Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατεβάζει ταχύτητες το Χρηματιστήριο

Διατηρείται το θετικό πρόσημο και οι 1.300 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, ωστόσο μετριάζονται οι εντολές. Υπεραποδίδουν οι τραπεζικές μετοχές, άνοδος άνω του 2% για ΔΕΗ, Πειραιώς.

Κατεβάζει ταχύτητες το Χρηματιστήριο

Αρνητικό γύρισμα στην προθεσμιακή αγορά της Wall Street- στο μείον 0,68% και τις 4.788 μονάδες τα futures του S&P500.

Αλμα για τις τιμές του πετρελαίου, νωρίτερα για το WTI στα 73,15$ το βαρέλι, "τσιμπάει" και ο δείκτης CBOE Volatility Index στις 13,58 μονάδες συνέπεια της όξυνσης της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ανάλογο κλίμα στα κύρια ευρωπαϊκά, συνακόλουθα "φρενάρει" η ανοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Εως τις 16.700 η "βουτιά" περίπου 263 μονάδων για τον DAX στην Φρανκφούρτη, καθώς αναθεωρούν την αρχική τακτική τους οι αγοραστές προχωρώντας σε ρευστοποιήσεις από τις 12.00' και μετά (ώρα Ελλάδος) για να περάσουν λίγο νωρίτερα και σε αρνητικό έδαφος.

Βάρυνε σταδιακά το κλίμα στις αγορές- θυμίζοντας ότι το προσυνεδριακό σχόλιο μας ξεκινούσε με αναφορά στην συγκεκριμένη παράμετρο: "...Με τον θετικό "αέρα" του 2023 και χωρίς να αποτυπώνεται-προσώρας- η όξυνση της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα στις αγορές η αρχή-επενδυτικά- του 2024 σε Νέα Υόρκη και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια..." η ροή ειδήσεων που ακολούθησε έκτοτε αποτυπωνόταν στις αγορές, με πιο
ευαίσθητη αυτή του πετρελαίου.

Για το ΧΑ η συνεδρίαση μπορεί να συνεχίζεται με τους αγοραστές να πλεονεκτούν, σταθερά από την πρώτη κιόλας εντολή πλην όμως έχει μετριασθεί αισθητά η ροή εντολών από την πλευρά τους, ενώ περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις έγιναν μετά τις 13.30' αλλά σε τιμές που παραμένουν πάνω από το όριο των 1.300 μονάδων. Προφανώς το πώς θα αποτιμηθούν οι εξελίξεις στην Νέα Υόρκη θα καθορίσουν την κατ'αρχήν στάση των επενδυτών από Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα, βραχυπρόθεσμα και βλέπουμε. Ωστόσο η τάση στην προθεσμιακή για το WTI είναι ανοδική για το πετρέλαιο, ενώ για το Brent πλησίασε και τα 78$/βαρέλι.

Πάνω από τα 40 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών, την πρώτη μιάμιση ώρα με ρυθμό που παρέπεμπε σε ικανοποιητικό-για την ημέρα- τζίρο που όμως έχει μετριασθεί εδώ και δυόμιση ώρες. Στα 9,40 εκατ. ο τζίρος μέσω προσυμφωνημένων εντολών- πλην όμως 3 αφορούν σε αντιλογισμό ενός μεγάλου πακέτου για 1,47 εκατ. τμχ στην Intralot. Επίσης μία μεγάλη εντολή για 468 χιλ. τμχ της Intrakat πέρασε στα 4,39 ευρώ (συνολικής αξίας 2,05 εκατ. ευρώ). Intralot και Intrakat είναι στην πρώτη και τέταρτη θέση της σχετικής κατάταξης, με την ΔΕΗ δεύτερη και τρίτη την Εθνική, δίνοντας μία εικόνα των επιλογών των επενδυτών.

Με αγοραστές και σε Πειραιώς, Alpha Bank, Mytilineos, Eurobank, ΟΠΑΠ, Helleniq Energy, ΟΤΕ, AEGEAN, Motor Oil κ.α. αλλά σε ηπιότερο τέμπο και με μικρής έκτασης κατοχύρωση θέσεων.

Στις 3.149 (0,85%) ο FTSE25, στις 1.074 (1,19%) ο ΔΤΡ, σε απόκλιση από τα αρχικά υψηλά αλλά-ακόμη- σε θετικό έδαφος παρά το αρνητικό "γύρισμα" στα κύρια ευρωπαϊκά.

Με το "καλημέρα" οι επενδυτές αντιμετωπίζουν μία κατάσταση, ενισχύοντας όσους εκτιμούν πως και το 2024 θα είναι έτος υψηλής μεταβλητότητας/αβεβαιότητας με σημαντικά περιθώρια απόδοσης αλλά και κίνδυνο εγκλωβισμών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v