Νέα αναμέτρηση με τις 1.500 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Το θετικό κλίμα στις αγορές καλούνται να αξιοποιήσουν οι long, με τον Γενικό Δείκτη να προσεγγίζει τα υψηλά 14 ετών. Οι τράπεζες και οι πέντε μετοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο.

Νέα αναμέτρηση με τις 1.500 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Με θετικό «αέρα» η εκκίνηση της εβδομάδας, από Wall Street μέχρι το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σε υψηλά 2ετίας οι επενδυτές στις αγορές της Ασίας, από τις 5.325 (0,10%) τα futures του S&P500 (*), από τις 1.490,46 μονάδες ο Γενικός Δείκτης.

Μέσω τραπεζών η νέα άνοδος, με τον Δείκτη Τραπεζών από τις 1.323,37 μονάδες, με αυξημένες συναλλαγές σε Εθνική (8,458), Eurobank (2,108), Alpha Bank (1,71) και Πειραιώς (3,852) και τζίρο 65 εκατ. στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Από το αν θα υπάρξει άμεσα συνέχεια στις εισροές -θα φανεί σήμερα, το αργότερο αύριο- θα εξαρτηθεί το εγχείρημα των long για πειστική υπέρβαση των 1.500 μονάδων με σαφή στόχευση τα νέα υψηλά 14ετίας.

Παράλληλα όμως και οι εισροές σε μετοχές-σηματωρούς με γνώμονα τις διεργασίες στο επιχειρηματικό πεδίο, την ανακοίνωση οικονομικών μεγεθών 3μήνου, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση του FTSE25 στις 3.621,54 μονάδες.

Με γνώμονα τη συνεδρίαση της Παρασκευής, ΔΕΗ, Viohalco, ElvalHalcor, Mytilineos, ΕΥΔΑΠ είναι στο επίκεντρο, κατ' αρχήν βραχυπρόθεσμα, σε ορίζοντα τέλους εβδομάδας.

Διακριτές οι εντολές προεξόφλησης και traders στη μετοχή της ΔΕΗ (11,84), ενόψει της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων Q1 σήμερα.

Σταθερή κινητικότητα στον όμιλο Viohalco (6,20), με την «ψαλίδα» για τον τίτλο της ElvalHalcor (2,08) συγκριτικά με της Cenergy Holdings (8,73) να μειώνεται, με τη διοίκηση να προωθεί μεθοδικά την «απόβαση» της τελευταίας στην αγορά των ΗΠΑ.

Στα 38,72 ευρώ ο τίτλος του group Mytilineos -στα 39,56 το ιστορικό υψηλό-, με τους οίκους να στοχοθετούν από τα 42 και υψηλότερα. Σε αναμονή της γενικής συνέλευσης, όπου η διοίκηση θα ανοίξει τα χαρτιά της και για ζητήματα εταιρικής ταυτότητας.

Με εντολές από αγοραστές στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ (6,03) καθώς απομακρύνεται το ενδεχόμενο/κίνδυνος εξόδου από τον FTSE25, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει σε αυτή τη φάση της αγοράς.

Στο επίκεντρο παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, η Eurobank πουλά χαρτοφυλάκιο με «κόκκινα» δάνεια έναντι 232 εκατ., σύμφωνα με τον Χρήστο Κίτσιο. Με τον κύκλο ανακοίνωσης μεγεθών Q1 από το «καρέ» των συστημικών να ολοκληρώνεται, το ενδιαφέρον μεταφέρεται στην «τιμολόγηση» των επενδυτικών οίκων, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να έχει τις πρώτες λεπτομέρειες.

Χωρίς το μέρισμα χρήσης 2023 η διαπραγμάτευση των μετοχών της AEGEAN (13,10), την Πέμπτη ανακοινώνει οικονομικά μεγέθη η διοίκηση της Ideal Holdings (6,05), στο «τρέξιμο» με 15,06% σε διάστημα εβδομάδας για τη μετοχή της Lavipharm η προσοχή επενδυτών με παρουσία στα mid caps, όπως και στην ένταξη των ΔΑΑ και Optima Bank στον MSCI Small Cap.

(*) μένει να φανεί εάν θα επηρεάσουν traders, επενδυτές οι εξελίξεις στο Ιράν, σε μία συγκυρία που όπως αναλύει ο Γιώργος Παπανικολάου, Πούτιν-Σι εντείνουν τη συνεργασία τους, στοχεύοντας στην ανατροπή της Pax Americana.

Προφανώς μακροπρόθεσμος ο ορίζοντας, αλλά με τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ όλο και εγγύτερα (5 Νοεμβρίου), όλα προσμετρώνται.

Βραχυπρόθεσμα, για τους traders η προσοχή είναι στραμμένη στην ανακοίνωση μεγεθών της Nvidia, μεθαύριο Τετάρτη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v