Χρηματιστήριο: Καθίζηση τζίρου, πωλητές στις τράπεζες

Προς τις 1.470 μονάδες διολισθαίνει ο Γενικός Δείκτης, με αρνητικά σινιάλα από τον όγκο συναλλαγών. Γιατί επικεντρώνονται στις τραπεζικές μετοχές οι short. Κόντρα κίνηση από ΟΠΑΠ, Autohellas.

Χρηματιστήριο: Καθίζηση τζίρου, πωλητές στις τράπεζες

Υποτονικό το κλίμα στα ευρωπαϊκά, μέχρι... βαρεμάρας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Τα μόλις 35 εκατ. ευρώ, με τα 2,15 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών, απλώς ενδεικτικά του πώς εξελίσσεται σήμερα η συνεδρίαση.

Οχι πως είναι και πολύ καλύτερη η εικόνα στην Ευρώπη, λ.χ. στη Φρανκφούρτη ο τζίρος είναι -σχεδόν- στο μισό του αντίστοιχου διαστήματος της Πέμπτης.

Προφανώς και η πολιτική της ΕΚΤ για επιτόκια/ποσοτική σύσφιξη είναι ένα από τα ζητούμενα, με τους επενδυτές να κάνουν δεύτερες σκέψεις για τον χρονισμό της μείωσης του βασικού 4%, σε μία συγκυρία που αρκετοί όπως νωρίτερα η Danske Bank «βλέπει» τη δεύτερη μείωση τα Χριστούγεννα.

Πρακτικά στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι Δανοί, η Κριστίν Λαγκάρντ θα ανακοινώσει μείωση 25 μ.β. (;) στη συνεδρίαση της 9ης Ιουνίου και μετά πολλά θα εξαρτηθούν και από το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης. Τι θα σήμαινε αυτό; Στην καλή περίπτωση, το βασικό επιτόκιο θα μειωθεί στο 3,5% (τέλος 2024), επιπρόσθετος επιβαρυντικός παράγων για τη φθίνουσα οικονομία/επιχειρηματικότητα της ευρωζώνης.

Λογικό να συνεκτιμώνται αυτά από την κοινότητα, τόσο εκτός όσο εντός, τη στιγμή που ο κίνδυνος ενδεχόμενης (ακόμη και) αύξησης των επιτοκίων από τη Fed παραμένει ως πιθανότητα (μικρή μεν, πλην όμως).

Εύλογα μειώνεται κατακόρυφα το επενδυτικό ενδιαφέρον και στο ΧΑ, με τους πωλητές όχι ιδιαίτερα πιεστικούς αλλά με τους αγοραστές εξαιρετικά διστακτικούς.

Πέντε (και η σημερινή) συνεδριάσεις για το «κλείσιμο βιβλίων» Μαΐου και στην κοινότητα σαν να κατέβασαν διακόπτες μετά τα διαδοχικά placements σε Jumbo, Mytilineos.

Με μέτριες συναλλαγές εχθές, με ακόμη λιγότερες σήμερα, ο Γενικός Δείκτης διολισθαίνει προς τις 1.470 -σχεδόν 35 μονάδες από την τελευταία κορυφή.

Με τα δεδομένα της εβδομάδας επιβεβαιώνονται όσοι αναλυτές έβλεπαν «φρένο» στην περιοχή των 1.505-1.510 μονάδων, αναδιάρθρωση θέσεων με πιθανότερη την εύλογη διόρθωση, μέχρι τον επόμενο κύκλο των αγορών.

Ο τραπεζικός κλάδος κυρίως στο στόχαστρο των πωλητών, λόγω της υπεραπόδοσης έναντι των blue chips που είχε προηγηθεί αλλά και της ενεργότερης παρουσίας «γρήγορου χρήματος».

Στις 1.291 (-1,12%) ο ΔΤΡ σε διόρθωση από τις 1349,28 μονάδες, στις 3.566 από τις 3.665 ο FTSE25.

Με (εβδομαδιαίες) απώλειες και για τους 3 κύριους δείκτες, μεγαλύτερες -2,37%- για τον ΔΤΡ.

Σε φυσιολογική διόρθωση μετά από σερί 4 εβδομάδων με θετικό πρόσημο αναφέρεται ο Σίμος Θεοφανίδης (Alpha Trust).

Σε 5άδα των Mytilineos (36,72), ETE (8,24), Eurobank (2,06), Πειραιώς (3,738) και Alpha Βank (1,6815) το πλεονέκτημα των πωλητών, που υπερισχύουν στην πλειονότητα των μετοχών του 25άρη.

Εξαίρεση στον κανόνα για ΟΠΑΠ (15,09), Autohellas (12,10), HelleniQ Energy (8,385), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (18,16) και Sarantis (11,16).

Aπό τις 24 μετοχές με θετικό πρόσημο, έναντι 71 με αρνητικό.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v