοχή στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και σε αναμονή της ομιλίας Πάουελ στην Οικονομική Λέσχη της Νέας Υόρκης ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να αγγίζει το 4,94% και το sell off στις αγορές χρέους να συνεχίζεται και την εκτίμηση πως ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς ενδέχεται να είναι μακρύς το επενδυτικό κλίμα θα επηρεάζεται αρνητικά.

Νωρίτερα, κοντά σε υψηλά 10ετίας οι αποδόσεις των ευρωομολόγων, χαμηλότερα οι αγορές μετοχών με τον DAX στις 15.058 (-0,24%) και τον FTSE100 στις 7.509 (-1,07%).

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο Χρηματιστήριο Αθηνών και την αγορά ομολόγων η κατάσταση ήταν καλύτερη- συγκριτικά πάντα- με τους long να προσθέτουν ένα βήμα σταθεροποίησης , καθώς ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.178,59 οριακά μείον και σε διάστημα εβδομάδας.

Συμφωνία για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα αλλά και δηλώσεις Νετανιάχου για διάρκεια στον πόλεμο με τη Χαμάς, όψεις των όσων διαδραματίζονται στην περιοχή. Οι γεωπολιτικές ανησυχίες ενεργές αλλά συνεκτιμώντας τα νεότερα από το μέτωπο της οικονομίας, ακριβώς το δεύτερο φαίνεται να μέτρησε και στην σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑ.

Συνεδρίαση με μικρή μετατόπιση ρευστότητας/θέσεων από τραπεζικά χαρτιά σε συγκεκριμένα blue chips, τάση που αποτυπώθηκε στο premium του FTSE25 έναντι του Δείκτη Τραπεζών. Τα τραπεζικά χαρτιά στο επίκεντρο τις τελευταίες 3 ημέρες, μερική στροφή προς μη τραπεζικά με τον FTSE25 να ενισχύεται οριακά στις 2.885,64 έναντι 939,48 του ΔΤΡ.

Συναλλαγές στα μέτρια επίπεδα των προηγούμενων ημερών, ωστόσο διακριτή και σήμερα η εισροή περιορισμένης ρευστότητας, που σύμφωνα με χρηματιστές τοποθετείται κατ' αρχήν εν όψει της αξιολόγησης από την Standard & Poor's, αύριο. Από νωρίς η είδηση πως η Citi προβλέπει απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, σύμφωνα με τον Γιώργο Α. Σαββάκη, θυμίζοντας την επιβεβαίωση του κανόνα sell the news που επιβεβαιώθηκε τις προηγούμενες φορές. Μόνο που αυτή την φορά δεν έχει προηγηθεί το buy the rumors, ενδεχομένως να αλλάξει αυτή-εάν και εφ' όσον επαληθευθούν οι προβλέψεις των Citi, PJMC και άλλων. Αύριο βράδυ θα γνωρίζει η αγορά.

Μέτρια η μέση αξία συναλλαγών από Δευτέρα μέχρι και σήμερα, παραμένει εκτός παιδιάς η πλειονότητα των funds με συνέπεια η ενεργός παρουσία 2-3 να αρκεί να "κατευθυνθεί" η αγορά ανάλογα με την ροή των εντολών.

Ανάπτυξη 2,4% φέτος και το 2024 αναμένει το ΙΟΒΕ, ένας από τους λόγους που για αρκετές εισηγμένες αναμένονται μεγέθη ικανά να δικαιολογήσουν μεγαλύτερες αποτιμήσεις. Επίσης θα φανεί εάν σε περιβάλλον ιστορικά υψηλών επιτοκίων τα έσοδα/κέρδη των τραπεζών θα είναι αυξημένα το τρίτο 3μηνο, ενδεχόμενο που θα μπορούσε να ενεργοποιήσει αγοραστικό ενδιαφέρον.

Πάντως σήμερα οι τάσεις ήταν μικτές για τις 4 του κλάδου, με αγοραστές σε Eurobank (1,52), Alpha Bank (1,27) και πωλητές σε Εθνική (5,40), Πειραιώς (2,882). Και μία ανατροπή όσον αφορά στην κατάταξη με βάση την χρηματιστηριακή αξία καθώς το συν της Eurobank την έφερε στην 3η θέση με 5,663 δισ. "ρίχνοντας" τον ΟΠΑΠ στην 4η με 5,639 δισ. Παράλληλα το οριακό μείον για τον ΟΤΕ στα 13,53 φέρνει την τράπεζα σε θέση διεκδίκησης ακόμη και του "αργυρού" (πρώτη η Coca Cola με 9,149 δισ.).

Κινήσεις από τους αγοραστές έγιναν και σε ΤΙΤΑΝ (17,10), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (12,98), Coca Cola HBC (24,51), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (2,04), Helleniq Energy (7), Jumbo (24,52) και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (14,36).

Με τη μεγαλύτερη άνοδο από τα large caps, Jumbo-μετά την χθεσινή έγκριση της διανομής 200 εκατ. σε μετόχους/επενδυτές- και ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

"Ταμείο" για πωλητές, σε αναλογία 2/1 σημειώνοντας ότι τζίρος 29,095 εκατ. πραγματοποιήθηκε σε μετοχές με απώλειες έναντι 19,051 εκατ. σε μετοχές με άνοδο.

Στα υπόψη η επάνοδος των αυξημένων συναλλαγών με πακέτα, συνολικά 11,4 εκατ. με 3 μεγάλα για 500 χιλ. μετοχές της Εθνικής στα 5,402, για 924 χιλ. της Πειραιώς στα 2,882 και για 57 χιλ. της Jumbo στα 24,58 ευρώ. Θα μπορούσε να είναι στο πλαίσιο διανομής λόγω προεξόφλησης θετικής απόφασης αύριο, μένει να φανεί εκτιμούν χρηματιστές.

Περιορισμένος και σήμερα ο τζίρος σε mid και small caps, με ΕΧΑΕ (4,60), ΕΚΤΕΡ (2,90), Intracom (1,998) να ξεχωρίζουν συναλλακτικά και με αγοραστές.

Τρίτη σερί συνεδρίαση με επιθετική άνοδο-συν αυξημένες συναλλαγές- για τη μετοχή της ΕΚΤΕΡ από τα χαμηλά των 2,63 της Δευτέρας έως τα 2,91 σήμερα.

Νέα υψηλά για τη Moda Bagno έως τα 1,18 αλλά με πωλήσεις από το high και "γύρισμα" στο 1,08 (-2,70%).
Χρηματιστές εκτιμούν πως σε εισηγμένες με περιορισμένη διασπορά είτε θα επιδιωχθεί να συγκεντρωθεί ακόμη περισσότερο- ενδεχομένως και για να βγουν από το ΧΑ- είτε να προχωρήσουν σε μικρά placements προκειμένου να επιτευχθούν οι όροι που ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ για το όριο του free float.

---Αποτιμήσεις

Coca Cola HBC, ΟΤΕ, Eurobank, ΟΠΑΠ και Mytilineos η 5άδα των εισηγμένων με αποτίμηση μεγαλύτερη των 5 δισ., με την ανατροπή υπέρ της Eurobank που αναφέρθηκε. Οπως και την απώλεια αποτίμησης για Cenergy Holdings με 1,089 και Lamda Development με 1,084 δισ. χαμηλότερα προς το όριο του ενός δισ.

---ΧΠΑ

Με premium τα Συμβόλαια σειράς Οκτωβρίου, η σειρά κλείνει αύριο. Με 0,12% τα 1.110 ΣΜΕ.

Επιβεβαιώθηκε το χθεσινό premium για τα ΣΜΕ της Alpha Bank, με θετικό πρόσημο σήμερα στην υποκείμενη αγορά και οριακά στα 1,28 για 11.180 Συμβόλαια.

Μείον/discount 0,78% για τα 461 της Εθνικής, συν/premium 0,65% για τα 2.294 της Eurobank και μείον 0,68% για 2.835 της Πειραιώς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v