ΧΑ: Μια… ανάσα από την κορυφή

Μία ανάσα από την…κατάκτηση νέων κορυφών βρίσκονται Γενικός Δείκτης και FTSE 20. Σε υπεραντίδραση οι τράπεζες καθώς τον δρόμο της Εθνικής…ακολουθούν και άλλοι του κλάδου. Κινητικότητα στα μεσαιό-μικρά.

Δεύτερη συνεδρίαση του Αυγούστου και τα στοιχήματα στην αγορά, για το αν θα καταγραφεί «νέα κορυφή» ή όχι σε αυτή την φάση της αντίδρασης, δίνουν και παίρνουν. Εύλογα θα πείτε, καθώς η τάση κρατεί καλά στα ξένα χρηματιστήρια, με τον Dow Jones να «χτυπά» χθες υψηλό 9 μηνών και να δείχνει ικανός για ακόμη υψηλότερα.

Για το ΧΑ αποτελούσε κοινή εκτίμηση συγκεκριμένων εμπλεκόμενων, πως το διάστημα τουλάχιστον μέχρι τις 10-15 Αυγούστου θα ήταν…φιλικό και για την ελληνική αγορά, θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταγραφή νέων κορυφών για Γενικό Δείκτη και FTSE 20.

Με ή χωρίς διόρθωση οι ισχυροί επενδυτικοί κύκλοι θεωρούν εφικτή την κίνηση, κάτι που ενισχύεται από τις θέσεις «αγοράς» δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που χτίζουν μεθοδικά εδώ και πολλές εβδομάδες.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 2.423 και τον FTSE 20 στις 1.252,7 μονάδες η ψυχολογία είναι κάτι περισσότερο από θετική. Ακρως θερμή θα λέγαμε τουλάχιστον σε ορισμένα μέτωπα επενδυτών και εμπλεκόμενων, οι οποίοι ποντάρουν σε «εδώ και τώρα» ανοδική διάσπαση των υψηλών (και σημείων αντίστασης) γενικότερη μόχλευση του…ταμπλώ.

Μίας κίνησης που θα ήταν ικανή να δελεάσει και άλλους παίκτες, γιατί κακά τα ψέματα «ανοδική σπείρα» χωρίς νέους παίκτες-νέα κεφάλαια και ανατροφοδότηση της τάσης δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ.

Στοιχήματα… πέφτουν από τον τραπεζικό κλάδο, όπου Eurobank, Alpha Bank προεξοφλείται πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ακολουθούν τον δρόμο της Εθνικής Τράπεζας, η οποία από τα 21 ευρώ μένει να επιβεβαιώσει την στόχευση των 22-24 ευρώ. Στοιχήματα, που αφορούν και στο νέο κύκλο διεργασιών, που θα το επαναλάβουμε περιλαμβάνουν αρκετά από Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και σε επόμενη φάση Εθνική.

Κινητικότητα όμως παρατηρείται σε όλο και περισσότερα μέτωπα, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι οι παράγοντες, οι οποίοι σπεύδουν να αξιοποιήσουν την συγκυρία. Από το Δημόσιο, που μπορεί να… παίξει τα ρέστα του προσβλέποντας σε βελτίωση της αποτίμησης επιχειρήσεων και οργανισμών μέχρι χρηματιστηριακούς κύκλους, επιχειρηματίες και βεβαίως τους ξένους.

Στον σημερινό Εκηβόλο «ανεβαίνουν» δύο χρήσιμα-κατά την εκτίμηση μας-διαγράμματα που αφορούν στην τάση του FTSE 20 και του Τραπεζικού Δείκτη. Με την συνδρομή του διορατικού Στέφανου (deiktes.com) εστιάζουμε περισσότερο στην διαγραμματική απεικόνιση του Δείκτη Τραπεζών, όπου μπορούμε να έχουμε μία καλύτερη εικόνα για την κίνηση, που βρίσκεται σε εξέλιξη (από τα χαμηλά των 6-9 Μαρτίου, να μην ξεχνιόμαστε) κυρίως όμως των περιθωρίων αντίδρασης, που με βάση την τεχνική ανάλυση είναι εφικτά.

Εμμένουμε όμως και στην απόλυτα αρμονική εξέλιξη της κίνησης του FT SC80 , αφού αρχικά η υπέρβαση των 444 μονάδων, εν συνεχεία (χθες) των 496 μονάδων (ΚΜΟ200) και το κλείσιμο του στις 502,4 μονάδες ισχυροποιεί την καλούμενη μεσαία-χαμηλότερη αποτίμηση (από τεχνικής πλευράς).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v