"Γραμμές άμυνας" στις 2.400 μονάδες

Την τελευταία ανοδική αντίδραση "χωνεύει" το ΧΑ με το ΓΔ να κρατά τις 2.400. Μερική κατοχύρωση κερδοφόρων θέσεων σε Εθνική (-1%), EFG (-0,7%). Επιμένει η Alpha πάνω από τα €10. Πτώση για ΟΤΕ (1,8%).

Στάση πριν την επόμενη επιχείρηση… ανάβασης και καταμέτρηση κεκτημένων ή πρώτα βήματα μίας λογικής διόρθωσης;

Μέχρι τώρα οι γνωρίζοντες, μέσω των κινήσεων τους δεν φαίνεται να επιφυλάσσονται για το ενδεχόμενο ενός πτωτικού κύκλου που θα μπορούσε να πιέσει τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα των 2.360 μονάδων. Αν και από τεχνικής πλευράς κάτι τέτοιο θεωρείται απόλυτα λογικό, οι ίδιες πηγές κλίνουν περισσότερο προς την πρώτη εκδοχή, καθώς συνεχίζουν την αναδιάρθρωση θέσεων τους ενώ κατοχυρώνουν και κάποια βραχυπρόθεσμα υπερκερδάκια.

Ο Γενικός Δείκτης σταθερά πάνω από τις 2.400, ο FTSE 20 στις 1.250 και ο Τραπεζικός Δείκτης με οριακή απόκλιση στις 2.968 μονάδες.

Σημειωτέον, πως ο σχετικός δείκτης «έγραψε» σήμερα και τις 3.022,8 μονάδες με αιχμή την μετοχή της Alpha Bank που από τη νέα κορυφή των 10,25 ευρώ «προλαβαίνει» την Eurobank. Η τελευταία στα 9,76 ευρώ, η Εθνική Τράπεζα στα 20,80 ευρώ, η Τράπεζα Κύπρου στα 4,71 ευρώ.

Οι συναλλαγές των 114 εκατ. ευρώ (27,5 στην Εθνική και 14,6 εκατ. ευρώ στη Singular Logic) θεωρείται πως έχουν καλή διασπορά, καθώς τζίρος υψηλότερος του ενός εκατομμυρίου ευρώ έχει πραγματοποιηθεί και σε άλλες 18 μετοχές.

Υψηλοί τζίροι σε Marfin Popular Bank, Γενική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Βωβός, Coca Cola 3Ε, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο κ.α. τη στιγμή που η σχέση ανοδικών προς καθοδικές έχει διαμορφωθεί στο 1 προς 1,2 .

Εμφανής η διάθεση κατοχύρωσης θέσεων (κερδοφόρων ως επί το πλείστον) όχι μόνο σε τραπεζικούς τίτλους και μετοχές εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης αλλά και σε «μικρότερα χαρτιά».

Η διάθεση-τάση θα μπορούσε να επιβαρυνθεί στην περίπτωση που ο Γενικός Δείκτης υποχωρήσει προς τις 2.400 μονάδες θέτοντας σε δοκιμασία μία ασθενή βραχυπρόθεσμη περιοχή στήριξης σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Ενδεχόμενη δοκιμασία του Γενικού Δείκτη πέριξ των 2.395 μονάδων ίσως να στεκόταν αφορμή για πωλήσεις πιο εκτεταμένης μορφής αν και η τάση σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με αυτήν της Wall.

Στη Νέα Υόρκη η καταγραφή υψηλών 9μηνου για τον DJIA δεν αποκλείεται να αποτελέσει αφορμή για μία βραχύβια στάση, πριν την επόμενη κίνηση. Όλα αυτά θα φανούν σήμερα-αύριο και με την προϋπόθεση, πως ο Γενικός Δείκτης δεν θα χάσει τις 2.395 (2.390 μονάδες).

Από τις περίπου 80-85 μετοχές, που αντιδρούν προσώρας ανοδικά ο Κούμπας φτάνει τα 0,72 ευρώ, η ΑΕΓΕΚ τα 2,33 ευρώ, η Αθηνά τα 0,81 ευρώ, ενώ για την πλειονότητα των τίτλων έχει υποχωρήσει σημαντικά (σε σχέση με τις προηγούμενες 2-4 συνεδριάσεις) η συναλλακτική δραστηριότητα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v