"Αποσυμπίεση" στα blue chips της Σοφοκλέους

"Πύραυλοι μικρού βεληνεκούς" χτύπησαν τους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους και έφεραν "ανακωχή" στις κινήσεις των περισσότερων "περιφερειακών" επενδυτικών σχημάτων. Ισχυρές απώλειες για ΕΛΠΕ, MPB, ΤΤ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
“Πύραυλοι μικρού βεληνεκούς” χτύπησαν τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους και έφεραν “ανακωχή” στις κινήσεις των περισσότερων “Περιφερειακών επενδυτικών σχημάτων”, ή ακόμα και κινήσεις άτακτης υποχώρησης.

Τα απότομα γυρίσματα είναι για να τρομάζουν οι “αδύναμες καρδιές” και τα “αδύνατα χέρια” και βέβαια να αποκομίζει κέρδη το “έξυπνο χρήμα” εγκλωβίζοντας τις “βιαστικές αρκούδες” που δείχνουν έτοιμες να δώσουν το παρόν μόλις “κοκκινίσει” το ταμπλό, υποστηρίζουν οι αισιόδοξοι.

Για αυτούς οι “ταύροι” απλά ξεκουράζονται στους “στάβλους τους”, πριν εφορμήσουν και πάλι κατακτώντας υψηλότερα επίπεδα.

Από την άλλη οι “bearish” (που δεν είναι και λίγοι) εκτιμούν ότι το πρόσφατο ράλι μπορεί να διόρθωσε κάποιες υπερβολικές στρεβλώσεις που έφερε η υποτιμητική κερδοσκοπία στις αποτιμήσεις των εταιρειών, όμως δεν ήταν παρά ένα μεγάλο διάλειμμα στην μακροχρόνια κάμψη των Αγορών και συνεχίζουν να είναι υπέρμαχοι της αυξημένης ρευστότητας.

Άλλωστε μόλις πρόσφατα ο Alan Greenspan δήλωσε ότι “μέχρι να ομαλοποιηθούν οι τιμές ακινήτων στις ΗΠΑ, δυνητικά εξακολουθούμε να έχουμε μία σοβαρή κρίση εξ αιτίας των ενυπόθηκων δανείων”. Σύμφωνα με γνωρίζοντες τον κλάδο, ιστορικά έχει παρατηρηθεί πως όταν καταρρέει μία αγορά ακινήτων η διάρκεια της κρίσης φθάνει έως και τους 42 μήνες. Στην τρέχουσα περίπτωση της Αμερικανικής Αγοράς η κρίση βρίσκεται στον 26ο μήνα εξέλιξης και το “stock” των απούλητων ακινήτων στο επίπεδο ρεκόρ των 11 μηνών, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Τεχνικές ανησυχίες εκφράζει το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec. που επισημαίνει την καθοδική διάσπαση των 2240 μονάδων και η οποία δημιουργεί προϋποθέσεις υποχώρησης προς τις 2172 μονάδες. Αντίθετα παραμένει βραχυπρόθεσμο “ταβάνι” της Αγοράς το ενδοσυνεδριακό υψηλό της 21ης Μαϊου (2312,83 μονάδες) που αν διασπαστεί ανοδικά πιθανότατα θα ενεργοποιήσει χαρτοφυλάκια που ακολουθούν την τάση.

Αρχίζει να “τρίζει” η τεχνική εικόνα λέει η Fortius Finance που εκτός του Χ.Α. έχει στραμμένη την προσοχή της και στον DAX.

Για τον Γερμανικό δείκτη η ΑΧΕ εκτιμά ότι καθοδική διάσπαση των 4830-4820 μονάδων, μπορεί να ανεβάσει στροφές στην τάση δίνοντας ένα “pull back” μέχρι την επόμενη στήριξη στις 4600 μονάδες.

Όσον αφορά τον FTSE η Fortius επισημαίνει την καθοδική διάσπαση των στηρίξεων στις 1174 και 1159 μονάδες, εντοπίζοντας τις επόμενες στηρίξεις στις 1130-1125, 1087 και 1059 μονάδες.

Επίσης σύμφωνα με την ΑΧΕ και όσον αφορά τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους ένα πρώτο σήμα πώλησης (που μένει να επιβεβαιωθεί) έχει δοθεί από Eurobank, Alpha Bank, MPB, Πειραιώς και Κύπρου.

Σημαντικό ρόλο φαίνεται να αναλαμβάνει εκ νέου ο τίτλος της Εθνικής που δεν πρέπει να δώσει κλείσιμο χαμηλότερα από την στήριξη των 17,20 ευρώ, ενώ παραμένει σαν πρώτη αντίσταση το επίπεδο των 20,50 ευρώ.

Τις 2177 μονάδες θεωρεί μείζονος τεχνικής σημασίας η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ που εκτιμά υπερβολικά αρνητική την εικόνα που έδωσε σήμερα το Χ.Α. (έστω και αν ήταν αθροιστικό αποτέλεσμα γεωπολιτικών ανησυχιών, αρνητικού διεθνούς κλίματος και βέβαια κινήσεων κατοχύρωσης σημαντικών κερδών από το μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό).

Μάλιστα, αν δεν εκπλήξει αρνητικά η Wall Street, η Πήγασος δεν αποκλείει διόρθωση στην διόρθωση και σημαντικές άμεσες υπεραξίες για όσους τοποθετήθηκαν σήμερα στα χαμηλά ημέρας (!).

Μάλιστα ο καλύτερος του αναμενομένου δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης για τον μήνα Μάιο στις ΗΠΑ, έτυχε θετικής υποδοχής από την Wall Street και δίνει πόντους στο θετικό σενάριο της Πήγασος.

Αυτή η εξέλιξη, καθώς και το γύρισμα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών είχε αντίκτυπο και στην καθυστερημένων αντανακλαστικών Σοφοκλέους, με αποτέλεσμα το σύνολο των μετοχών του 20αρη (πλην Πειραιώς) να κλείσουν με αγοραστές (!)

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τις ημερήσιες μεταβολές, έως και εντυπωσιακή η αντεπίθεση της Κύπρου που ξεκίνησε μετά τις 16.13 και είχε σαν αποτέλεσμα ο τίτλος να κλείσει με σημαντικά κέρδη (+4,84%) και στο υψηλό ημέρας, ενώ ΟΠΑΠ και ΟΤΕ το “πάλεψαν” και έκλεισαν με θετικό πρόσημο. Μάλιστα θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών “έβαλε πλάτη” στον Δείκτη ακόμα και στα δύσκολα σημεία της συνεδρίασης.

Στο υπόλοιπο “κόκκινο” ταμπλό του FTSE οι μεγαλύτερες απώλειες για Ελ. Πετρέλαια (-8,12%), MPB (-8,05%, απέκοψε μέρισμα 0,15 ευρώ) και Ταχ. Ταμιευτήριο (-7,22%). Με απώλειες μεγαλύτερες του 5% ακολούθησαν Μυτιληναίος και MIG, του 4% Βιοχάλκο, Alpha Bank, Intralot και του 3% οι Τιτάν, Αγροτική, Πειραιώς και Coca-Cola. Τέλος με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Εθνική, Motor Oil, Eurobank.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 2201,3 μονάδες (16.12) και έκλεισε τελικά στις 2234,81 με απώλειες 1,93%, ενώ ο τζίρος σημαντικά αυξημένος έφθασε τα 235 εκατ. από τα οποία τα 1,7 αφορούσαν “πακέτα”.

Εικόνα διόρθωσης δίνει η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών (65) – πτωτικών (169) μετοχών, ενώ 29 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 6 έως 10%.

Καθίσταται ευνόητο ότι οι θετικοί πρωταγωνιστές μειώθηκαν σημαντικά και στους λίγους ξεχώρισαν Επίλεκτος, ΑΕΓΕΚ, Ελγέκα, Ιμπέριο, Κατσέλη, Κρι Κρι, Vell Group, Dionic κ.λ.π.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v