Αντιστέκεται στις πωλήσεις το Χρηματιστήριο, πιέσεις στην Ευρώπη

Το βαρύ κλίμα που διαμορφώνεται με το βλέμμα στη Γάζα και η άνοδος των επιτοκίων οπλίζουν τα χέρια των πωλητών. Αναμονή για τις ανακοινώσεις της S&P για Ελλάδα.

Αντιστέκεται στις πωλήσεις το Χρηματιστήριο, πιέσεις στην Ευρώπη

Χαμηλά 11 μηνών για τις αγορές στην Ασία, χαμηλά 7 μηνών για τις αγορές στην Ευρώπη, με τα futures του S&P 500 να δείχνουν 0,28% χαμηλότερα, στις 4.293 μονάδες.

Σε αναμονή (και) οι επενδυτές, σε ετοιμότητα για χερσαία επιχείρηση στη Γάζα το Ισραήλ, αναταράξεις στις αγορές διεθνώς.

Σε αυτή τη συγκυρία στην Αθήνα, κατ' αρχάς ζητούμενη είναι η όσο το δυνατόν πιο ψύχραιμη/αποτελεσματική διαχείριση των συνεπειών των επάλληλων κρίσεων -κατά κύριο λόγο εισαγόμενων-, με την προσοχή (και) του οικονομικού επιτελείου στην ετυμηγορία της Standard & Poor's, σήμερα αργά το βράδυ.

Αναπόφευκτο το «άνοιγμα» της συνεδρίασης από χαμηλότερες τιμές, συνέπεια -σχεδόν αποκλειστικά- των πιέσεων που ασκούνται στις διεθνείς αγορές. Σε επιφυλακή και για την πολιτική των κεντρικών τραπεζιτών οι επενδυτές σε Νέα Υόρκη και Ευρώπη, καθώς η χθεσινή ομιλία Πάουελ έστειλε αμφίσημα μηνύματα για το πώς θα ενεργήσει η Fed (αρχές Νοεμβρίου). Εχει την σημασία της η ερμηνεία των προθέσεών του, καθώς την προσεχή εβδομάδα το δ.σ. της ΕΚΤ θα κληθεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις για το αν θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια ή θα σημάνει παύση (;) -έστω προσωρινά. Μήνυμα για υψηλά επιτόκια διαρκείας θα στείλει η ΕΚΤ από την Αθήνα, σημείωνε νωρίτερα η Λία Δεληγιάννη.

Με αυτά τα ορόσημα, Μέση Ανατολή, Standard & Poor's, ΕΚΤ, οι επενδυτές είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, προσεκτικοί στις κινήσεις τους. Ειδικότερα οι traders, όσοι τοποθετήθηκαν από τα χαμηλά της Δευτέρας και για 1-2 συνεδριάσεις «έτρεξαν» την αντίδραση μετοχών του τραπεζικού κλάδου και blue chips. Τελευταία συνεδρίαση εβδομάδας, λήξη της απλής σειράς μηνός Οκτωβρίου στα Παράγωγα, με την επιφυλακτικότητα των πιο βραχυπρόθεσμων να αποτυπώνεται τόσο στην υποκείμενη όσο και στο ΧΠΑ.

Με αγοραστές ΟΠΑΠ (15,19) και Εθνική (5,418), με μικρό discount τα λίγα Συμβόλαια του δείκτη. Από 0,75% χαμηλότερα τα 194 ΣΜΕ, αριθμός ελάχιστα αντιπροσωπευτικός της τάσης που παραμένει σε αυξημένη μεταβλητότητα από την αρχή της εβδομάδας.

Σε Alpha Bank (1,272), Jumbo (24,88), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (14,53) επίσης με αγοραστές, που μετά το πρώτο 15λεπτο άρχισαν να ανασυντάσσονται.

Το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς είχε απορροφηθεί μέχρι τις 11:00, διάστημα απ' όπου ενεργοποιήθηκαν και οι πρώτες εντολές σε περισσότερες μετοχές του δείκτη και συγκεκριμένα mid caps. Ενθαρρυντικό το αποτέλεσμα, καθώς οι απώλειες για τον ΓΔ περιορίσθηκαν στο μείον 0,33% και τις 1.175 μονάδες.

Μικρή, διακριτή όμως βελτίωση της σχέσης πωλητών/αγοραστών, με 54/25.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v