Χρηματιστήριο: Ανεβάζουν ταχύτητες οι πωλητές

Διευρύνονται οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη που υποχωρεί στη ζώνη των 1.170 μονάδων, εν αναμονή του «χρησμού» του οίκου αξιολόγησης. Πονταρίσματα σε Mytilineos, ΤΕΝΕΡΓ.

Χρηματιστήριο: Ανεβάζουν ταχύτητες οι πωλητές

Στην κατηφόρα των χρηματιστηρίων της Ασίας και τα ευρωπαϊκά από την αρχή της συνεδρίασης.

Μέση Ανατολή και αναταράξεις στις αγορές ομολόγων, πετρελαίου στο επίκεντρο, συνεχίζεται η διαφοροποίηση -στο μέτρο του δυνατού- για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Απώλειες 0,11% για τον Γενικό Δείκτη στις 1.176 μονάδες, όταν για τον DAX φτάνουν το 1,32% στις 14.849 μονάδες.

Ανάλογη εικόνα και στην αγορά κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς στο 4,334%, έναντι 4,934% του ιταλικού και 2,940% του αντίστοιχου γερμανικού.

Γεγονός η μεγαλύτερη ανθεκτικότητα της ελληνικής αγοράς (σε μετοχές, ομόλογα) έναντι των ευρωπαϊκών, διαφοροποίηση που χρηματιστές αποδίδουν και στην επικείμενη αξιολόγηση από τη Standard & Poor's. Με μνήμονα και την προεξόφληση οίκων μεγέθους μίας JMPC, Citi, η κοινότητα θεωρεί ως πιθανότερο το ενδεχόμενο απόδοσης της επενδυτικής βαθμίδας σήμερα το βράδυ.

Εάν και εφόσον επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για ακόμη έναν «αμυντικό μηχανισμό» στο «οπλοστάσιο» του οικονομικού επιτελείου για τη δύσκολη συνέχεια. Σε αναμονή λοιπόν και της Standard & Poor's οι κινήσεις των επενδυτών, ούτως ή άλλως μεσαίου κόστους.

Ειδικότερα, στα 18,2 εκατ. ανέρχονταν οι συναλλαγές σε μετοχές με θετικό πρόσημο έναντι 15 εκατ. με αρνητικό, αλλά με τη σχέση τίτλων με αντίστοιχο πρόσημο στις 29/67 να παραπέμπει σε υψηλό τζίρο σε χαρτιά «βάρους», λ.χ. Mytilineos, Alpha Bank, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Motor Oil κ.α.

Από τη μέχρι τώρα εξέλιξη της συνεδρίασης, συνδυαστικά στην υποκείμενη των μετοχών, παραγώγων και ομολόγων, το ενδεχόμενο που «παίζεται» είναι αυτό της απόκτησης του investment grade απόψε το βράδυ.

Εύλογα οι traders στρέφονται στον τραπεζικό κλάδο, απ' όπου ξεχωρίζει -κυρίως- η Αlpha Bank, σταθερά με αγοραστές έως το 1,288 ευρώ και premium στις σειρές λήξεων Οκτωβρίου-Νοεμβρίου στο ΧΠΑ.

Στο 0,35% η θετική μεταβολή για τον ΓΔ σε διάστημα εβδομάδας, έναντι απωλειών 2,18% για τον DAX στο ίδιο διάστημα.

Στο 2,49% με θετικό πρόσημο σε εβδομαδιαίο για τον ΔΤΡ έναντι απωλειών για τον Stoxx Banks.

Στο 0,92% επίσης θετική μεταβολή για τον FTSE25, σε μία εβδομάδα που ευρωπαϊκοί όμιλοι παραγωγής/βιομηχανίας υπέστησαν μεγαλύτερες πιέσεις.

Σε Mytilineos (35,60), εκ των κύριων σηματωρών της τάσης οι περισσότερες εντολές αγοράς, ακολουθούν σε ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (14,52), Motor Oil (22,98), Jumbo (24,70), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια/κλείσιμο της συνεδρίασης.

Οριακό το discount στο ΧΠΑ, με μόλις 669 Συμβόλαια του δείκτη να «κλείνουν» και 988 να μετακυλίονται στον Νοέμβριο σε τιμές 0,55% χαμηλότερα.

Με premium τα 715 ΣΜΕ της ΕΤΕ, με μικρό discount για τα 882 της Eurobank και τα 955 της Πειραιώς.

Επίσης με premium τα ΣΜΕ σε τίτλους των Mytilineos, Motor Oil, Jumbo, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, πρόσθετη ένδειξη ότι στην κοινότητα προεξοφλείται το θετικό ενδεχόμενο της απόκτησης του investment grade και από τη Standard & Poor's.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v