Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια «διαχείρισης» στο Χρηματιστήριο, ρυθμιστής οι τράπεζες

Τις γεωπολιτικές εξελίξεις καλούνται να αποτιμήσουν οι επενδυτές, με το βλέμμα σε πετρέλαιο και ισοτιμίες. Στο τραπέζι κινήσεις κατοχύρωσης θέσεων. Τα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης.

Προσπάθεια «διαχείρισης» στο Χρηματιστήριο, ρυθμιστής οι τράπεζες

Mε το βλέμμα στο Τελ Αβίβ οι traders, από το πότε και πώς θα απαντήσει το Ισραήλ, με το μέτωπο της Γάζας ανοιχτό και την πρώτη αντίδραση στις αγορές αρκετά ψύχραιμη.

Αμφίσημη η εικόνα στις αγορές νωρίτερα, με τα futures σε ευρωπαϊκά και Wall Street να παραπέμπουν σε προσπάθεια διαχείρισης από την πλευρά των αγοραστών.

Πού θα κριθεί η αντίδραση των επενδυτών στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αναλύεται σχετικά, με τους διαχειριστές σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας και στην Ευρώπη η προσοχή πέραν των χρηματιστηρίων στρέφεται και προς τις αγορές χρέους, συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Διόρθωση στα χρηματιστήρια της Ασίας, ελεγχόμενη άνοδος των τιμών του πετρελαίου και σταθεροποίηση νωρίτερα, αύξηση του χρυσού αλλά και αποκλιμάκωση προσώρας του VIX/CBOE στις 16,83 μονάδες.

Από τις 17.930,32 μονάδες ο DAX, από τις 8.010,83 ο CAC, από τις 7.995,58 ο FTSE100 και από χαμηλότερες τιμές τα futures του S&P500.

Μεταβλητότητα και «σφικτές» εντολές/stop losses προεξοφλείται πως θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά σήμερα, με τους επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών να ακολουθούν με διαφορά μισής ώρας τους ομολόγους τους στη Φρανκφούρτη. Κρίνοντας από τη στάση ορισμένων εγχώριων διαχειριστών την Παρασκευή, η συνέχιση της κατοχύρωσης θέσεών τους θα πρέπει να θεωρείται εκ προοιμίου δεδομένη.

Με σημαντικό μέρος των ρευστοποιήσεών τους να αφορά τραπεζικές μετοχές -εξού το μείον 2,02% του ΔΤΡ στις 1.202,29 μονάδες-, ο κλάδος-ρυθμιστής θα είναι ο τραπεζικός. Δεδομένου ότι τα futures του StoxxBanks παραπέμπουν σε αρχική διόρθωση, μένει να φανεί πώς θα αντιδράσουν οι επενδυτές στη Φρανκφούρτη, Commerzbank στα 12,950 και Deutsche Bank στα 14,788 ευρώ. Στο ΧΑ, από τα 7,374 η μετοχή της Εθνικής -το βαρύτερο χαρτί του κλάδου, της αγοράς-, στο 1,85 της Eurobank, στα 3,80 της Πειραιώς, στο 1,595 της Alpha Βank.

Με επιμέρους πωλήσεις την Παρασκευή και σε blue chips -με απώλειες 1,07% ο FTSE25 στις 3.395,74 μονάδες, με ΔΕΗ (11,63), Cenergy Holdings (7,05), AEGEAN (12,16), ElvalHalcor (1,85), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (2,45) κ.α. με την ισχυρότερη διόρθωση, συνέπεια μερικής κατοχύρωσης θέσεων, κυρίως, από διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων. Τακτική που τήρησαν πριν το «χτύπημα» της Τεχεράνης, στο πλαίσιο καθαρά προληπτικού χαρακτήρα, αντλώντας ρευστότητα που, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να επανεπενδυθεί ανάλογα με τις εξελίξεις.

Για αυτό και οι αναλυτές συναρτούν τη βραχυπρόθεσμη στάση των θεσμικών από τη ροή των εξελίξεων, από το πότε και πώς θα ανταπαντήσει το Τελ Αβίβ. Ωστόσο, πέραν της σημερινής συνεδρίασης, οι traders θα προσαρμόσουν τις εντολές τους ανάλογα με το volatility στις αγορές με το συνάλλαγμα -ειδικότερα σε ό,τι αφορά σε ευρώ/δολάριο- καθώς επηρεάζει την ευρωπαϊκή οικονομία, σε σημαντικό βαθμό την εγχώρια.

Ποιοι κλάδοι θίγονται και ποιοι ευνοούνται, ποιες εταιρείες ενισχύονται σε ανάλογες περιστάσεις και ποιες επιβαρύνονται από την περαιτέρω όξυνση της κατάστασης, τη διολίσθηση της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου χαμηλότερα του 1,06, το ενδεχόμενο ανόδου/διόρθωσης του πετρελαίου προς τα 100$/χαμηλότερα των 85$, με το brent στα 90$ και το WTI στα 85,32$/βαρέλι, με πτωτική τάση και τον χρυσό στα 2.359,79$ με ανοδική (στις 09:05).

Κλάδος-σηματωρός για την Ευρώπη ο μεταφορών-αεροπορικών εταιρειών, στις 249,95 μονάδες ο Stoxx Europe Total Market Airlines.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v