ΧΑ: Πιθανή η διόρθωση- Ικανοποίηση από 6μηνα

Βολική διόρθωση, μετά τον σχηματισμό διπλής κορυφής του FTSE 20 μονάδες "βλέπουν" διορατικοί παίκτες, που θεωρούν σημείο αναφοράς τις 2.350 μον. για τον Γ.Δ. Ικανοποιούν τα αποτελέσματα 6μηνου ισχυρών ομίλων.

Συνεδρίαση... εξαέρωσης χαρακτήρισαν το χθεσινό "γύρισμα" του ΧΑ διορατικοί παίκτες, οι οποίοι μάλιστα εύρισκαν αρκετά κοινά σημεία με τη συνεδρίαση της 28/7- ημέρα που ο Γενικός Δείκτης είχε διορθώσει κατά 2,5% στις 2.286 μονάδες μετά από ένα ισχυρό ανοδικό σερί, το οποίο είχε ξεκινήσει από τις 13/14 και τα χαμηλά των 2.071 μονάδων.

Χθες ο ΓΔ διαμορφώθηκε σε κλείσιμο στις 2.390,2 (με υψηλό τις 2.443,8 μονάδες) καθώς ο FTSE 20 με έναν μεγαλόπρεπο σχηματισμό "διπλής κορυφής" έδινε την αφορμή για μερική κατοχύρωση κερδοφόρων θέσεων.

Στην διάρκεια της συνεδρίασης προστέθηκαν τα νέα από την Wall, η κίνηση της Alapis (προφανώς και δεν είναι… αμελητέα τα κεφάλαια της νέας α.μ.κ όταν μάλιστα συγκρίνονται με τα ποσά που άντλησε τελευταία η Εθνική των 1,245 δισ. ευρώ) για να ενταθούν οι ρευστοποιήσεις και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Αφορμή ή ουσιαστικός λόγος θα φανεί τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, καθώς στην Wall o Dow υποχώρησε τελικά μόλις 0,42% (9.281) ο δε S&P με – 0,29% παρέμεινε υψηλότερα των 1.000 μονάδων. Πρακτικά ενώ γνωρίζουμε πολύ καλά τις αντοχές και τις υπερβολές της τελευταίας ανοδικής κίνησης θεωρούμε ως πιθανότερο το ενδεχόμενο της περαιτέρω αντίδρασης μέχρις ότου κλείσει ο κύκλος που χρειάζονται οι αμερικανικές τράπεζες για να εμφανίσουν (θεωρητικά, λογιστικά) βελτίωση της μέχρι πρότινος δεινής θέσης τους.

Στο ΧΑ η κίνηση του ΓΔ από τα μέσα Ιουλίου και μετά αποτελεί οδηγό για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες, οι οποίοι θεωρούν τα χαμηλά του τριημέρου 28-30 ως ισχυρή ζώνη στήριξης (για αυτή την φάση της αγοράς).

Να θυμηθούμε λοιπόν, πως στις 28 και 30/7 ο ΓΔ έγραψε τοπικό χαμηλό στις 2.277 μονάδες (με την…ακρίβεια μοιρογνωμόνιου και τις δύο συνεδριάσεις) και στις 29/7 πυθμένα στις 2.266,9 μονάδες. Εάν θεωρήσουμε την εν λόγω περιοχή σημείο αναφοράς για όσους ποντάρουν σε προσέγγιση της ευρύτερης περιοχής των 2.500 μονάδων, η χθεσινή διόρθωση μπορεί να αποτελεί ευκαιρία για τη συνέχεια.

Με την προυπόθεση, πως η κατοχύρωση θέσεων συνεχίζεται σήμερα, χωρίς να αλλάζει η βραχυπρόθεσμη τάση, που άμεσα θα πρέπει να οδηγήσει τον FTSE 20 σε πειστική υπέρβαση των 1.271 μονάδων. Θα φανεί σήμερα, ίσως και αύριο, ποιες είναι οι προτεραιότητες των εν δυνάμει πωλητών, εάν δηλαδή ο ΓΔ μπορεί να βρει στήριγμα υψηλότερα των 2.350 μονάδων και ο 20άρης μεταξύ 1.211 και 1.216 μονάδων.

Προς ώρας δεν έχουμε ενδείξεις ή πληροφόρηση πως αλλάζει θεαματικά κάτι στους σχεδιασμούς των αγοραστών των προηγούμενων συνεδριάσεων ή πως έχει…χαλάσει κάτι στους σχεδιασμούς τους. Ενδεχόμενα να διευκολύνονταν από μία περαιτέρω διολίσθηση για παράδειγμα της τραπεζικής τριάδας (Εθνικής Τράπεζας, Eurobank, Alpha Bank) που έχουν κάνει τα υψηλά τους και χρειάζονται μία ελεγχόμενη διόρθωση προτού συνεχίσουν ανοδικά. Αλλωστε ο αρχικός σχεδιασμός μας αναφέρονταν για κίνηση των αγορών μέχρι τις 10-15 Αυγούστου, οπότε και θα επανεξετάζαμε την στάση μας.

Συν τοις άλλοις, τα αποτελέσματα, που ανακοινώνονται από ισχυρούς ομίλους αποτιμώνται μάλλον θετικά από την αγορά και τους αναλυτές, ενώ οι εκτιμήσεις για σημαντικές επιχειρήσεις παραμένουν ενθαρρυντικές. Μυτιληναίος, Coca Cola 3E, ΑΒ Βασιλόπουλος (βεβαίως και μικρότερες εισηγμένες) φαίνεται πως ελέγχουν την κρίση, διαχειρίζονται τις συνέπειες της και αφομοιώνουν με κόστος μεν αλλά ομαλά και λειτουργικά τις αρνητικές επιπτώσεις. Το ότι χθες υπεραπέδωσαν μετοχές από την καλούμενη περιφέρεια (αναφερόμαστε στην... κατηγορία Εν.Κλω) θα μπορούσε να αποτελεί σήμα για μικρή εκτόνωση της ανοδικής κίνησης, για μία διόρθωση μέχρι τις 2.350 μονάδες.

Ωστόσο το ότι μετοχές εταιρειών όπως ΜΕΤΚΑ (8,5), ΓΕΚ Τέρνα (5,92 ), Reds (1,6), S&B (5,20 ευρώ) αλλά και των Jumbo, Frigoglass, Ηρακλής, ΑΒ Βασιλόπουλος, Γενική έκλεισαν με θετική μεταβολή αποτελεί μία χρήσιμη ένδειξη για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις. Όπως επίσης το ότι Πειραιώς (8,95), Μυτιληναίος (6,17), ΟΤΕ (10,91) από τον FTSE 20 κράτησαν κάποια τελικά κέρδη, παρά την πίεση του τελευταίου ημιώρου χθες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v