Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Με blue chips και τράπεζες συνεχίζει την άνοδo

Παραμένει long η τάση, διατηρώντας τη Λεωφόρο Αθηνών σε πολυετή υψηλά. Η Metlen στο επίκεντρο. Σε τραπεζικές και blue chips αιχμής το κύριο μέρος των εντολών.

Χρηματιστήριο: Με blue chips και τράπεζες συνεχίζει την άνοδo

Με θετικό ρυθμό οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά, προς νέα υψηλά οι long στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και προτελευταία Ιουνίου/6μήνου, με το «ταμείο» θετικό από Νέα Υόρκη και Φρανκφούρτη, Λονδίνο, μέχρι Αθήνα.

Με premium 0,24% τα futures του S&P 500 και με αφορμή την ανακοίνωση πως οι ΗΠΑ συμφώνησαν με την Κίνα, ενώ ακολουθούν άλλες 10 συμφωνίες με σημαντικούς εμπορικούς εταίρους.

Στο 2,90% η εβδομαδιαία μεταβολή για τον S&P 500, στο 3,71% η μηνιαία. Με τον DAX 30 στις 23.815,76 μονάδες η μεταβολή είναι θετική 2,06% και αρνητική 1,62% στα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα.

Για το ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη έως τις 1.890,73 μονάδες θα πρέπει να έρθουν τα πάνω κάτω, για να μην επιτευχθεί ακόμη ένα θετικό μηνιαίο «κλείσιμο». Στο συν 2,12% για τον Ιούνιο, θα είναι το όγδοο συνεχόμενο, αποτελώντας ακόμη ένα ρεκόρ για το ΧΑ.

Σε τραπεζικές και blue chips αιχμής το κύριο μέρος των εντολών, σε μία συνεδρίαση που ξεκίνησε με την αποκοπή δικαιώματος (στο μέρισμα), σε συνέχεια ανάλογης διαδικασίας την Πέμπτη, Τετάρτη. Πάντως το μεγαλύτερο βάρος ήταν στη χθεσινή, με την αποκοπή για Metlen και ElvalHalcor.

Εως τις 1.961,04 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, στο συν 6,70% η εβδομαδιαία μεταβολή και στο 6,98% η μηνιαία. Κατά 52,02% από την αρχή του έτους, κλείνοντας τη Δευτέρα ένα αρκούντως αποδοτικό 6μηνο.

Εισροές σε Eurobank (2,932), ETE (11,055) με πλεονέκτημα αγοραστών, με οριακό για τους πωλητές στην Πειραιώς (5,986).

Στις 10:56 πραγματοποιήθηκε προσυμφωνημένη εντολή για 500.000 μτχ. της Πειραιώς στα 6 ευρώ.

Σταθερά αυξημένες οι εντολές στη μετοχή της Metlen, στο εύρος των 46,40-47 ευρώ -νέο ιστορικό υψηλό- της ΤΙΤΑΝ (41,15), HelleniQ Energy (8,32), ΔΕΗ (13,82), ΟΤΕ (16,39), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (19,86), ενώ ενισχυμένη είναι η αξία συναλλαγών για τον τίτλο της AVAX. Στα 2,055-2,11 ευρώ, της μόνης από τα mid caps στη 10άδα.

Στα 23,98 ευρώ η μετοχή της Motor Oil, στα 19,39 του ΟΠΑΠ, στα 12,32 της AEGEAN (Δευτέρα-Τετάρτη, οι εγγραφές για το ομολογιακό έως 250 εκατ., 7ετούς διάρκειας). Στα 9,845 ευρώ η μετοχή του ΔΑΑ, όπως και της AEGEAN, οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου παίρνουν κάποιες ανάσες, μετά την εκεχειρία Ισραήλ-Ιράν.

Ο Γιώργος Φιντικάκης έχει το roadmap για την αλλαγή πίστας της Metlen μέσω LSE/FTSE100, παράλληλη εισαγωγή στο ΧΑ Κύπρου εξετάζει η διοίκηση της Eurobank, στις 2 Ιουλίου η record day της Profile για το μέρισμα.

Από τα mid caps με ανοδική πορεία, έως τα νέα ιστορικά υψηλά των 6,96 ευρώ για την Profile, νέα υψηλά και για ΟΝΥΧ (1,71), νέα άνοδος στο 0,60 ευρώ για τη Frigo -και τον ΧΑΜ να έχει tips- και στις 69/26 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο.

Στα 28 εκατ. ευρώ ο τζίρος, σε σύνολο συναλλαγών 4,61 εκατ. μετοχών, τα 3,72 εκατ. μτχ. είχαν πραγματοποιηθεί στις τραπεζικές μετοχές (στις 11:15).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο