Πιέσεις από Wall Street στη Σοφοκλέους

Το ξαφνικό "ταρακούνημα" σε Wall Street και ευρωαγορές μετά τις ζημιές που ανακοίνωσε η Morgan Stanley οδηγεί σε ρευστοποιήσεις θέσεων και στο ΧΑ. "Κρατά" η Εθνική, πιέσεις για ΔΕΗ, Coca Cola, Πειραιώς.    

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Πολλά θα εξαρτηθούν βραχυπρόθεσμα από την πορεία των ξένων αγορών που κινούνται με οδηγό την Wall με τις διαθέσεις των παικτών να παραμένουν θετικές στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η αντίδραση, μέσω και πάλι τραπεζικών μετοχών, του Ftse20 που φέρνει και πάλι τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 1.900 μονάδες φαίνεται να αφήνει ελεύθερο χώρο περισσότερο σε όσους κινούνται στη ΄΄δεύτερη ταχύτητα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης΄΄ και επιλεγμένα χαρτιά της χαμηλότερης.

Είναι ενδεικτικό πως τόσο σε επίπεδο δεικτών ο Mid 40 με 2,6% έχει απόδοση καλύτερη από το 1,6% του 20άρη όσο και στον απόλυτο αριθμό πράξεων παρουσιάζεται μεγαλύτερη κινητικότητα σε αυτή την κατηγορία.

Βέβαια, για να υπάρξει αυτός ο ζωτικός χώρος είναι απαραίτητη η αντίδραση λόγου χάρη της Εθνικής στα 14 ευρώ, της AlphaBank στα 6,59 ευρώ αλλά και των Eurobank, Marfin Popular, Κύπρου και Πειραιώς υψηλότερα.

Όπως επίσης η συντήρηση του ενδιαφέροντος σε μετοχές όπως ο Μυτιληναίος στα 4,12 ευρώ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα 4,28 ευρώ, ΤΙΤΑΝ στα 16,68 ευρώ, Intralot στα 4,36 ευρώ με συγκριτικά αυξημένο τζίρο.

Αυτό το…περιθώριο εκμεταλλεύονται -μέχρι τώρα- με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όσοι δραστηριοποιούνται στην καλούμενη… δεύτερη ταχύτητα μετοχών-επιλογών. Δεν είναι τυχαίο πως η μετοχή της Alapis κυμαίνεται στα 0,62 ευρώ, του Φουρλή πιάνει και πάλι τα 8,65 ευρώ, του Α Β Βασιλόπουλου τα 23,27 ευρώ, του ΟΛΠ τα 11,10 ευρώ της ΕΧΑΕ τα 7,10 ευρώ.

Προσώρας συνεχίζεται η συνολικότερη αντίδραση μετοχών θυγατρικών του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, καθώς η ΣΙΔΕΝΟΡ φτάνει τα 3,62 ευρώ (7,1%), η Χαλκόρ τα 1,33 ευρώ (10,8%), τα Σωληνουργεία Κορίνθου τα 1,53 ευρώ (10,8%), η ΕΤΕΜ τα 0,91 ευρώ (18%), η Ελβάλ τα 1,6 ευρώ (9,5%) ενώ από τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει η συνέχεια που έχει η αντίδραση (με 25%) η μετοχή της Βωβός στα 5,14 ευρώ.

Την ίδια ώρα το κλίμα στην Ευρώπη διαμορφώνεται μεικτό, με τα συμβόλαια του DAX στη Φραγκφούρτη να διαμορφώνονται στις 4.541 μονάδες (έχοντας κάνει νωρίτερα σχηματισμό διπλού πυθμένα κοντά στις 4.475) ενώ τα αντίστοιχα αμερικανικά παραπέμπουν σε μικρή υποχώρηση του Dow κατά 0,4% προς τις 7.940 και του S&P 500 κατά 0,3% προς τις 847 μονάδες.

Εύλογο το ενδιαφέρον για τη συνέχεια της διακύμανσης τόσο της Wall σήμερα όσο και των ευρωπαικών αγορών (συμπεριλαμβανόμενης της ελληνικής) αύριο-μεθαύριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v