Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ετος καμπής το 2024 για το Χρηματιστήριο, τα κρίσιμα κλειδιά

Πολλά θα εξαρτηθούν από τις κινήσεις για να προσελκύσει η αγορά νέο χρήμα ικανό να αλλάξει τα δεδομένα. Τα επόμενα στοιχήματα μετά από ένα γερό 2023. Οι κλάδοι αιχμής και οι διεθνείς τάσεις. Οι τεχνική εικόνα των δεικτών.

Ετος καμπής το 2024 για το Χρηματιστήριο, τα κρίσιμα κλειδιά

Καλή (και ) χρηματιστηριακά χρονιά. Με προσδοκίες και επιφυλάξεις το ξεκίνημα του 2024, μετά από ένα 2023 που οι γκουρού των απαισιόδοξων προβλέψεων απέτυχαν παταγωδώς. Και πως να μην, καθώς στην Wall Street η χρονιά ξεκινά με τον S&P500 από τις 4.769,83 με τον "αέρα" του 24,23% πέρυσι.

Από την πρώτη θέση των 35 κορυφαίων χωρών για το 2023 -σύμφωνα με το Economist- η αρχή για το Χρηματιστήριο Αθηνών το 2024, με τις πρώτες εντολές την Τρίτη στις 1.293,14 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, από τις 3.122,79 για τον FTSE25, από τις 1.061,62 για τον Δείκτη Τραπεζών και τις 2.250,81 για τον FTSEMidCap.

Με μεταβολή 65,73% για τον ΔΤΡ ο τραπεζικός ήταν ο κλάδος που έκανε την διαφορά και που λόγω της αυξημένης βαρύτητας στην στάθμιση των δεικτών θα συνεχίσει να αποτελεί τον κύριο καταλύτη της "ρηχής" εγχώριας αγοράς. Η "εμβάθυνση" της είναι ένα από τα κλειδιά για τη συνέχεια, θα εξαρτηθεί κατά πόσον θα προσελκυσθεί νέο χρήμα ικανό να αλλάξει τα δεδομένα.

Οι 7.247 αιτήσεις ιδιωτών επενδυτών στην διαδικασία δημόσιας προσφοράς για την Εθνική Τράπεζα ανέδειξαν πως επενδυτικό κοινό και υπάρχει και ότι ελλείψει εναλλακτικών θα μπορούσε να προσεγγίσει το χρηματιστήριο.

Από τα στοιχήματα των αρμοδίων, που θα πρέπει να κερδηθεί για να αυξηθούν οι ιδιώτες επενδυτές, να δοθούν κίνητρα και ουσιαστικές επιλογές. Και σε ορίζοντα 3μηνου η προοπτική υπάρχει, θα είναι το ΙΡΟ για το 20% του ΔΑΑ "Ελευθέριος Βενιζέλος", η διάθεση της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς.

Δεδομένου ότι η αποτίμηση των εισηγμένων ως προς το ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 41,6% (αυξημένη σε σχέση με το 30,7% του 2023) σε σημαντικό discount έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου (υπερ2πλάσιο σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα -Κύκλος χρηματιστηριακή- τα (δυνητικά) περιθώρια υπεραπόδοσης σε σχέση με τα χρηματιστήρια της Ευρώπης διαγράφονται σημαντικά. Κορυφαία επιλογή της JPMC μεταξύ των αναδυόμενων αγορών (ΕΜΕΑ) στο ΧΑ υπάρχουν κλάδοι που και νέο χρήμα μπορεί να προσελκυσθεί και "βάθος" να δημιουργηθεί.

Φθηνότερο σε σχέση με το 2019 το ΧΑ, ανέλυε χθες ο Στέφανος Κοτζαμάνης βασιζόμενος σε 5 στοιχεία, τα yields των κρατικών τίτλων ένα από αυτά. Την Τετάρτη η προγραμματισμένη έκδοση του ΟΔΔΗΧ (για 625 εκατ., μέσω εντόκων 3μηνης διάρκειας), ένα πρώτο ενδεικτικό στοιχείο για το "χρέος", ενδεχομένως να "δείξει" και εάν ο Οργανισμός θα προχωρούσε σε έκδοση ομολόγου μέσα στον Ιανουάριο (θυμίζοντας το 10ετές στις 17/1/2023) πριν τις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών. Στις 25 Ιανουαρίου η συνεδρίαση της ΕΚΤ, στις 30-31 της Fed.

Τράπεζες και ενέργεια, κατά γενική εκτίμηση "τιμολογούνται" ως κλάδοι αιχμής, μένει να φανεί εάν θα επιβεβαιωθεί.

Στα 1,61 ευρώ η μετοχή της Eurobank, στα 6,29 της Εθνικής, στα 3,20 της Πειραιώς και στα 1,539 της Alpha Bank (με βάση την αποτίμηση η κατάταξη) είναι από τους κύριους "αισθητήρες" των διαχειριστών ξένων funds. Θα φανεί από αύριο, η στάση που θα τηρήσουν θυμίζοντας το θεαματικό 5,81% άλμα για τον ΔΤΡ στην πρώτη συνεδρίαση του 2023.

Και αυτό γιατί από το χαμηλό των 640,09 του ΔΤΡ στην συνεδρίαση της 2ας Ιανουαρίου 2023 αντέδρασε έως τις 710,49 υψηλό της Δευτέρας 9 Ιανουαρίου 2023, πρακτικά με το...καλημέρα του "νέου έτους" καταδείχθηκε η έντονα αγοραστική τακτική των επενδυτών. Προφανώς και δεν προδικάζεται ανάλογη για φέτος πλην όμως ο κανόνας "η αρχή είναι το ήμισυ..." ισχύει και για τις αγορές, όσον αφορά στην στόχευση traders και επενδυτών.

Εύλογα η τάση θα δοθεί από την Wall Street, με τους long να "τρέχουν" ένα ανοδικό 4,42% για τον S&P500 τον Δεκέμβριο. Αποτέλεσμα κυρίως της προεξόφλησης πως η Fed θα μειώσει- επισπεύδουσα μάλιστα- τα επιτόκια, εκτίμηση που άλλοι συμμερίζονται-άλλοι όχι.

Κοντά σε ιστορικά υψηλά ο "δείκτης των δεικτών", στις 4.800 μονάδες, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, η κοντινή σημαντική αντίσταση. Υπέρβαση της θα ενεργοποιούσε ακόμη έναν σχηματισμό προς τις 4.950 μονάδες, αδυναμία θα ενίσχυε τις short θέσεις προς τις 4.750 μονάδες. Αυτά τα δύο θα είναι κύρια σημεία αναφοράς μας, τις πρώτες 4 συνεδριάσεις του 2024.

Στους όρους για νέα άνοδο του ΧΑ, αναφέρθηκε ο Στέφανος, θα σταθώ και στην αναφορά του για το εκλογικό 2024 (6-9 Ιουνίου Ευρωεκλογές, 5 Νοεμβρίου ΗΠΑ) ως μία από τις σημαντικές παραμέτρους που μεσοπρόθεσμα θα σταθμίσουν οι επενδυτές. Θα τα δούμε στην εξέλιξη τους, προέχει όμως η εκκίνηση.

Από τις 1.061,62 ο ΔΤΡ, με σημεία αναφοράς (Τρίτη-Παρασκευή) τις 1.049 (και stop για long θέσεις) στις 1.026 μονάδες και τις 1.071 (και stop για short) στις 1.117 μονάδες. Στηρίξεις-αντιστάσεις που διαμορφώνουν ένα- κατ' αρχήν- κανάλι κινήσεων για τις πρώτες ημέρες. Κλάδος οδηγός ο τραπεζικός, συνεκτιμώντας την αλλαγή (μεσοπρόθεσμης) τάσης σε long από short.

Αρχή λοιπόν, από την Τρίτη σε μία χρονιά που προοιωνίζεται μεστή ευκαιριών-παγίδων. Κατά γενική εκτίμηση, έτος καμπής για το ΧΑ το 2024, με την προοπτική της επαναφοράς στην κατηγορία των αναπτυγμένων. Ο ΧΑΜαιλέων έχει παρασκήνιο για τον στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης, μένει να υλοποιηθεί επί της ουσίας.

Το Euro2day.gr εδώ ήταν, εδώ θα είναι...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v