Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 27 2023

Ο Αντώνης (Σαμαράς) και το «σάντουιτς» - Profile: Στο Λονδίνο με διπλό «ατού» - Tips για Intralot, Avramar, Κρι Κρι

Ο Αντώνης (Σαμαράς) και το «σάντουιτς» - Profile: Στο Λονδίνο με διπλό «ατού» - Tips για Intralot, Avramar, Κρι Κρι

ΣΑΜΑΡΑΣ: «Ουδέν σχόλιο» από το Μαξίμου περί των όσων είπε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για τα ελληνοτουρκικά, τον γάμο μεταξύ ομόφυλων, ακόμη και για το φορολογικό ή για το γεγονός ότι στα ελληνοτουρκικά έμπλεξε και τον ομόλογό του Κώστα Καραμανλή, για να δώσει έμφαση ότι δύο πρώην πρωθυπουργοί «δεν μπορούν να κάνουν τόσο λάθος». Πάγιες θέσεις του είναι, αλλά η κυβέρνηση «εφαρμόζει το πρόγραμμά της».

Το ότι πρόκειται για πάγιες θέσεις του Σαμαρά που έχουν εκφραστεί ξανά, ως προς τα ελληνοτουρκικά και τον gay γάμο, το αναφέρουν και οι φιλοσαμαρικοί του κόμματος. Οπότε ένα ερώτημα είναι αν τα όσα λέχθηκαν είναι (και) έμμεσο μήνυμα προς την τουρκική πλευρά να μην έχει μεγάλες προσδοκίες από την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν. Θα δείξει.

Ως προς το θέμα του γάμου, οι πληροφορίες του αρμόδιου συνεργάτη της στήλης, μέσα στην κυβέρνηση, λένε ότι η επίμαχη διάταξη μάλλον θα έρθει ως «σάντουιτς» σε ευρύτερο νομοσχέδιο για θέματα οικογένειας (θυμίζουμε ότι υπάρχει πλέον αρμόδιο υπουργείο με επικεφαλής τη Σοφία Ζαχαράκη), ώστε να είναι πιο εύπεπτη στους αντιρρησίες και εν πάση περιπτώσει, να μπορούν οι… ανένδοτοι να ψηφίσουν επί της αρχής το νομοσχέδιο, καταψηφίζοντας μόνο το άρθρο.

 

PROFILE: Ο «Βενιαμίν» από πλευράς κεφαλαιοποίησης, ανάμεσα στις εταιρείες που συμμετέχουν στο μεγάλο roadshow της Morgan Stanley που ξεκινά σήμερα στο Λονδίνο. To γεγονός δεν είναι τυχαίο.

Στον χώρο της πληροφορικής είναι ίσως η πιο διεθνοποιημένη ελληνική εταιρεία, με παρουσία σε περίπου 50 χώρες, αλλά και με το 20% του μετοχικού της κεφαλαίου να κατέχεται ήδη από ξένους επενδυτές, κάτι εξαιρετικά σπάνιο για εταιρεία με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Η Profile έχει δύο «ατού» που της επιτρέπουν να κινείται με πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Από τη μία, έχει υψηλή εξειδίκευση στο fintech, με πολυάριθμους πελάτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κι από την άλλη, έχει επιτύχει σημαντική διείσδυση σε έργα του δημόσιου τομέα, σε ορισμένα εκ των οποίων κατέχει πολύ σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ακριβώς λόγω της εμπειρίας στο fintech.

Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία συμβούλων Goldenhill, μία από τις κορυφαίες στον χώρο, η ελληνική εταιρεία αναμένεται να παρουσιάσει φέτος τον υψηλότερο βαθμό ανάπτυξης εργασιών στον διεθνή κλάδο τoυ financial technology, της τάξεως του 28%. Ανάλογα υψηλοί ρυθμοί αναμένονται και για τα επόμενα χρόνια και με σημαντικά περιθώρια EBITDA.

Με αυτά τα δεδομένα, η Profile εμφανίζεται σημαντικά υποτιμημένη στα τρέχοντα επίπεδα σε σχέση με τους διεθνείς μέσους όρους.

Κι όταν λέμε σημαντικά, εννοούμε έως και… τριψήφια ποσοστά!  

 

ΚΡΙ ΚΡΙ: Τα εξαιρετικά αποτελέσματα εννεαμήνου της εταιρείας επιβράβευσε το ταμπλό του Χρηματιστηρίου την Παρασκευή. Η μετοχή «έπιασε» τα 9 ευρώ, που αποτελούν και υψηλά διετίας και βάλε, με άνοδο 4,42% και υψηλό τζίρο.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία εμφάνισε αύξηση τζίρου σχεδόν 30%, με τα καθαρά κέρδη να εκτινάσσονται στα 30,19 εκατ. ευρώ από 5,93 εκατ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με ισχυρή ανάπτυξη τόσο στον κλάδο γιαουρτιού όσο και σε αυτόν του παγωτού.

 

FRIGOGLASS: Ναυάγησε η ανοδική κίνηση που στις 14 Νοεμβρίου είχε φέρει τη μετοχή στο 0,1 ευρώ. Την Παρασκευή βούτηξε 9,4% χαμηλότερα, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, κλείνοντας στο 0,072 ευρώ, στον απόηχο της ανακοίνωσης για reverse split. Και έπεται -πιθανώς- συνέχεια, καθώς το κλείσιμο της συνεδρίασης τη βρήκε με υψηλό ανεκτέλεστο προς πώληση…

Υπάρχει ουρά και για σήμερα δηλαδή.

 

ΓΕΚ: Το ποσό των 9,5 εκατ. ευρώ θα εισπράξει η εταιρεία από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Αυτοκινητόδρομοι, καθώς η έκτακτη γενική συνέλευση της τελευταίας, η οποία συνήλθε στις 13 Νοεμβρίου, αποφάσισε μείωση κεφαλαίου με επιστροφή μετρητών στους μετόχους.

 

LAMDA DEVELOPEMENT-ΤΑΙΠΕΔ: Πρόσθετο τίμημα για τη σύσταση επικαρπίας επί του δικαιώματος αξιοποίησης του εμπορικού κέντρου Golden Hall για 90 έτη, η οποία υπογράφηκε το 2013, ενδέχεται να κληθεί να καταβάλει στο ΤΑΙΠΕΔ ο όμιλος Lamda, στο προσεχές μέλλον.

Ειδικότερα, η θυγατρική του Lamda Domi έχει αναλάβει υποχρέωση προς το ΤΑΙΠΕΔ για καταβολή πρόσθετου οικονομικού ανταλλάγματος, στην περίπτωση που η Ελληνική Δημοκρατία αξιολογηθεί με βαθμίδα ίση ή υψηλότερη του “BBB” από δύο διεθνείς οίκους και διατηρήσει αυτή την πιστοληπτική διαβάθμιση για 12 μήνες.

Μετά την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, το παραπάνω ορόσημο καθίσταται εφικτό.

 

INTRALOT-RETAIL BOND: Τη διαδικασία σύνταξης νέου ενημερωτικού δελτίου για την έκδοση διαπραγματεύσιμου ομολόγου στο Χ.Α. έχει ξεκινήσει η Intralot, σύμφωνα με όσα αναφέρει η διοίκηση στις οικονομικές καταστάσεις 9μήνου.

Το retail bond, μαζί με τη σύναψη σύμβασης κοινού ομολογιακού δανείου, θα χρηματοδοτήσουν την αποπληρωμή του ανεξόφλητου υπολοίπου (σ.σ. 229,5 εκατ. ευρώ) από τις ομολογίες λήξης Σεπτεμβρίου 2024.

Σύμβουλος έκδοσης είναι η Πειραιώς και η διάθεση αναμένεται να τρέξει εντός του πρώτου διμήνου της νέας χρονιάς.

 

INTRALOT-ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Θα έχει προηγηθεί η έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου, της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, που θα καλυφθεί από τράπεζες. Η Intralot βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με πέντε τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική, Optima, Attica Bank και Παγκρήτια) και η συμφωνία βρίσκεται στη διαδικασία εγκρίσεων από τις τράπεζες.

Για μείωση δανεισμού θα κατευθυνθούν, κατά κύριο λόγο, οι ελεύθερες ταμειακές ροές της φετινής (56,3 εκατ. ευρώ στο 9μηνο) και της επόμενης χρονιάς, ενώ από την αποπληρωμή ομολογιών 126 εκατ. ευρώ η εισηγμένη εξοικονόμησε δαπάνες τόκων της τάξης των 500 χιλ. ευρώ μηνιαίως.

 

AVRAMAR: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ πιστωτριών τραπεζών και μετόχων της εταιρείας (Amerra, Mubadala) για την υπογραφή της συμφωνίας ενδιάμεσης χρηματοδότησης με ενεχυρίαση των μετοχών.

Οι τράπεζες απέστειλαν το προτεινόμενο term sheet στην ισπανική εταιρεία συμμετοχών, η οποία ελέγχει την Avramar, ενώ την ίδια στιγμή βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία με τους απώτερους μετόχους της, Amerra και Mubadala, προκειμένου να λάβουν την έμπρακτη συναίνεσή τους επί της διαδικασίας πώλησης.

Η Amerra δήλωσε πρόθυμη να συμμετάσχει στην αναζήτηση αγοραστή για τα δάνεια, εξέλιξη επιθυμητή, στον βαθμό που δεν θα αποτελέσει προπέτασμα καπνού, για περαιτέρω καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της ενεχυρίασης μετοχών και την έναρξη του εγχειρήματος πώλησης.

Κρίσιμο, τέλος, είναι να βεβαιωθεί από πλευράς AVRAMAR και μετόχων της ότι με την ενδιάμεση χρηματοδότηση ο όμιλος πληροί την απαραίτητη συνθήκη του going concern.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v