Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσεκτικά συνεχίζει την άνοδο το Χρηματιστήριο

Κλάδος-μοχλός ο τραπεζικός, από βαρίδι ξανά ατμομηχανή που τραβά όλη την αγορά, με τις ευλογίες διεθνών οίκων να δίνουν σκυτάλη στο trading. Οικονομικά αποτελέσματα και αντίθετοι άνεμοι.

Προσεκτικά συνεχίζει την άνοδο το Χρηματιστήριο

Σε στάση αναμονής για τον πληθωρισμό Μαρτίου οι επενδυτές στη Νέα Υόρκη. Σε ανάλογη οι ομόλογοί τους σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ και των δηλώσεων της Κρ. Λαγκάρντ.

Κυρίως εσωτερικών χαρακτηριστικών συνέχεια της ανοδικής διόρθωσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο και συγκεκριμένα blue chips-σηματωρούς εμφατικά στο προσκήνιο.

Από τις 18.076,69 (-1,30%) ο DAΧ, από τις 8.049,17 (-0,86%) ο CAC και νωρίτερα τα futures του S&P500 από οριακά υψηλότερη -0,05%- τιμή.

Υποτονικό το κλίμα στις ασιατικές αγορές, κυρίως στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζιτών η προσοχή. Στις 15,03 ο VIX/CBOE, στα $85,34 το πετρέλαιο WTI, στο 4,363% το US10Y.

Σε αυτό το περιβάλλον εκτός, στο ΧΑ δόθηκε η δυνατότητα στους long να «γυρίσουν» την αγορά, διαγράφοντας από τα χαμηλά της Παρασκευής μέχρι τα ενδοσυνεδριακά υψηλά της Τρίτης ικανοποιητικές αποδόσεις. Η ανοδική πορεία συνεχίζεται στο πρώτο κομμάτι της σημερινής συνεδρίασης.

Καλή η μεταβλητότητα, διευκολύνοντας κατ' αρχάς τους traders, όσους ήταν τοποθετημένοι στα Παράγωγα και εκείνους που ενεργώντας μέσω προγραμμάτων εντολών και γνώμονα την τεχνική ανάλυση έπιασαν τα σημεία αναστροφής.

Κλάδος-μοχλός ο τραπεζικός -από βαρίδι το προηγούμενο διάστημα- και εύρος μεταβολής από τις 1.145 έως τις 1.235- ολόκληρες 90 μονάδες από Παρασκευή σε Τρίτη, διόλου άσχημα. Και στις τρεις συνεδριάσεις το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου πραγματοποιήθηκε -κυκλικά- στα 4 τραπεζικά χαρτιά, με την Πειραιώς να ανακάμπτει προς τα 4 ευρώ του placement, στα 3,93 εχθές, την Εθνική στα 7,45 ευρώ, τη Eurobank στο 1,908 και στο 1,654 την Alpha Bank.

Σε αυτές τις 4 συν τον τίτλο του group Mytilineos τα -σχεδόν- 70 από τα 125 εκατ. της χθεσινής συνεδρίασης. Ενδεικτικά της «ρηχότητας» της αγοράς, όπως της ευκολίας διαχείρισής της είτε σε short είτε σε long, ανάλογα με την τακτική των «ισχυρών χεριών».

Εμφανής η βελτίωση του κλίματος, η επαναφορά του trading, με τους αγοραστές να στοχεύουν και υπερβαίνουν τις πρώτες (εβδομαδιαίες) αντιστάσεις. Σημαντικότερη η επαναφορά για τον ΔΤΡ διαδοχικά πάνω από τις 1.190 και 1.214 μονάδες (όπως είχαν στοχοθετηθεί στις «τεχνικές συντεταγμένες» τη Δευτέρα/ΕΚΗ).

Γιατί ξεχωρίζουν τώρα οι μετοχές ελληνικών εταιρειών κατά τη Citi, σύμφωνα με όσα σημείωνε νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης, υψηλότερα στοχοθετούν τις συστημικές τράπεζες ξένοι οίκοι -ενδεικτική η έκθεση της Morgan Stanley-, με ικανοποιητικούς όρους η άντληση 500 εκατ. από την Πειραιώς μέσω έκδοσης 6ετούς διάρκειας ομολόγου και το κουπόνι στο 5%.

Συνεκτιμώντας οικονομικά αποτελέσματα, όπως στην περίπτωση της ΔΕΗ (11,91), επιχειρηματικές διεργασίες και προσδοκίες λ.χ. Mytilineos (35,74), Motor Oil (26,60), Jumbo (26,30) κ.α. οι κινήσεις των τελευταίων ημερών.

Με τα large caps σε ανοδική διόρθωση η επαναφορά της μόχλευσης σε συγκεκριμένα mid caps, με αφορμή είτε φήμες -λ.χ. Intracom Properties/ex ΚΛΜ (1,68), Κέκρωψ (1,77), Intracom Holdings (3,65)-, με τον ΧΑΜαιλέοντα να έχει «ζεστό» παρασκήνιο, είτε αναμονή ανακοίνωσης μεγεθών SunrizeMezz (0,3105), CairoMezz (0,313), PhoenixVegaMezz (0,0826), είτε ακόμη και λόγω της αναθεώρησης του πήχη ενόψει της αναθεώρησης των δεικτών FTSE/Russell.

Σε αυτές τις φάσεις της αγοράς, εύλογα «ανθίζουν» περιπτώσεις και small caps, με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να αναφέρεται σε έναν ουσιαστικό λόγο, τις ευκαιρίες που δίνονται μέσω των «μεταγραφών», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει -κατ' αρχήν- βραχυπρόθεσμα, με ορίζοντα το «κλείσιμο» της Παρασκευής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v