Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Σε ποιες μετοχές εστιάζουν οι επενδυτές

Μοιρασμένοι οι αγοραστές-πωλητές στις συστημικές στη χθεσινή συνεδρίαση. Με ώθηση από αμερικανικά χαρτοφυλάκια τα νέα υψηλά της Τιτάν. Με +10,85% το «ταμείο» του ΓΔ από την έναρξη του έτους.

Χρηματιστήριο: Σε ποιες μετοχές εστιάζουν οι επενδυτές

Διόρθωση από τα ιστορικά υψηλά στη Wall Street. Πληθωρισμός και αποτελέσματα τριμήνου της JPMC, αφορμές για profit taking μετά την ανοδική εκκίνηση του 2026.

Από 0,16% χαμηλότερα τα futures του S&P 500, στις 6.988 μονάδες, στις 15,98 μονάδες ο VIX/CBOE, «τσιμπώντας» για δεύτερη σερί ημέρα.

Στάση αναμονής στα ευρωπαϊκά, με οριακές μεταβολές για DAX 30, CAC 40, σε νέα υψηλά νωρίτερα ο Nikkei στο Τόκιο.

Συνεδρίαση σχεδόν ανάλογη με των ευρωπαϊκών και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με εμφανή κατοχύρωση θέσεων, επιλεκτικές τοποθετήσεις και μετριασμό των εισροών. Εύλογο το χαμήλωμα ταχύτητας στη χθεσινή συνεδρίαση, σε συγχρονισμό με Φρανκφούρτη, Παρίσι κ.α. οι κινήσεις των διαχειριστών στο ΧΑ. Στις 2.206,30 (-0,21%) ο Γενικός Δείκτης, με τον Δείκτη Τραπεζών στις 2.542,68 (0,25%) αλλά με τον FTSE 25 στις 5.597,75 (-0,17%), αντικατοπτρίζοντας όσα έγιναν στη συνεδρίαση.

Μοιρασμένοι αγοραστές σε Πειραιώς (7,848), Εθνική (14,285), πωλητές σε Alpha Bank (3,99), Eurobank (3,79), απόρροια απόλυτα λογικής στάσης βραχυπρόθεσμων και μη επενδυτών. Ήδη, με συν 10,85% το «ταμείο» για τον ΔΤΡ, που πρακτικά σημαίνει ότι ο κλάδος παραμένει μεν σταθερά οδηγός της ανόδου, αλλά οι στάσεις για μερικό κλείδωμα υπεραξιών επιβάλλεται.

Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των εισροών αποδίδεται σε διαχειριστές ξένων funds, σε traders, η στάση τους εξαρτάται και από τη γενικότερη/ευρωπαϊκή. Ενδεικτικό το 0,78% στις 270,81 μονάδες του EuroStoxx Banks, σε μία συγκυρία που οι εξελίξεις όσον αφορά στις διασυνοριακές συμφωνίες προχωρούν μεν, αλλά με εμπόδια και αργό ρυθμό.

Σε ό,τι αφορά στο εγχώριο banking, αρκετά θα κριθούν από την αποτελεσματικότητα των διοικήσεων στη στόχευσή τους για επιπλέον έσοδα το 2026, όπως εύστοχα σημείωνε ο Χρήστος Κίτσιος (τη Δευτέρα).

Έως τις 2.551 μονάδες η αντίδραση του ΔΤΡ στη χθεσινή συνεδρίαση, στις 2.580 ο στόχος των long σε ορίζοντα Παρασκευής, ημέρα που λήγει η απλή σειρά (Ιανουαρίου) στα Παράγωγα. Μικτές οι τάσεις των Συμβολαίων των τεσσάρων μετοχών, των συστημικών τραπεζών, πιθανόν σήμερα να χρειαστεί η επιβεβαίωση της στήριξης των 2.530-2.522 μονάδων, πιθανόν θα φανεί από το αρχικό ημίωρο της συνεδρίασης.

Στο παρά κάτι λιγότερο του 30% του μ.κ. της Alpha Βank η συμμετοχή της UniCredit, ποσοστό που κρίνοντας από την τακτική του Αντρέα Ορσέλ δεν θα επιδιώξει να αυξήσει αισθητά περισσότερο, σε αυτή τη φάση. Ο Ιταλός επικεφαλής του μιλανέζικου ομίλου ακολουθεί μετριοπαθή τακτική το τελευταίο διάστημα, στις κινήσεις του σε Γερμανία (Commerzbank), Ιταλία (ΒΡΜ).

Κυρίως πωλητές στα blue chips, πλην συγκεκριμένων περιπτώσεων όπου «τρέχουν» εξελίξεις. HelleniQ Energy στα 8,725 (3,75%) η μετοχή με τη μεγαλύτερη άνοδο, αποτέλεσμα όσων ανακοίνωσε ο επικεφαλής του ομίλου. Σταθεροί αγοραστές σε ΤΙΤΑΝ, κυρίως αμερικανικά χαρτοφυλάκια, στα νέα υψηλά των 55,10 (1,29%). Πλέον, στην αποτίμηση των 4,315 δισ., ο όμιλος θεωρείται ως πρώτος επικρατέστερος για (ενδεχόμενη) επάνοδο στον δείκτη MSCI Greece Standard -στοίχημα που «παίζεται» κυρίως από πιο βραχυπρόθεσμους.

Σε επιμέρους η προσοχή και όσον αφορά στα mid caps. Το πακέτο 100 χιλ. μτχ. της Dimand στα 11,60 ευρώ ήταν από τα ενδιαφέροντα που συζητήθηκαν σε χρηματιστηριακά γραφεία (ο ΧΑΜ έχει παρασκήνιο), η άνοδος συνεχείας της AVAX στα 3,19 ευρώ, όπως και οι αγορές σε ΕΧΑΕ στα 6,08 ενόψει της γενικής συνέλευσης, και σε Alter Ego Media στα 6,165 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο