Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το μεγάλο στοίχημα εν όψει Μαρτίου...

Ο τελευταίος κύκλος προεξόφλησης εν όψει της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου έχει αρχίσει. Από τις παρυφές των 1.700 για ΓΔ και των 800 για FΤ20 με το ΧΑ να αναδεικνύεται σε πόλο στοιχηματισμού για κάθε πιθανό-απίθανο σενάριο.

Λίγο πριν τα…οχυρά των 1.700 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 800 για τον FTSE 20 ετοιμάζονται οι αντιμαχόμενες πλευρές για τη μεγάλη μάχη του Μαρτίου.

Η θεαματική απόδοση του ΧΑ, από την αρχή του έτους μέχρι και εχθές, τα διψήφια ποσοστά δεικτών και πλειάδας μετοχών από κάθε κατηγορία προοιωνίζονται ακριβώς αυτές τις εξελίξεις, αναδεικνύοντας το ελληνικό χρηματιστήριο, την χώρα ως το πλέον…ριψοκίνδυνο ενδεχομένως υψηλότατης απόδοσης στοίχημα των επόμενων εβδομάδων.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.669, τον FTSE 20 στις 781 μονάδες, τις τράπεζες να υπεραποδίδουν και τα επίσημα στοιχεία του ΧΑ να επιβεβαιώνουν την εισροή "ζεστού χρήματος" τον Ιανουάριο η αγορά μας- εκτιμούμε, πως έχει εισέλθει ηδη στον τελευταίο γύρο. Με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, το Βερολίνο να πιέζει για… άνευ όρων παράδοση της Αθήνας αλλά και συνολικότερα της καλούμενης "ευρωπαικής περιφέρειας" και την κυβέρνηση να έχει όλους τους…joker έτοιμους για κάθε χρήση.

Μερίδα αναλυτών , παικτών εκτιμά πως αυτές ακριβώς οι εξελίξεις θα αποτυπωθούν εκ των προτέρων στο…ταμπλώ, καθώς όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν πως η πορεία της οικονομίας (και της μορφής που θα έχει η…Νέα Ευρώπη, όπως την σχεδιάζει το Βερολίνο….) εξαρτάται αποκλειστικά από τις αποφάσεις που θα κυρωθούν στην Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.

Σε σημείο, που να επανέρχεται στο…τραπέζι ακόμη και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών προκειμένου μία "αναβαπτισμένη" κυβέρνηση να μπορεί να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός εξοντωτικού προγράμματος λιτότητας.

Η σπουδαιότητα που αποδίδεται (από το σύνολο των ξένων) στο καλούμενο "ελληνικό πείραμα" καθιστά εκ των πραγμάτων και το ΧΑ πόλο έλξης κάθε λογής κεφαλαίων. Από τα κερδοσκοπικά, που έχουν κάθε λόγο να ποντάρουν στην προοπτική αδυναμίας υλοποίησης ενός τέτοιου προγράμματος μέχρι τα επενδυτικά που θεωρούν εφικτή την διέξοδο.

Προεξοφλητικός μηχανισμός το ΧΑ και έχει αρχίσει ήδη να αποτυπώνει, ενσωματώνει τις πρώτες θέσεις κυρίως των ξένων. Δεν είναι τυχαίο, πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες περί τους 4-5 ξένους οίκους "βλέπουν" Ελλάδα, ποντάρουν και συστήνουν ελληνικές μετοχές αναγνωρίζοντας το υψηλότατο ρίσκο. Ορισμένοι θα πουν, πως έτσι όπως οδηγείται η κατάσταση μοιάζει περισσότερο με…ζαριά.

Πράγματι μέσα σε ένα-ενάμιση μήνα κρίνονται σχεδόν τα περισσότερα με φάσεις ορόσημο στις αρχές και στις 25 του Μάρτη. Ορισμένοι αναλυτές μάλιστα εκτιμούν, πως ανάλογα από τα αποτελέσματα στην Σύνοδο Κορυφής θα εξαρτηθεί η στάση της κυβέρνησης, που φέρεται να εξετάζει και το ενδεχόμενο προσφυγής σε εκλογές.

Κατά συνέπεια το μεγαλύτερο μέρος των κινήσεων μας έχει- εκ των συνθηκών- ορίζοντα αρχών Μαρτίου (…για να μην πούμε έως τα τέλη Φεβρουαρίου) και έναν αμέσως επόμενο προς τις 25 Μαρτίου.

Από τεχνικής πλευράς θα ακολουθήσουμε την τεχνική προσέγγιση της ομάδας ανάλυσης της eZMarket που επικεντρώνεται στην "…απορρόφηση της καθοδικής δυναμικής του δείκτη Ftse20 (σ.σ. προς τα τελευταία χαμηλά των 623,9 μονάδων) που έγινε με τη δημιουργία σφηνοειδούς σχηματισμού".

Το ΧΑ, όπως αποτυπώνεται στην αντίδραση του 20άρη έως τις παρυφές των 800 μονάδων, προετοιμάζεται για τον επόμενο γύρο προεξόφλησης (των όσων θα αποφασισθούν τον Μάρτιο για την ελληνική οικονομία και την τύχη των χωρών της ευρωπαικής περιφέρειας) που είθε να αποβεί προς όφελος της χώρας και ημών των πολιτών της.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v