Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κρίσιμες παράμετροι για τη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου

Ολική ανατροπή του σκηνικού για τις αγορές από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εγχώριας χρηματαγοράς. Πώς μπαίνει σε μια δύσκολη εβδομάδα.

Οι κρίσιμες παράμετροι για τη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου

Στη δίνη των εξελίξεων με επίκεντρο το Ιράν και οι επενδυτές. Ραγδαίες καθ' όλη την διάρκεια του Σαββατοκύριακου προϊδεάζουν για μία δύσκολη εκκίνηση του Μαρτίου στις αγορές, με πρόδρομους δείκτες να παραπέμπουν σε συνεδρίαση για γερά νεύρα και αντοχές πολλαπλάσια του περυσινού «χτυπήματος» του Ισραήλ στο Ιράν.

Αυτή την φορά η κατάσταση είναι συνθετότερη από κάθε προηγούμενη, με πολλαπλές εκφάνσεις και σε ευρύτατο πεδίο, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει, κατ' αρχήν για την Δευτέρα.

Θα παραπέμψω σε 2-3 στοιχεία από την συνεδρίαση της Παρασκευής, δηλαδή πριν το χτύπημα ΗΠΑ-Ισραήλ. Τα futures συγκεκριμένων δεικτών, μετοχών, περιουσιακών στοιχείων «γύρισαν» σε σημαντικό discount και μόνο με την ανακοίνωση πρεσβειών της Ουάσιγκτον, Τελ Αβίβ για αποφυγή ταξιδιών, και σχετικών προειδοποιήσεων. Ενδεικτικά, τα futures του S&P 500 ήταν στο μείον 0,71%, ο VIX/CBOE στις 19,86 μονάδες.

Θα σταθώ σε έναν άλλον δείκτη, τον Stoxx Europe Total Market Airlines και το μίνι melt down κατά 4,26% στις 359,75 μονάδες. Ισχυρότατη διόρθωση πριν γίνουν γνωστά τα αντι-χτυπήματα της Τεχεράνης στα αεροδρόμια του Ντουμπάϊ, Αμπου Ντάμπι, κυρίως αυτών των κομβικότατων για τις διεθνείς αερομεταφορές, τουρισμό κ.λπ.

Θεωρώντας τις «αερομεταφορές» και δη τον συγκεκριμένο δείκτη ως έναν από τους πιο «ευαίσθητους αισθητήρες» θα έλεγα πως οποιαδήποτε προεξόφληση- σε βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα- ενέχει αυξημένο ρίσκο.

Εύλογη, σχεδόν αντανακλαστική η κατ' αρχήν στροφή αρκετών επενδυτών προς τα θεωρούμενα ασφαλέστερα «καταφύγια»- προεξοφλώντας ενίσχυση δολαρίου, γιεν- προσβλέποντας σε επάνοδο του χρυσού πάνω από τα 5.300 δολάρια, την τιμή του brent προς τα 80 δολάρια κ.λπ. Οπως επίσης και την τάση στα cryptos με κυριότερο σηματωρό το bitcoin.

Παράλληλα οι συνέπειες -ήδη ενεργές- στην εφοδιαστική αλυσίδα, με την ναυτιλία, ένα κλάδο «κλειδί». Ακύρωση συμβολαίων, αύξηση ασφαλίστρων, επιβάρυνση στο μεταφορικό κόστος- ντόμινο που φτάνει στο «ράφι» και την «αντλία». Αυτό σε συγκυρία που ο πληθωρισμός ξανά «τσιμπάει» σε πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες, σε περίοδο που σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη έχουν ανοίξει μέτωπα.

Στη μεν Κομισιόν, με αφορμή την απόφαση της προέδρου να θέσει σε προσωρινή εφαρμογή την συμφωνία Mercosur, στην δε ΕΚΤ, λόγω της αμφίσημης στάσης της επικεφαλής της για το ενδεχόμενο πρόωρης αποχώρησης της. Και αυτό, όταν ο καγκελάριος της Γερμανίας- ισχυρότερης χώρας/μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης -δηλώνει πως έμαθε για την επίθεση ΗΠΑ-Ισραήλ από τις... ειδήσεις.

Σε αυτό το σκηνικό, όπως διαμορφώνεται για την ώρα, πιθανότερο ενδεχόμενο είναι πως η κρίση στις αγορές θα έχει σχετική διάρκεια πέραν των μίας-δύο ημερών (στο ευκταίο ενδεχόμενο), με κλάδους όπως ο αερομεταφορών/τουριστικός από τους πρώτους που προεξοφλείται ότι θα πληγούν, σε αντίθεση με άλλους όπως του ευρύτερα εννοούμενου αμυντικού που ήδη για futures μετοχών των Stoxx Europe Targeted Defence και MSCI Europe Aerospace and Defence Index παραπέμπουν σε long τάση.

Από διόρθωση 1,85% στις 268,83 ο Stoxx Euro Banks, με εβδομαδιαία κλίση 1,85% πριν την επίθεση του Σαββάτου, θα είναι από τους κλάδους που short vs long θα δώσουν «μάχες» από νωρίς αύριο το πρωϊ. Για το Χρηματιστήριο Αθηνών, δεδομένης της συνδυαστικής «ρηχότητας»- «τραπεζοβαρούς χαρακτήρα» και υπερβάλλουσας έκθεσης σε ξένα funds, το μειονέκτημα για τους βραχυπρόθεσμα long είναι πολλαπλό.

Η διόρθωση του ΔΤΡ τόσο σε εβδομαδιαίο (-1,31%) όσο σε μηνιαίο (-7,52%) έχει δημιουργήσει, ήδη ευάριθμη ομάδα «εγκλωβισμένων». Παράλληλα το θετικό «ταμείο» 11,76% από την αρχή του 2026 πολύ δύσκολα δεν θα οδηγήσει σε εσπευσμένο «κλείδωμα» θέσεων στις 4+3 μετοχές του κλάδου. Τεχνικές συντεταγμένες θα δοθούν μεν -στον Εκη της Δευτέρας- πλην όμως θα πρέπει να ιδωθούν σε φίλτρο 2-3 συνεδριάσεων.

Ζητούμενη, σε αυτή την φάση της κρίσης η ορθολογικότερη διαχείριση της, ξεκινώντας από το πολιτικό πεδίο. Σε νέα δοκιμασία με παλαιά μέτωπα για την κυβέρνηση, αναφέρεται ο Φίλιππος Πανταζής, προφανώς προτεραιότητα είναι η ασφάλεια- εύλογη η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Λογική και η ανησυχία για αύξηση των τιμών του πετρελαίου, με άμεσες επιπτώσεις στον πληθωρισμό και το κόστος ζωής και στη χώρα μας. Πολύ δε περισσότερο που πληθωρισμός, ακρίβεια, κόστος για την ενεργοβόρο βιομηχανία παραμένουν δυσεπίλυτα προβλήματα.

Σε ότι αφορά στο πρακτικό σκέλος της επιχειρηματικής/επενδυτικής (χρηματιστηριακής) κοινότητας μένει να φανεί πως και για πόσο θα επηρεαστούν προγραμματισμένες εξελίξεις- πριν την επίθεση ΗΠΑ-Ισραήλ- λ.χ. παρουσιάσεις εταιρειών σε διαχειριστές, investor's days, αυξήσεις κεφαλαίου, κυοφορούμενες συμφωνίες, επιχειρηματικές ενέργειες, κ.λπ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο