Πτώση στις τράπεζες, μεταβλητότητα στο SC 80

Τράπεζες και blue chips βρίσκονται στο στόχαστρο των πωλητών με συνέπεια ΓΔ και FΤ 20 να χάνουν τις πρώτες στηρίξεις τους. Μεταβλητότητα στη περιφέρεια. Πτώση για ΜPB (9,5%), Alpha (4,59%). Κάτω από τα €18 η ΕΤΕ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Εντείνονται οι πιέσεις στις τράπεζες, με τους πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο με συνέπεια Γενικός Δείκτης και FΤ 20 να χάνουν τις πρώτες στηρίξεις τους.

Το κλίμα βάραινε και στις ευρωπαικές αγορές καθώς η Γερμανία ανακοίνωνε συρρίκνωση της οικονομίας κατά 3,8% στο πρώτο τρίμηνο την χειρότερη επίδοση για την ισχυρότερη χώρα της γηραιάς ηπείρου από το 1970.

Ερώτημα παράμενε η εκτίμηση για τη σημερινή συνεδρίαση στην Wall, καθώς τα Συμβόλαια του Dow παρέπεμπαν σε υποχώρηση κατά 0,22% στις 8.242 μον. και 0,32% χαμηλότερα του S&P 500.

Όμως το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται για ακόμη μία φορά εν μέσω κλίματος αμφισβήτησης και ανησυχιών για την οικονομία χωρών της ευρύτερης περιοχής, καθώς ενδεικτικά αναφέρεται πως στην Ουκρανία το ΑΕΠ υποχωρεί κατά 20-23% πυροδοτώντας δραματικές εξελίξεις.

Η…δισκέτα πωλήσεων, που αφορά τις αναδυόμενες πλήττει σε μεγάλο βαθμό και το ΧΑ, πιάνει τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές και λειτουργεί ως αφορμή για την άσκηση εντονότερων πιέσεων σε μετοχές του FΤ 20 και μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Εξέλιξη, που έχει αντίκτυπο και στα μικρομεσαία αν και νωρίτερα για 80 μετοχές συντηρούνταν η ανοδική φορά έναντι των περισσότερων 120 που διόρθωναν.

Περισσότερο από 2,5% οι απώλειες για τον ΓΔ που χάνοντας τις 2.250 υποχωρεί χαμηλότερα προς την περιοχή των 2.200 μονάδων, ενώ σημαντική είναι η πίεση που ασκείται και στον FΤ 20 που μετρά -2,8% χαμηλότερα πλέον των 1.150 μονάδων.

Οι συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές σε δεικτοβαρείς μετοχές (Alpha Bank, Eurobank, Κύπρου) οι απώλειες της Marfin Popular (και λόγω μερίσματος) η διόρθωση της Εθνικής κάτω από τα 18 ευρώ υποχρεώνουν τους εν δυνάμει αγοραστές να χαμηλώσουν αισθητά τον πήχη.

Μερίδα αναλυτών, που ποντάρει σε έναν ακόμη (τελευταίο ίσως) ανοδικό κύκλο (στόχευση τους παραμένουν οι 2.500 μονάδες) θεωρεί ΄΄εντός σχεδίου΄΄ την άτακτη υποχώρηση του ελληνικού χρηματιστηρίου και την συνέχιση της κατοχύρωσης θέσεων σε τράπεζες και μετοχές του 20άρη.

Ειδικότερα για τις τράπεζες σημειώνουν, πως οι ακραίες υπεραποδόσεις των προηγούμενων εβδομάδων δικαιολογούσαν μία-έστω και- άγαρμπη εξαέρωση του κλάδου που σε συνδυασμό με τις πωλήσεις των ξένων σε αγορές της περιοχής μπορεί να διαμορφώσει ταχύτερα απ΄ότι περίμεναν φθηνότερες τιμές.

Μένει βέβαια να επιβεβαιωθεί η εκτίμηση που κάνουν τις τελευταίες ημέρες για έναν ανοδικό κύκλο με ενδιάμεση διόρθωση.

Εάν η διόρθωση που βρίσκεται σε εξέλιξη αποτελεί το πτωτικό σκέλος στο οποίο αναφέρονταν οι αναλυτές (κυρίως εκείνοι που εκτιμούν πως ο επόμενος ανοδικός κύκλος ΄΄χρειάζεται΄΄ την υποχώρηση των τιμών) τότε η ουρά των πωλήσεων στις τράπεζες μπορεί να έχει συνέχεια.

Μάλιστα η δυναμική της διόρθωσης και η ΄΄βιασύνη΄΄ της αγοράς να υποχωρήσει προς τις 2.200 μονάδες δεν μπορεί να αποδοθεί παρά μόνο σε ανάλογα πτωτική εικόνα ορισμένων αναδυόμενων χρηματιστηρίων.

Στα μετόπισθεν με την ΔΕΗ στα 15,18 ευρώ, τον ΟΤΕ στα 11,66 και τον ΟΠΑΠ στα 22,55 ευρώ ο 20άρης δεν έχει και πολλά αναχώματα για τη συνέχεια. Αλλωστε και για τις άλλες μετοχές-σηματωρούς (Μυτιληναίος, Intralot, 3 E, BIOXAΛKO, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ /Τέρνα κ.α. ) η εικόνα διαμορφώνονταν εξαιρετικά βεβαρημένη καθώς σημειώνονταν επίσης εσπευσμένες πωλήσεις και αποχώρηση κεφαλαίων.

Με αυτό το κλίμα να κυριαρχεί στα μεγάλα η μερική αποχώρηση και από τα μεσαιό-μικρά θα πρέπει να θεωρηθεί δικαιολογημένη. Μετοχές εταιρειών όπως Επίλεκτος, ΕΛΓΕΚΑ, ΑΕΓΕΚ, Χατζηιωάννου, Ολυμπιακή-Τεχνική-Μοχλός κ.α. προεξοφλείται πως δοκιμασθούν στη συνέχεια.

Μέχρις ότου αποσαφηνισθεί η τάση για την Wall (υπολογίζουν το αργότερο μέχρι την Παρασκευή) το ΧΑ (από ότι φαίνεται) θα ακολουθεί λίγο ως πολύ την πορεία αγορών της περιοχής.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v