Καθαρά ανοδική η συνεδρίαση που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. (ΓΔ, ΔΤΡ, FTSE25) να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο και το ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης να δίνει εικόνα “γενικής επιστράτευσης”, καθώς ελάχιστοι ήταν οι Δεικτοβαρείς τίτλοι που δεν ακολούθησαν την ανοδική κίνηση των βασικών δεικτών.
Σημαντικές και οι βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και μαζί τους και 12 τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).
Έτσι, μετά την χθεσινή, χαμηλών τόνων, συνεδρίαση, η οποία συνδυάστηκε και από σημαντική υποχώρηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, σήμερα οι αγοραστές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να διαχέεται σε περισσότερους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης και με το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ απλά να διαμορφώνει θετικό κλίμα και διαθέσεις, στον απόηχο της σημερινής ανακοίνωσης από την Τρ. Πειραιώς.
Πιο συγκεκριμένα, η Πειραιώς ενημέρωσε την Επενδυτική Κοινότητα ότι έχει συμφωνήσει με το Επενδυτικό Κεφάλαιο “CVC Capital Partners Fund VII” να προχωρήσουν σε αποκλειστικές συζητήσεις σχετικά με την ενδεχόμενη απόκτηση από την Πειραιώς ποσοστού 70% στην Εθνική Ασφαλιστική έναντι €469 εκατ. Με την ολοκλήρωση της ενδεχόμενης συναλλαγής, η Πειραιώς αναμένεται να διαφοροποιήσει και να ενισχύσει περαιτέρω τις πηγές εσόδων της, δημιουργώντας σημαντικά υψηλότερη αξία για τους μετόχους της.
Βάσει των ανωτέρω, η proforma επίπτωση στην κεφαλαιακή θέση της Πειραιώς εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 150 μονάδες βάσης, έναντι του Σεπτεμβρίου 2024.
Μένοντας στο θέμα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “τη συνεργασία και στήριξη των δύο Μετόχων της Εθνικής Ασφαλιστικής του CVC που θα διατηρήσει το 20,01% και της Εθνικής Τράπεζας η οποία ελέγχει το 9,9% στο πλάνο αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης της εταιρείας επιδιώκει η Τράπεζα Πειραιώς όπως τονίζουν πηγές, διεκδικώντας το 70% της Ασφαλιστικής έναντι 469 εκατ. ευρώ”.
Οι χρηματιστές αναφέρονται σε επανατοποθετήσεις κεφαλαίων που βγήκαν από τις Αγορές μετοχών το προηγούμενο διάστημα, λόγω των ανακοινώσεων για επιβολή δασμών από της ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τους ίδιους, “οι Τραπεζικές μετοχές θα παραμείνουν στο επίκεντρο, καθώς εκεί εστιάζουν οι περισσότερες από τις ‘εισαγόμενες’ και μη εκθέσεις, επισημαίνοντας το σημαντικό discount που συνεχίζουν να έχουν έναντι των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, αλλά και τις υψηλές μερισματικές αποδόσεις.
Από την άλλη, με τόσο θετική εικόνα στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και στους περισσότερους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μάλλον υποτονική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η διάθεση σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, ενώ δεν πρέπει να μην σημειωθεί η συνεχιζόμενη κινητικότητα στον κλάδο των ΑΕΕΑΠ.
Αξίζει υπενθύμισης ότι την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου, το βράδυ, αναμένονται οι ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση των δεικτών του Οίκου MSCI της τριμηνιαίας αναθεώρησης. Η ημερομηνία η οποία λαμβάνεται υπ’ όψιν για την κεφαλαιοποίηση είναι μία από τις τελευταίες 10 εργάσιμες ημέρες του Ιανουαρίου, ήτοι από τις 20 έως τις 31 Ιανουαρίου 2025.
Στις 13 Μαΐου 2025 το βράδυ, αναμένονται οι ανακοινώσεις για την επόμενη αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI της τριμηνιαίας αναθεώρησης. Οι ενδεχόμενες αλλαγές θα εφαρμοστούν την 3η Ιουνίου 2025, ημέρα Τρίτη.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Αγορά του Χ.Α. έχει ήδη μπει σε “watch list” από FTSE Russell και S&P Dow Indices, ενώ αναμένεται να μπει σε αυτήν τη λίστα από MSCI και STOXX, ίσως και το α’ εξάμηνο του 2025.
Από την άλλη, σταδιακά η προσοχή των ενεργών επενδυτών θα στραφεί και στις δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων χρήσης 2024. Από τις Βαρύδεικτες μετοχές, η ΕΕΕ θα δημοσιεύσει στις 13/2, η BOCHGR στις 18/2, η ΜΥΤΙΛ στις 20/2, η ΠΕΙΡ στις 24/2, ο ΟΤΕ στις 26/2, η ΕΥΡΩΒ στις 27/2, η ΑΛΦΑ στις 28/2, η ΣΑΡ στις 12/3 και ο ΟΠΑΠ στις 19/3.
Στα υπ΄ όψιν και η αργή αλλά σταδιακή επιβάρυνση της εγχώριας πολιτικής ατμόσφαιρας, που μπορεί να θέσει εν αμφιβόλω την θεωρεία της πολιτικής σταθερότητας.
Με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους EuroStoxx 600, EuroStoxx 50, DAX και FTSE 100 να διεκδικούν κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά και με τους traders, να τιμολογούν τις σημερινές αποφάσεις της BoE.
Πιο συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης σήμερα. Η μείωση στο 4,5% ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Andrew Bailey, δήλωσε ότι “η BoE θα παρακολουθεί πολύ στενά τη Βρετανική Οικονομία και τις Παγκόσμιες εξελίξεις και θα ακολουθήσει μια σταδιακή και προσεκτική προσέγγιση για την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων”.
Από την άλλη, με την εικόνα που παρουσιάζουν οι Διεθνείς Αγορές κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, φαίνεται ότι οι επενδυτές αντιλαμβάνονται τους δασμούς Trump και τις απειλές αντίμετρων από τις θιγόμενες Χώρες, ως διαπραγματευτικά όπλα. Υπό το παραπάνω πρίσμα, επιλέγουν να αγνοούν τους κινδύνους ενός εμπορικού πολέμου.
Αλλαγή σκηνικού, με ήπια ανοδική κίνηση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,22% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,45% του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,219% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1541,38 μονάδες (+1,58%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1540,24 (+1,51%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1544,49 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,79%.
Ο τζίρος ενισχύθηκε στα 148,8 εκατ., από τα οποία τα 24,1 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΔΑΑ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, OPTIMA, ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ, ΜΠΕΛΑ), με τους ΕΤΕ και ΠΕΙΡ να απασχολούν το 35% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 148,8 εκατ., τα 135,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Ο ΔΤΡ μπήκε και μέσα στο ‘χάσμα’, με το 1404 να είναι σημαντική αντίσταση. Αγοραστικό σήμα για τα ΕΛΠΕ σε ημερήσιο, με το ‘stop’ στο 7,32 σε κλείσιμο ώρας. Την ΜΠΡΙΚ την είχαμε σχολιάσει ‘on time’ κάτω από το 2,00, λέγοντας ότι οι ΑΕΕΑΠ δεν είναι απλές μετοχές. Επενδύουν μόνο σε Ακίνητα και είναι υποχρεωμένες να επιστρέφουν τουλάχιστον το 50% των κερδών τους στους μετόχους κάθε χρόνο. Σε τιμές κάτω από το 2,00 το discount ήταν σημαντικό σε σχέση με την αξία της (πλέον έχει μειωθεί σημαντικά) και κάποιος που θέλει να επενδύσει σε Ακίνητα και να εισπράττει και έσοδο κάθε χρόνο είναι ιδανική περίπτωση. Τεχνικά δοκιμάζει την αντίσταση του 2,36 και μόνο κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση στο 2,50 επίπεδο. Το 2,23 είναι στήριξη και ‘stop’ σε ημερήσιο κλείσιμο στο ‘long’, που εδώ και μεγάλο διάστημα μας έχει. Αν μη τι άλλο, ανθεκτική και ώριμη η Αγορά, μέρα με την μέρα προσελκύει νέους επενδυτές. Το ΑΤΕΚ είναι χαρακτηριστική περίπτωση μικρής κεφαλαιοποίησης, που πληρώνει την μεγάλη συγκέντρωση των προηγούμενων ετών”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Οι Αγορές επωφελούνται από τις πιθανές ροές επανατοποθετήσεων, μετά το πρόσφατο αρνητικό σερί”, εκτιμά η Eurobank Equities.
“Περιμένουμε το Χ.Α. να προσπαθήσει να κινηθεί υψηλότερα, με επιλεκτικές τοποθετήσεις”, αναφέρει η Optima Bank.
“Το ενδιαφέρον παραμένει στις διεθνείς εξελίξεις, που λίγο - πολύ διαμορφώνουν τις τάσεις βραχυπρόθεσμα”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Beta Sec.
“Η αβεβαιότητα που προκαλεί η ‘οφθαλμός αντί οφθαλμού’ τακτική που φαίνεται ότι ακολουθείται στο μέτωπο των δασμών, δείχνει να εκτονώνεται, καθώς πιθανολογούμε ότι στοχεύει στο να καθίσουν όλοι στο τραπέζι. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα υπάρχει και συνέχεια, η οποία μάλιστα ενδέχεται να ληφθεί ως επιδείνωση, σε σχέση με την παρούσα κατάσταση. Οι Αγορές, από την άλλη, δίνουν βαρύτητα στις πράξεις και όχι στα συνθήματα. Ο ΓΔΧΑ εκτιμούμε ότι θα διακυμαίνεται στα τρέχοντα επίπεδα, μέχρι να έχουμε κάτι περισσότερο χειροπιαστό στη διεθνή οικονομική σκηνή. Σημειώνουμε εκ νέου ότι κρίσιμη στήριξη αποτελεί η περιοχή των 1500 - 1490 μονάδων”, σημειώνει η Depolas Investment Services.
“Φυσιολογικές έως και καλοδεχούμενες οι τάσεις κατοχύρωσης κερδών στις αρχές του Φλεβάρη, σε μια Ελληνική Αγορά που βρίσκεται σε υψηλά 14 ετών. Βέβαια, διαγραμματικό κλειδί για τη συνέχεια η διατήρηση των 1500 μονάδων του Γενικού Δείκτη ‘με κάθε κόστος, σύμφωνα με την άποψη του Πέτρου Στεριώτη.
Πλέον όλα δείχνουν ότι το “Trump trade” παίρνει άγρια τροπή, με τον Πλανητάρχη να δίνει καθημερινά “σόου” και πολλούς επενδυτές να άγονται και να φέρονται με βάση τα twiter, τις διαψεύσεις, τις επιβεβαιώσεις και τις “κωλοτούμπες”.
Σε ένα τέτοιο χρηματιστηριακό περιβάλλον, ειδικά σε "ρηχές" Κεφαλαιαγορές όπως η Ελληνική, συστήνεται τόσο η διατήρηση ψυχραιμίας στις ενδοημερήσιες “αναμπουμπούλες” που οφείλονται σε δασμολογικές και γεωπολιτικές ειδήσεις, όσο και η αξιοποίηση των “dip” για την ενίσχυση αγοραστικών θέσεων, σε θεμελιωδώς αξιόλογες Εταιρείες, η αποτίμηση των οποίων δεν πρέπει να συγχέεται με το αν ο Trump έχει “κέφια”, ή όχι. Ασφαλώς για τους επενδυτές υπάρχει και η λύση της "αποχής", εάν το στομάχι τους δεν αντέχει τις έντονες - ανεξέλεγκτες συγκινήσεις.
Διεθνώς οι δείκτες εμφανίζουν για την ώρα ανθεκτικότητα, με τον EuroStoxx 50 και τον S&P 500 σε επίπεδα ρεκόρ να μην έχουν “υψοφοβία”, δημιουργώντας μας πάντως έντονα την εικόνα της "φούσκας" η οποία, μετά τα πολύ πρόσφατα μίνι - κραχ λόγω “DeepSeek” και δασμολογικών απειλών, απλά ψάχνει την "μεγάλη αιτία" για την ολοκλήρωση του πολυετούς “bull market”.
Σε κάθε περίπτωση, η νέα (μη) κανονικότητα θα μας κρατήσει σε εγρήγορση, με την ανάλυση των σημάτων που δίνουν τα ομόλογα και τα Εμπορεύματα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, για την κατανόηση των πραγματικών εξελίξεων σε πληθωρισμό και διάθεση ανάληψης ρίσκου.
Για την Ελλάδα το "καθαρό" τίμημα των δασμών θα είναι σημαντικό, αλλά δεν είμαστε και Γερμανία, ή Κίνα στις εξαγωγές.
Επίσης, δεν αποκλείουμε ο Trump, παρά τις εντυπώσεις, να αποδειχθεί σε ένα βαθμό "σκυλί που γαβγίζει αλλά δεν δαγκώνει", καθώς κάποια "μεγάλα κεφάλια" θα τον ξανασυμβουλέψουν σχετικά με τα δεινά που επιφέρουν οι εμπορικοί πόλεμοι σε Επιχειρήσεις, δημοσιονομικά και καταναλωτές.
Επιστρέφοντας και κλείνοντας με τη Λεωφόρο Αθηνών, οι νέες εισαγωγές στο ταμπλώ, οι φημολογούμενες επιχειρηματικές συμφωνίες και τα δυνατά εταιρικά θεμελιώδη, συντηρούν το καλό επενδυτικό κλίμα και αυξάνουν το συναλλακτικό ενδιαφέρον "μικρότερων" κωδικών.
Εκτιμούμε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες εξαγορές και επεκτάσεις Εταιρειών υψηλής ρευστότητας σε εγχώριους δυναμικούς κλάδους, οι οποίοι ακόμη αποτιμώνται σε discount, δίχως όμως αυτό να συνεπάγεται ότι το discount θα κλείσει άμεσα, ή μόνον λόγω υπεραντίδρασης των Ξένων στην πτώση”, όπως εκτιμά ο κ. Στεριώτης (μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών).
Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (13,3), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (8,7), ΕΤΕ (7,6), ΟΠΑΠ (6,2), ΟΤΕ (6), ΠΕΙΡ (5,5), ΔΕΗ (4,9), ΜΥΤΙΛ (4,8), ΑΛΦΑ (4,1), ΜΠΕΛΑ (3,5), TITC (3,5), ΔΑΑ (2,5), ΤΕΝΕΡΓ (2,4), ΜΟΗ (2,3), ΕΛΠΕ (2,3), BOCHGR (2,2), CENER (2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,9), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,2), ΑΤΤ (1,2), OPTIMA (1) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).
Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΑΛΦΑ (+2,38%), ΕΥΡΩΒ (+2,28%) και ΠΕΙΡ (+3,80%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξε η ΕΤΕ (+0,98%).
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1396,58 μονάδες (+2,12%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1388,35 (+1,52%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1396,64 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,13%.
Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1436 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 1450 μονάδες.
Στις 1265 ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών, στις 1251 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών.
Σαφέστατο πλεονέκτημα στους τίτλους με θετική ημερήσια μεταβολή, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου διαφοροποιήθηκε αρνητικά ο ΔΑΑ (-1,51%). Αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΕΛΠΕ.
Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΕΕΕ (+3,74%) ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά, με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση να φθάνει στα 13,3 δισ. ευρώ.
Από την άλλη, ολοκληρώνεται σήμερα η συνδυασμένη δημόσια προσφορά για την εισαγωγή της “Titan America” στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τη ζήτηση να ξεπερνά, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά περίπου πέντε φορές. Η τιμή διάθεσης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί πέριξ των $16,5 με $17 ανά μετοχή. Δεδομένης της ζήτησης και της τιμής που δείχνει ότι κλείνει το βιβλίο, μοιάζει εξαιρετικά πιθανό να διατεθούν επιπρόσθετες 3,6 εκατ. μετοχές, οι οποίες έχουν αναληφθεί από τους Αναδόχους με δικαίωμα προαίρεσης 30 ημερών.
Υπενθυμίζεται ότι η συνδυασμένη προσφορά απαρτίζεται από την έκδοση και διάθεση 9 εκατ. νέων μετοχών της “Titan America” καθώς και τη διάθεση 15 εκατ. υφιστάμενων μετοχών από την “TITC”, Μητρική του Ομίλου.
Τα κεφάλαια που θα αντλήσει η “Titan America” θα ανέλθουν σε τουλάχιστον $148,5 εκατ., ενώ η “TITC” (+3,46%) θα εισπράξει τουλάχιστον $247,5 εκατ. από τη διάθεση 15 εκατ. μετοχών. Δεν έχει διευκρινισθεί αν οι επιπρόσθετες 3,6 εκατ. μετοχές “Titan America” αποτελούν νέες, ή υφιστάμενες. Τα έσοδα από τη διάθεσή τους ανέρχονται σε $59,4 εκατ.
Επιστροφή των αγοραστών στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ (+2,51%), που ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές σε υψηλά 13 μηνών.
“Την ΕΥΔΑΠ την είχαμε δει σαν συντηρητική επιλογή στην ζώνη του κάτω μέρους του πτωτικού καναλιού. Μας έχει ‘long’ από τα 5,50 ευρώ ενώ η διάσπαση του 5,80 έκανε την διαφορά. Το 6,10 και 6,30 είναι αντιστάσεις”, αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Στην ζώνη 5,81 – 5,74 ευρώ, συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2025 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγούνται οι ΑΤΕΚ (+287,45%), ΙΑΤΡ (+38,87%), ΟΛΘ (+29,46%), ΙΛΥΔΑ (+28,25%), ΠΡΔ (+25%), ΑΒΑΞ (+23,75%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+21,90%).
Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων
Από σήμερα και κατόπιν έγκρισης του αιτήματος της «HELLENIC QUALITY FOODS ΑΕ» για την άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς επί των μετοχών της ΒΙΣ, έπαψε η διαπραγμάτευση των μετοχών της τελευταίας Εταιρείας στο Χ.Α.
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΣΙΔΜΑ (+1,94%), REALCONS (+1,14%), ΔΟΜΙΚ (+0,72%), ΠΑΙΡ (+0,40%), ΚΟΡΔΕ (+2,28%), ΝΑΚΑΣ (+1,87%), ΣΠΙ (+1,35%), ΒΟΣΥΣ (+2,63%), ΜΙΝ (+1,98%).
Συνεχίζονται οι μικρές αγορές από Belterra Inv. στον ΟΛΘ (0%).
Σε νέα υψηλά 19 μηνών το Ιατρικό (+2,96%).
Και σήμερα έδωσαν παρουσία οι εντολές πώλησης 206986 τεμ. στα 0,378 ευρώ για την ΠΡΔ (0%) και 97214 τεμ. στα 7,80 ευρώ για την ΦΛΕΞΟ (0%).
Σε υψηλά 5μηνου η ΕΚΤΕΡ (+12,12%) εν μέσω εκτιμήσεων που θέλουν να είναι κοντά το πτυχίο 7ης τάξης.
Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Άβαξ (+1,95%), Βιοκαρπέτ (+1,69%) και ΑΒΕ (+3,37%) και τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές για Quest (+3,08%), Ίλυδα (+1,18%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+0,23%), ΑΔΜΗΕ (+3,49%), ΟΛΠ (+1,16%).
Επιστροφή αγοραστών σε Intralot (+3,73%, κινείται ανάλογα με τις φήμες για πιθανές μετοχικές ανακατατάξεις), Frigoglass (+3%), Εβροφάρμα (+3,06%), Ιντρακόμ (+1,03%), Τρ. Αττικής (+1,14%), Μοτοδυναμική (+1,50%), Lavipharm (+0,61%), Attica Group (+3,91%), Foodlink (+4,20%).
Ασταμάτητες οι ΑΤΕΚ (+9,82%) σε νέα υψηλά 131 μηνών.
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1505 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1487, 1445 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1433 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1560 μονάδες.
Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3662 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 3805 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 3619, 3556, 3512 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3483 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές
Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.
Θετικές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές για τους δείκτες στην Wall Street.
Οριακά κέρδη για το Πετρέλαιο, στο 1,036 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.
Προς τα $2870 διορθώνει ο Χρυσός (συμβόλαιο Απριλίου 2025), προς τα $32,6 το Ασήμι (συμβόλαιο Μαρτίου 2025).
Στα $96500 ισορροπεί το Bitcoin, προς τα $2700 υποχωρεί το Ethereum.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται αύριο να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρο από τον "γρίφο" του ουδέτερου επιτοκίου, δίδοντας απάντηση στο ερώτημα του που οδεύουν τα επιτόκια στην Ευρωζώνη. Η ίδια η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει τοποθετήσει το εύρος του ουδέτερου επιτοκίου μεταξύ 1,75% και 2,25%.
Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν στις 219000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 1η Φεβρουαρίου, από 208000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 213000.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1,9 δισ., στα 109,3 δισ. ευρώ.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΧΑ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ, Lamda Development, Jumbo, OPTIMA, TITC.
Ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 90 ανοδικούς τίτλους, έναντι 32 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.
---ΧΠΑ
Εμφατική επιστροφή των αγοραστών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση στο συμβόλαιο του FTSE25 και αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (34.462 συμβόλαια).
Στα 4.986 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.954 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).
Στα 1.297 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.297 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).
Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 696, 632 για τον Φεβρουάριο και 64 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.760), κινήθηκε μεταξύ 3.702 και 3.760 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 20, 20 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.393), κινήθηκε μεταξύ 1.393 και 1.393 μονάδων.
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Φεβρουάριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.791).
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (15.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Πειραιώς (9.381), Εθνική (2.036), Alpha Bank (15.022), Eurobank (4.134), Μυτιληναίο (315), AKTR (330), ΕΛΧΑ (313), Viohalco (120), ΑΔΜΗΕ (333), Αεροπορία Αιγαίου (145), ΓΕΚ (439), Ιντρακόμ (128), Motor Oil (148), ΟΤΕ (134).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 160.109, Πειραιώς 66.046, Eurobank (17.692), ΑΔΜΗΕ (20.619), ΓΕΚ (12.315), ΔΕΗ (23.256), Εθνική (15.906), Ιντρακόμ (11.525).
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 60.082.980 τεμ., (από 60.083.780 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 4.060.055 τεμ. (4.060.055), Eurobank 65.035.386 τεμ. (65.005.478), ΟΠΑΠ 1.710.082 τεμ. (1.713.103), Εθνική 19.857.353 τεμ. (19.400.716), ΟΤΕ 1.943.575 τεμ. (1.954.039), Πειραιώς 17.204.965 τεμ. (17.274.544), Ελ. Πετρέλαια 2.685.703 τεμ. (2.682.171), Motor Oil 1.175.430 τεμ. (1.206.701), Intralot 1.436.174 τεμ. (1.426.174), Τέρνα Ενεργειακή 1.342.024 τεμ. (1.339.593), AKTR 1.918.698 τεμ. (2.146.486).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.