Μικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά, τραπεζικό profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Με premium 0,22% τα futures του S&P500, την ώρα που νέα τύμπανα πολέμου ηχούν στο Ιράν, στις 24.620 (-0,95%) ο DAX30, στις 8.104 (0,47%) ο CAC40.
Προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, μία πριν το «κλείσιμο» Ιανουαρίου και με τον τραπεζικό κλάδο να έχει φθάσει να αποδίδει πάνω από 20%, η μερική κατοχύρωση υπεραξιών και φυσιολογική είναι και επιβεβλημένη θεωρείται.
Υπέρτεροι οι πωλητές στον τραπεζικό κλάδο, από τις 13:00-13:10 και μετά με σταθερές ρευστοποιήσεις έως τα επίπεδα των 2.722,66 μονάδων.
Σε κλίση ο ΔΤΡ από την αρχική «κορυφή» των 2.832,81 μονάδων (στις 11:06), σημείο απ' όπου ενεργοποιήθηκαν οι πρώτες πωλήσεις.
Σχεδόν 25 εκατ. μετοχές σε σύνολο 32,8 εκατ. μτχ. έχουν πραγματοποιηθεί στις τραπεζικές, με συνέπεια το «γύρισμα» και των τεσσάρων συστημικών, με τη Eurobank στα 4,195 (-3,06%), την Πειραιώς στα 8,60 (-2,62%), την Εθνική στα 15,22 (-2,25%) και την Alpha Bank στα 4,08 (-2,81%).
Οπως εξηγούσε χρηματιστής, η ένταση της διόρθωσης είναι συνακόλουθη της ισχυρής ανόδου που προηγήθηκε, με σημαντική τη συμμετοχή «γρήγορου χρήματος». Κοινός τόπος στην κοινότητα πως στο «τρέξιμο» των τραπεζικών συμμετείχαν ενεργά βραχυπρόθεσμοι παίκτες, αρκετοί από τους οποίους κατοχυρώνουν θέσεις. Αλλωστε, μετά άνοδο 4% σε διάστημα εβδομάδας, δικαιολογείται η διόρθωση.
Σχεδόν στα 300 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών, με τα 25,8 εκατ. ευρώ μέσω προσυμφωνημένων εντολών. Τζίρος αυξημένος μεν, πλην όμως μικρότερος των αμέσως δύο προηγούμενων συνεδριάσεων, ένδειξη πως πρόκειται για καθαρή «εξαέρωση».
Στις 5.938 ο FTSE25 από τις 6.050 μονάδες, με την κλίση του δείκτη σχεδόν παράλληλη με του ΔΤΡ.
Ωστόσο, σε μετοχές-σηματωρούς, κύριες επιλογές «ισχυρών χεριών», η τάση παραμένει σταθερά long. Σε Metlen, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Cenergy Holdings οι κύριες επιλογές, καθώς με αυξημένες εισροές συνεχίζουν υψηλότερα.
Εως τα 47,62 ευρώ οι εντολές στη μετοχή της Metlen -τιμή που είχε να καταγραφεί από τον Οκτώβριο (2025)-, έως τα 20,56 ευρώ στη ΔΕΗ -με τη μετοχή να... 20αρίζει-, έως τα 33,88 ευρώ στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, έως τα 19,18 ευρώ στη Cenergy Holdings.
Ιστορικά και πολυετή υψηλά με αυξημένες συναλλαγές, που εξηγείται από την υπερβάλλουσα ρευστότητα. Ενδεικτική, σύμφωνα με χρηματιστή, η περίπτωση του ομίλου ΤΙΤΑΝ. Με ομόλογο 5ετούς διάρκειας προκειμένου να αντλήσει 350 εκατ. «βγήκε» νωρίτερα, πάνω από τα 2,6 δισ. έφτασαν οι προσφορές, το δε επιτόκιο διαμορφώθηκε 50 μ.β. από την αρχική εκτίμηση για 4%.
Αντίδραση βγαίνει στη μετοχή του ΟΠΑΠ, νωρίτερα έως τα 17,41 ευρώ -θυμίζοντας πως εχθές είχε υποχωρήσει έως τα 16,98 ευρώ. Εως τα 8,81 ευρώ οι εντολές αγοράς στη μετοχή της Optima Bank, διακριτός ο στόχος για υπέρβαση των 8,94 ευρώ.
Στις 49/74 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο, νωρίτερα στις 15:10.