Χρηματιστήριο: «Παίζεται» η βραχυπρόθεσμη τάση

Κοντά σε κρίσιμη στήριξη ο ΓΔ, μετά τις δύο σερί πτωτικές συνεδριάσεις. Η αναδιανομή στις τράπεζες, οι κινήσεις profit taking και το επόμενο ορόσημο. Ποιες μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο.

Χρηματιστήριο: «Παίζεται» η βραχυπρόθεσμη τάση

Διόρθωση στη Wall Street, με αφορμή την επαναφορά ανησυχιών αξιωματούχων της Fed για πληθωρισμό-επιτόκια.

Στις 5.307,01 (-0,27%) χαμηλότερα ο S&P500, στο μείον 0,35% νωρίτερα τα futures του δείκτη, με τους traders να παραμένουν επικεντρωμένοι και στα οικονομικά αποτελέσματα.

Δεύτερη σερί διόρθωση στα ευρωπαϊκά, η προσοχή στο Λονδίνο μετά την κίνηση υψηλού ρίσκου του Ρίσι Σούνακ να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές στις 4 Ιουλίου. Από τις 8.370 μονάδες ο FTSE100.

«Δίπλωμα» της πτώσης και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από νέο γύρο ρευστοποιήσεων στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη.

Στις 1.480 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, κοντά σε σημαντική εβδομαδιαία στήριξη, σήμερα-αύριο κρίνεται η τάση για όσους ενεργούν σε στενά χρονικά περιθώρια (Τ+3), καθώς διακυβεύονται θέσεις που ενδεχομένως θα πρέπει είτε να «κλείσουν» (με ζημία) είτε να καλυφθούν (με χρήμα).

Κοινή εκτίμηση πως το placement της Mytilineos -λίγες ημέρες μετά από ανάλογο της Jumbo- «δοκίμασε» τις αντοχές -κυρίως- των βραχυπρόθεσμων, συνέπεσε δε σε συγκυρία που αρκετοί εγχώριοι διαχειριστές είχαν αρχίσει να «κλειδώνουν» θέσεις τους. Αρχικά στον τραπεζικό κλάδο, καθώς το «ταμείο» Μαΐου ήταν (και παραμένει ) θετικό, στο 4,70% για τον ΔΤΡ στις 1.316,35 μονάδες, στη συνέχεια σε blue chips-σηματωρούς, με τον FTSE25 να διαγράφει θετική μεταβολή 1,67% σε μηνιαίο, στις 3.590,16 μονάδες.

Τα δεδομένα των ημερών μάλλον αμφίσημα ως προς την άμεση συνέχεια, αφενός λόγω των αυξημένων συναλλαγών σε τραπεζικά χαρτιά, παραπέμποντας και σε αναδιάταξη θέσεων/δυνάμεων, αφετέρου σε λογικές μερικής κατοχύρωσης κερδών. Μένουν 6+ η σημερινή συνεδριάσεις για το κλείσιμο Μαΐου, με την κοινότητα να ενεργεί με γνώμονα και την εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου.

Από την άλλη, «ώριμες» συμφωνίες, αποτελέσματα Q1, επιχειρηματικές κινήσεις και σχεδιασμοί για την «επόμενη ημέρα» προσδίδουν ενδιαφέρον στην αγορά.

Πώς «κουμπώνει» με τη στρατηγική της Motor Oil η πρόταση για την ΗΛΕΚΤΩΡ, αναλύει ο Δημήτρης Αβαρλής. Ενα προδιαγεγραμμένο deal με οφέλη για αμφότερους τους βασικούς μετόχους του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Στα 27,82 (3,34%) η μετοχή της ΜΟΗ, στα 2,61 της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Στα συν και τα πλην των μεγεθών 3μήνου της ElvalHalcor αναφέρεται ο Στέφανος Κοτζαμάνης, με τη μετοχή στα 2,06 ευρώ. Στα 8,65 της Cenergy Holdings, μετά από διαδοχικά ιστορικά υψηλά, στα 6,32 της Viohalco, σε διόρθωση, απόρροια μερικής κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων.

Προς νέα υψηλά για τη μετοχή του ομίλου ΤΙΤΑΝ Cement International, με νέα άνοδο 1,43% στα 31,85 ευρώ.

Επιλεκτική η μόχλευση σε συγκεκριμένα mid/small caps, ανάλογα με τη ροή εξελίξεων. Ideal Holdings (6,24), ΚΡΙ-ΚΡΙ (11,15), Πλαστικά Θράκης (4,09), αλλά και Premia (1,184), Alumil (2,78) κ.α.

Σε γενικές συνελεύσεις (ElvalHalcor, Optima Bank, ΜΟΤΟδυναμική), οικονομικά αποτελέσματα Q1 (Ideal Holdings, AEGEAN), η προσοχή των επενδυτών, με την τεχνική ανάλυση υπέρ των short. Ειδικότερα, η απώλεια των 1.486 μονάδων -ΓΔ- και των 3.606 -FTSE25- στη χθεσινή συνεδρίαση έχουν αλλάξει σε βάρος των long την ισορροπία δυνάμεων (πάντα σε εβδομαδιαίο*), που σημαίνει ότι σήμερα -πιθανότατα- θα κριθεί η τάση. Για τους long απαιτείται άμεση επαναφορά -πάνω από τις 1.486 και 3.606 αντίστοιχα για ΓΔ και FTSE25.

(*) αναλυτική αναφορά των «τεχνικών συντεταγμένων» στον ΕΚΗ της Δευτέρας.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v