Χρηματιστήριο: Οι κινήσεις των long και το «όριο» των 1.500 μονάδων

Στο τραπέζι η συνέχεια στις κινήσεις αποκόμισης κερδών από τους traders, με το βλέμμα σε αποτελέσματα και εταιρικές εξελίξεις. Κλείνουν βιβλία Μαΐου, οι μετοχές που είναι στο επίκεντρο.

Χρηματιστήριο: Οι κινήσεις των long και το «όριο» των 1.500 μονάδων

Πρώτη από τις τελευταίες 5 συνεδριάσεις για το κλείσιμο βιβλίων Μαΐου και στις αγορές η πολιτική των κεντρικών τραπεζιτών επηρεάζει τη στάση (κυρίως) των traders.

Λίγο χαμηλότερα τα futures του S&P500, ήπια άνοδος στα χρηματιστήρια της Ασίας, από τις 18.693,37 μονάδες ο DAX μετά από οριακή εβδομαδιαία διόρθωση αλλά με καλό «ταμείο» 4,29% για τον Μάιο.

Ανάλογη τάση και για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη στις 1.477,69 μονάδες, χαμηλότερα 0,86% στην εβδομάδα αλλά ανοδικά 2,96% στον μήνα.

Από τις 3.581,13 μονάδες ο FTSE25, από τις 1.304,46 ο Δείκτης Τραπεζών, με διακριτή την τακτική μερικής κατοχύρωσης θέσεων και από την πλευρά και εγχώριων διαχειριστών τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Με επικρατέστερο το ενδεχόμενο θετικού κλεισίματος Μαΐου/5μήνου, από Wall Street μέχρι ευρωπαϊκά -συμπεριλαμβανόμενου του ΧΑ-, χρηματιστές δεν πιθανολογούν θεαματική μεταβολή της τάσης.

Η προσοχή θα παραμείνει επικεντρωμένη στην ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων 3μήνου, σε επιχειρηματικές διεργασίες και ενδεχόμενες εξελίξεις αναφορικά με την 3μηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών και την αξιολόγηση της Fitch, την Παρασκευή.

Ημέρα ανακοίνωσης μεγεθών Q1 του ομίλου Motor Oil (28 ευρώ), γενικών συνελεύσεων Viohalco (6,57), Cenergy Holdings (8,81), ακολουθούν ΟΠΑΠ (15,08), ΕΧΑΕ (5,16), μεθαύριο Τετάρτη ξεκινά η δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή της Noval Property στην Κύρια Αγορά.

Mε διόρθωση στις 7 από τις τελευταίες 10 συνεδριάσεις, η τάση είναι... soft short, με τα placements Jumbo, Mytilineos να «τραβούν» ρευστότητα από την αγορά, καθώς τοποθετήσεις (και επανατοποθετήσεις) έγιναν/γίνονται από χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Κυρίως πιο μάκρο επενδυτές τοποθετήθηκαν/τοποθετούνται σε αμφότερα τα χαρτιά, καθώς είναι από τα πιο long τασικά εδώ και χρόνια.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η στάση (κυρίως) των traders και εγχώριων θεσμικών, που συνεκτιμώντας το ήπια διορθωτικό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια, εύλογα, μετά το ράλι διαδοχικών ιστορικών υψηλών σε Νέα Υόρκη, Φρανκφούρτη, επέλεξαν τη σιγουριά της κατοχύρωσης υπεραξιών. Σε αναμονή και της ανακοίνωσης του δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών αγαθών (παρακολουθείται στενά από τη Fed) στις ΗΠΑ, στοιχείων πληθωρισμού στην Ευρώπη.

Για το ΧΑ, κλάδος αιχμής ο δεικτοβαρής τραπεζικός, με τους επενδυτές να προσβλέπουν στην τελική έγκριση του SSM προς τις διοικήσεις των συστημικών ομίλων για το ύψος του μερίσματος που θα διανείμουν.
Ετοιμη η Πειραιώς για μέρισμα 78,8 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον Χρήστο Κίτσιο, συνολικότερη η πολιτική των διοικήσεων Eurobank, Εθνικής, Alpha Bank.

Κλείνει (και) χρηματιστηριακά ο Μάιος την Παρασκευή, στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών από την προσεχή Δευτέρα, με ενδιάμεσο ορόσημο τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 6 Ιουνίου. Ετοιμη να μειώσει τα επιτόκια η ΕΚΤ, δηλώνει ο Φίλιπ Λέιν (στους Financial Times), σύμφωνα με τη Λία Δεληγιάννη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v