Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Σε ποιες μετοχές κάνουν «παιχνίδι» οι long

Με τις τραπεζικές μετοχές η ανοδική διόρθωση και η επαναφορά πάνω από τις 1.400 μονάδες. Οι κινήσεις των «ισχυρών χεριών» σε blue chips και mid caps και τα σινιάλα για τη συνέχεια.

Χρηματιστήριο: Σε ποιες μετοχές κάνουν «παιχνίδι» οι long

Σε στάση αναμονής οι επενδυτές στη Wall Street -μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές, νωρίτερα, από 0,05% υψηλότερα τα futures του S&P500-, σε ανάλογη κατάσταση και στα ευρωπαϊκά. Δείκτης τιμών καταναλωτή Μαρτίου στις ΗΠΑ -αύριο- και συνεδρίαση ΕΚΤ/ανακοινώσεις Λαγκάρντ -μεθαύριο- ρυθμίζουν την τακτική των traders.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, επιβεβαίωση των τεχνικών αντανακλαστικών των «ισχυρών χεριών» με πειστική επαναφορά και συνέχιση της ανοδικής διόρθωσης -από τα χαμηλά της Παρασκευής-, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη στις 1.401,35 (1,29%).

Με τον δεικτοβαρή τραπεζικό κλάδο η επιχείρηση των long -όπως αναμενόταν άλλωστε-, με το ήμισυ της αξίας συναλλαγών, δηλαδή περί τα 55 εκατ., να αλλάζουν χέρια σε μόλις τρία χαρτιά των Εθνικής (7,27), Πειραιώς (3,833) και Alpha Bank (1,62).

Το «καρέ» συμπληρώθηκε με τη Eurobank, επίσης με αγοραστές στο 1,81 ευρώ. Αποτέλεσμα, ο ΔΤΡ στις 1.195,96 (2,68%), καταδεικνύοντας τη βαρύτητα του κλάδου στη γενικότερη διαμόρφωση της τάσης -στο σχεδόν 25%-, με την Εθνική το πιο «βαρύ χαρτί» του ταμπλό.

Ωστόσο, παράλληλα με τον τραπεζικό κλάδο, τα «ισχυρά χέρια» ενεργοποιήθηκαν σε αρκετά blue chips- εισηγμένες σηματωρούς, με τον FTSE25 στις 3.374,75 (1,39%). Οπως σημειώναμε στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιο, η παρουσία τους ήταν διακριτή, σε συγκεκριμένα blue chips με μάζεμα από τα χαμηλά και θετικό «κλείσιμο» στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Πιθανό το ενδεχόμενο να συνέχιζαν -εάν και εφόσον πληρούνταν 2-3 προϋποθέσεις-, διευρύνοντας την παρουσία τους, όπως και έγινε με εισροές σε Mytilineos (34,34), ΔΕΗ (11,89), HelleniQ Energy (8,31), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (18,15), ΔΑΑ (8,48), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (2,53) κ.α.

Με γνώμονα τα οικονομικά αποτελέσματα 2023, τις διεργασίες σε επιχειρηματικό επίπεδο και τις εξελίξεις σε επενδυτικό επίπεδο, το εγχείρημα των long. Οντως, στη ΔΕΗ -ενόψει της ανακοίνωσης σήμερα μεγεθών 2023- οι εντολές προεξόφλησης στα 11,89 (4,76%), στον ΕΛΛΑΚΤΩΡα -με αφορμή την πιθανολογούμενη εξαγορά της ΗΛΕΚΤΩΡ από τη Motor Oil-. στη HelleniQ Energy -λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος ηχηρών επιχειρηματικών ονομάτων για μειοψηφικά μερίδια-. στο group Mytilineos -με ορίζοντα την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου 3μήνου 2024 (!) σε δύο εβδομάδες κ.ο.κ.

Σηματωρός στον κλάδο της η ElvalHalcor, με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να αναφέρεται στις ενδείξεις ανάκαμψης της ζήτησης διεθνώς.

Σηματωρός και η Attica Συμμετοχών, με νέα πώληση σημαντικού asset (Stena Line) -λίγες μέρες μετά την πώληση του Skiathos Express-, σε εταιρεία συνδεδεμένη με την SeaJet/Μάριου Ηλιόπουλου, συγκεντρώνοντας κεφάλαια (σχετική αναφορά στον ΕΚΗ).

Η κοινότητα χρειάζεται ουσιαστικές εξελίξεις προκειμένου να ξαναενεργοποιηθεί αγοραστικά, σημειώναμε τελευταία. Οι εξελίξεις με ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η αναμονή για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η πρόοδος εργασιών σε σημαντικά κατασκευαστικά έργα -λ.χ. Γραμμή 4 Μετρό Αθήνας-, η αφορμή για το χθεσινό 5,97% της AVAX στο 1,526 ευρώ, οι προσδοκίες για επίτευξη συμφωνιών που κάνουν τη διαφορά -λ.χ. ΚΡΙ-ΚΡΙ με Walmart (όπως από τις 12 Μαρτίου έχει αποκαλύψει η Αλεξάνδρα Γκίτση)- κ.α. είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Ξαναβάζοντας εντός παιδιάς τους long. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v