Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ είπε σε πεζικάριους που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας ότι σύντομα θα δουν τον παλαιστινιακό θύλακα «εκ των έσω», ανέφερε το γραφείο του, υπονοώντας ότι επίκειται μια χερσαία επέμβαση.
«Τώρα βλέπετε τη Γάζα από απόσταση, σύντομα θα τη δείτε από μέσα. Η εντολή θα δοθεί» είπε ο υπουργός, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομίας, Νικ Μπαρκάτ, δήλωσε στο ABC ότι ο ισραηλινός στρατός έχει το «πράσινο φως» να μπει στη Γάζα όποτε είναι έτοιμος.
«Οι όμηροι και οι απώλειες αμάχων θα είναι δευτερεύουσας σημασίας σε σχέση με την καταστροφή της Χαμάς» πρόσθεσε.
Νετανιάχου: Θα είναι μακρύς ο πόλεμος με τη Χαμάς
«Η Χαμάς είναι οι νέοι ναζί, είναι το νέο ISIS», υποστήριξε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε δηλώσεις του μαζί με τον Βρετανό ομόλογό του Ρίσι Σουνάκ στην Ιερουσαλήμ.
Ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι πρόκειται για «μάχη ολόκληρου του πολιτισμένου κόσμου. Είναι η μάχη του Ισραήλ, είναι η μάχη των σύγχρονων αραβικών χωρών, είναι η μάχη του δυτικού πολιτισμού, η μάχη του ελεύθερου κόσμου, η μάχη για το μέλλον».
Υποστήριξε ότι υπάρχει ένας «άξονας του κακού» του Ιράν, της Χεζμπολάχ και της Χαμάς, που θέλουν να επαναφέρουν τη Μέση Ανατολή «στην εποχή της δουλείας και του πολέμου, της σκλαβιάς και του αφανισμού».
Θα είναι «ένας μακρύς πόλεμος» και το Ισραήλ χρειάζεται τη «συνεχή υποστήριξη» του Ηνωμένου Βασιλείου στα σκαμπανεβάσματα της σύγκρουσης, κατέληξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
Χτύπημα με νεκρούς σε ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Γάζα
Στόχος «ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής» έγινε το βράδυ της Πέμπτης ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Γάζα, όπου είχαν καταφύγει πολλοί άμαχοι, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της κυβέρνησης της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Jazeera στην πόλη της Γάζας, στους οκτώ ανέρχεται μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών από τον ισραηλινό βομβαρδισμό σε ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Γάζα, με δεκάδες τραυματίες.
Γυναίκες και παιδιά ήταν μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν στην επίθεση στην εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στη γειτονιά al-Zaytoun της Γάζας, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι από την επιδρομή προκλήθηκαν ζημιές στην πρόσοψη του ναού και κατέρρευσε παρακείμενο οικοδόμημα. Εκτίμησαν πως στόχος της επίθεσης ήταν χώρος κοντά στην ελληνορθόδοξη εκκλησία, όπου πολλοί άμαχοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο εν μέσω του συνεχιζόμενου σφυροκοπήματος από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).
Το ελεγχόμενο από τη Χαμάς υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι αρκετοί εκτοπισμένοι που είχαν καταφύγει σε εκκλησία στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν, μετά από ισραηλινό πλήγμα αργά το βράδυ της Πέμπτης.
Εκπρόσωπος των IDF που ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) για τον βομβαρδισμό της ελληνορθόδοξης εκκλησίας απάντησε ότι η υπόθεση διερευνάται και ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις αναφορές για «ισραηλινό πλήγμα».
Η εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου είναι η παλαιότερη χριστιανική εκκλησία στη Λωρίδα της Γάζας. «Χτύπησαν τα γραφεία και την είσοδο του μοναστηριού. Τα βομβάρδισαν με πύραυλο και κατέρρευσε όλο το κτίριο. Μέσα είχε πολλούς χριστιανούς, πολλοί εκ των οποίων έχουν τραυματιστεί και έχουμε και νεκρούς», είπε στην ΕΡΤ ο αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος, που βρίσκεται στην ελληνορθόδοξη εκκλησία που βομβαρδίστηκε στη Γάζα.
«Πρέπει να φέρουν μπουλντόζες, ώστε να δούμε πόσοι άνθρωποι καταπλακώθκαν», τόνισε, ενώ συμπλήρωσε ότι βρίσκονται πάνω από 400 άτομα στο μοναστήρι.
Το Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εκφράζει την «εντονότατη καταδίκη» του για την επίθεση, λέγοντας ότι η στόχευση εκκλησιών και καταφυγίων συνιστά «έγκλημα πολέμου», μεταδίδει το Al Jazeera.
ΗΠΑ: Ανάμεσα σε 100 με 300 οι νεκροί από το χτύπημα στο νοσοκομείο
Έγγραφο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, το οποίο έχουν δει το Reuters και το CNN, εκτιμά ότι ο αριθμός των θυμάτων από το χτύπημα στο νοσοκομείο στη Γάζα ανέρχεται μεταξύ 100 και 300.
Η έκθεση αναφέρει ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών «παρατήρησαν μόνον ελαφρές δομικές ζημιές στο νοσοκομείο», χωρίς να παρατηρηθούν ζημιές στο κεντρικό κτίριο του νοσοκομείου και χωρίς κρατήρες πρόσκρουσης.
«Εξακολουθούμε να αξιολογούμε τoν πιθανό αριθμό των θυμάτων και η εκτίμησή μας μπορεί να αλλάξει, αλλά αυτός ο αριθμός των νεκρών εξακολουθεί να αντικατοπτρίζει μια συγκλονιστική απώλεια ζωής» τονίζεται στο έγγραφο.
Ανθρωπιστική βοήθεια
Την Παρασκευή το νωρίτερο θα ανοίξει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, προκειμένου να πάει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, μετά το «πράσινο φως» που έδωσε το Ισραήλ στην Αίγυπτο για την παράδοση περιορισμένης ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου συμφώνησε να ανοίξει το πέρασμα και να αφήσει να περάσει μια αρχική ομάδα 20 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια. Εάν η Χαμάς κατασχέσει τη βοήθεια, «θα τελειώσει», είπε.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, η βοήθεια θα αρχίσει να μετακινείται το νωρίτερο την Παρασκευή, δήλωσαν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου.
Η Αίγυπτος έχει ξεκινήσει τις εργασίες επιδιόρθωσης του δρόμου που διασχίζει τα σύνορα, ο οποίος καταστράφηκε από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.
Περισσότερα από 200 φορτηγά και περίπου 3.000 τόνοι βοήθειας έχουν τοποθετηθεί στο πέρασμα της Ράφα ή κοντά σε αυτό, τη μοναδική σύνδεση της Γάζας με την Αίγυπτο, δήλωσε ο επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου για το Βόρειο Σινά, Χαλίντ Ζαγιέντ.
Οι προμήθειες θα περάσουν υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Sameh Shoukry στην τηλεόραση Al-Arabiya. Ερωτηθείς αν θα επιτραπεί η διέλευση σε αλλοδαπούς και διπλούς υπηκόους που επιθυμούν να φύγουν, είπε: «Εφόσον το πέρασμα λειτουργεί κανονικά και οι εγκαταστάσεις (του περάσματος) έχουν επισκευαστεί».
Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η απόφαση εγκρίθηκε μετά από αίτημα του Μπάιντεν. Είπε ότι το Ισραήλ «δεν θα εμποδίσει» τις παραδόσεις τροφίμων, νερού ή φαρμάκων από την Αίγυπτο, εφόσον περιορίζονται στους αμάχους στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και δεν πηγαίνουν σε μαχητές της Χαμάς.
Η Μόσχα στέλνει 27 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα
Η Ρωσία θα προσφέρει 27 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας μέσω της Αιγύπτου, που συνορεύει με τον παλαιστινιακό θύλακα, ο οποίος βρίσκεται υπό πολιορκία μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.
«Ειδικό αεροσκάφος (…) αναχώρησε από το αεροδρόμιο Ραμενσκόγιε, κοντά στη Μόσχα, με προορισμό το αεροδρόμιο της αλ Αρίς στην Αίγυπτο. Η ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια θα παραδοθεί σε εκπροσώπους της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου για να σταλεί στη Λωρίδα της Γάζας», σημείωσε στην ανακοίνωση ο υφυπουργός Ιλία Ντενίσοφ, χωρίς να διευκρινίσει πότε αναχώρησε το αεροσκάφος.
«Ο πληθυσμός θα λάβει αλεύρι, ζάχαρη, ρύζι και ζυμαρικά», πρόσθεσε.
Επιχείρηση του ισραηλινού στρατού σε χωριό της Δυτικής Όχθης
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, νεαρός Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σήμερα από πυρά στρατιωτών του Ισραήλ στο χωριό Μπούντρους, στη Δυτική Όχθη.
Ο νεαρός, ο Τζιμπρίλ Αουάντ, σκοτώθηκε και άλλος ένας Παλαιστίνιος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης ισραηλινών στρατευμάτων στο χωριό, διευκρίνισε.
Παράλληλα, ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet -η ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Γεντότ Αχαρονότ- αναφέρει, επικαλούμενος το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, πως άλλος Παλαιστίνιος, 21 ετών, ο Μοχάμεντ Φαουάκα, σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινών εποίκων κοντά στο χωριό Ντούρα αλ Κάρα χθες Τετάρτη αργά το βράδυ.
Νωρίτερα χθες, δυο έφηβοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε επεισόδια με Ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στη Ραμάλα.
Ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα σε Λίβανο και Συρία
Εξάλλου, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε δυο χωριά στον νότιο Λίβανο τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, μεταδίδει το λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μαγιαντίν.
Πύραυλοι εκτοξεύθηκαν εναντίον των κοινοτήτων Καφρ Σούμπα και Οντάισα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Χθες Τετάρτη, το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, το οποίο πρόσκειται στο Ιράν, ανακοίνωσε μέσω Telegram πως δυο μέλη του σκοτώθηκαν ενώ «είχαν εμπλακεί σε μάχες» στον νότιο Λίβανο, και τρίτο νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.
Διευκρίνισε πως εξαπολύθηκαν επιθέσεις εναντίον πέντε ισραηλινών θέσεων, συμπεριλαμβανομένου στρατοπέδου του Ισραήλ στη Ζαρίτ και θέσης στη Ρας Νακούρα, ιδίως με κατευθυνόμενους πυραύλους.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως ανταπέδωσε πυρά εναντίον θέσεών του στη Ζαρίτ και έπειτα από εκτοξεύσεις αντιαρματικών πυραύλων εναντίον των κιμπούτς Μανάρα και Ρος ΧαΝίκρα κοντά στα σύνορα, διαμηνύοντας πως θα συνεχίσει να «πλήττει (...) στόχους που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ».
Οι μάχες στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου έπειτα από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου είναι οι πιο πολύνεκρες από τον πόλεμο Ισραήλ-Χεζμπολάχ το 2006.
Το σιιτικό κίνημα ανακοίνωσε χθες πως μαχητής του υπέκυψε σε τραύματα που υπέστη την Τρίτη, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων των εχθροπραξιών της ημέρας αυτής στα έξι.
Αεροπορική επιδρομή έβαλε στο στόχαστρο το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη στρατιωτική θέση και του καθεστώτος στη νότια Συρία, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λίγα 24ωρα μετά τον βομβαρδισμό του αεροδρομίου στο Χαλέπι (βόρεια).
«Κρότοι εκρήξεων ήχησαν στην επαρχία Κουνέιτρα κατά το ισραηλινό πλήγμα εναντίον θέσης του συριακού στρατού», σημείωσε η ΜΚΟ με έδρα τη Βρετανία, που βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα. Κρότοι εκρήξεων ακούστηκαν επίσης στο υψίπεδο του Γκολάν (νότια), σύμφωνα με την ίδια πηγή, που δεν διευκρίνισε σε αυτή την περίπτωση ποια πλευρά άνοιξε πυρ.
Τριήμερο εθνικό πένθος στην Τουρκία για τους νεκρούς αμάχους στη Γάζα
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση της Τουρκίας κήρυξε χθες Τετάρτη τριήμερο εθνικό πένθος, την επομένη πλήγματος σε νοσοκομείο της πόλης της Γάζας με εκατοντάδες νεκρούς, για το οποίο αλληλοκατηγορήθηκαν Ισραήλ και Παλαιστίνιοι.
«Σε ένδειξη σεβασμού για τους χιλιάδες μάρτυρες, οι οποίοι στην πλειονότητά τους ήταν παιδιά και αθώοι άμαχοι, κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος στη χώρα μας», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω X (του πρώην Twitter).
«Εμείς, η Τουρκία, νιώθουμε στην καρδιά μας τον οξύ πόνο των Παλαιστίνιων αδελφών μας», πρόσθεσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους.
Το βράδυ της Τρίτης, ο πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε να «τερματιστεί αυτή η βαρβαρότητα άνευ προηγουμένου στη Γάζα», κατηγορώντας το Ισραήλ πως «έπληξε νοσοκομείο» όπου βρίσκονταν «γυναίκες, παιδιά και αθώοι άμαχοι».
Χθες Τετάρτη, ο κ. Ερντογάν κατήγγειλε το «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» που χαρακτήρισε «συγκρίσιμο με γενοκτονία σε βάρος του πληθυσμού της Γάζας».
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε χθες πως έχει στη διάθεσή του «αποδείξεις» πως για το πλήγμα αυτό ευθυνόταν η οργάνωση Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ. Την εκδοχή αυτή ενστερνίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ.
Το πλήγμα προκάλεσε έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις στην Τουρκία, όπου περίπου 80.000 άνθρωποι διαδήλωσαν προχθές Τρίτη το βράδυ μπροστά στο προξενείο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη, κατά υπολογισμούς των αρχών, ενώ χθες, για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν εκεί για να καταγγείλουν την πολιτική του εβραϊκού κράτους, όπως και μπροστά στο προξενείο των ΗΠΑ.
Τουλάχιστον 3.785 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Γάζα από ισραηλινές επιδρομές από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa, Guardian