Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος με ΟΤΕ, τράπεζες - παιχνίδι στα "μικρά"

Ο ΟΤΕ (+3,18%) έκλεψε τις εντυπώσεις, υπερβαίνοντας τα 8 €, σε νέο υψηλό εννεαμήνου. Επιστροφή αγοραστών στις τράπεζες. Υπεραξίες και συγκινήσεις στις "ελαφρές ταξιαρχίες". Έντονη κινητικότητα στα "πακέτα".

Επέστρεψαν οι αγοραστές σε τίτλους του FTSE και αυτό έδωσε την ευκαιρία στις “Περιφερειακές δυνάμεις” να δραστηριοποιηθούν εντονότερα και να χαρίσουν αξιοπρόσεκτες ημερήσιες “συγκινήσεις” σε μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό και στους “λάτρεις” των “ελαφρών ταξιαρχιών” (!)

Αυτό το τελευταίο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό αν επιδείξει διάρκεια, καθώς η ενίσχυση των αποτιμήσεων των εισηγμένων ενισχύει και την αγοραστική δυνατότητα χαρτοφυλακίων που εδώ και πολλούς μήνες παρέμεναν δέσμια της συναλλακτικής αφάνειας, καταγράφοντας συνεχόμενες υποαξίες.

Ασφαλώς και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς οι κινήσεις στην λογική του “rotation” και του “ποιος έχει μείνει πίσω” εμπεριέχουν σημαντικούς κινδύνους, καθώς στους ημερήσιους πρωταγωνιστές πλασάρονται και τίτλοι εταιρειών εξαιρετικά αμφίβολων θεμελιωδών.

Εν τω μεταξύ ίσως αξίζει υποσημείωσης ότι η σημερινή κίνηση της Αγοράς συντελέστηκε με τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια να κινούνται εξαιρετικά επιφυλακτικά και εν μέσω μικτών μηνυμάτων, ενώ και το επιτόκιο στην σημερινή δημοπρασία των 6μηνων εντόκων γραμματίων δεν “ενθουσίασε” την πλειονότητα των αναλυτών.

Πιο συγκεκριμένα, ποσό 390 εκατ. ευρώ άντλησε σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία 6μήνων εντόκων γραμματίων. To επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,64%, έναντι επιτοκίου 4,9% σε αντίστοιχη παλαιότερη έκδοση. Ο δείκτης κάλυψης ανήλθε στις 4,54 φορές έναντι 3,4 φορές στην προηγούμενη δημοπρασία (στην οποία το Δημόσιο "αναζητούσε" 1,5 δισ. ευρώ).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στο ταμπλό του 20αρη, ασφαλώς ο τίτλος που κέρδισε σημαντικό μέρος των ημερήσιων εντυπώσεων, ήταν αυτός του ΟΤΕ, όχι γιατί κατέγραψε τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη, αλλά γιατί μετά από πολύ καιρό κατόρθωσε κλείσιμο υψηλότερα των 8,00 ευρώ που σημαίνει νέα υψηλά εννέα μηνών (το τελευταίο κλείσιμο υψηλότερα των 8,00 ευρώ στην συνεδρίαση της 11/5/2010, στα 8,05 ευρώ).

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι εάν αληθεύουν οι αναφορές για την έκδοση του δανείου ύψους 1 δισ ευρώ, αυτό θα είναι πολύ θετικό για τον ΟΤΕ, καθώς θα διασκέδαζε όλες τις ανησυχίες χρηματοδότησης και ακόμη θα επέτρεπε στον ΟΤΕ να αποφύγει να δανειστεί, ακόμη και ως τελευταία λύση, από την Deutsche Telekom.

Τεχνικά, αν ο τίτλος επιτύχει τρία κλεισίματα υψηλότερα των 8,00 ευρώ και η μέχρι πρότινος αντίσταση μετατραπεί σε στήριξη, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 8,78 ευρώ.

Επιστροφή της κινητικότητας και στον Τραπεζικό κλάδο, κάτι που έδωσε την δυνατότητα στον Τραπεζικό δείκτη να κλείσει με κέρδη 1,91% μετά από δύο συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις. Ο εν λόγω δείκτης σαφώς και έχει μείνει πίσω σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE και για να αλλάξει κάτι πιο ουσιαστικά στην μεσοπρόθεσμη τάση χρειάζεται κλεισίματα υψηλότερα από τον απλό ΚΜΟ (1540 μονάδες) και ανοδική διαφυγή από την αντίσταση των 1595 μονάδων, βάζοντας σαν μακρινό στόχο τις 1880 μονάδες.

Μάλιστα η σημερινή κίνηση των Τραπεζικών μετοχών δημιούργησε τουλάχιστον αίσθηση, καθώς προηγήθηκαν οι δηλώσεις Καραμούζη σύμφωνα με τις οποίες ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Eurobank εκτίμησε στα 3 δισ. την μείωση των καταθέσεων τον Ιανουάριο από το πιστωτικό σύστημα, τονίζοντας ότι οι εκροές θα συνεχιστούν καθ' όλη την διάρκεια της τρέχουσας χρήσης.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των Ελληνικών Τραπεζών θα σταματήσουν να αυξάνονται έως το τρίτο τρίμηνο του έτους, όταν η οικονομία θα αρχίσει να σταθεροποιείται, εκτιμά ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.

Επίσης, άνοδο σημείωσε το spread του Ελληνικού δεκαετούς, μόλις ολοκληρώθηκε η δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου διάρκειας 26 εβδομάδων, φθάνοντας και υψηλότερα των 795 μονάδων.

Σύμφωνα με σχόλια αναλυτών, όπως μετέδωσε το Reuters, η άνοδος αποδίδεται σε φημολογούμενες διαφωνίες για τη συνολική λύση-πακέτου στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης. "Φαίνεται ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη διχόνοια από ότι αρχικά πιστεύαμε. Η Γερμανία προσπαθεί να προωθήσει το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας και αντιμετωπίζει αντιδράσεις. Υπάρχουν συνεπώς κάποιες ανησυχίες ότι ο μηχανισμός που θα συμφωνηθεί τελικά δεν θα είναι τόσο ισχυρός όσο ελπίζαμε πριν από μία-δύο εβδομάδες", είπε ο Gavan Nolan, αναλυτής του Markit στο Reuters.

Από εκεί και πέρα τα “εισαγόμενα” μηνύματα παρέμειναν μικτά.

Σε “overweight” αναβάθμισε τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες η Goldman Sachs, από “neutral” που ήταν η προηγούμενη σύσταση. Όπως σχολιάζει ο οίκος, οι αναθεωρήσεις για τα κέρδη των Ευρωπαϊκών Τραπεζών υπήρξαν θετικές από τα μέσα του Ιουλίου 2009, σχεδόν αντίστοιχα με την Αγορά. Παρόλα αυτά, ο κλάδος έχει υποαποδώσει, αναφέρει η Goldman Sachs.

Και αυτό συνέβη κυρίως, εξαιτίας του κινδύνου για περισσότερες αυξήσεις κεφαλαίου (και κατά συνέπεια για μειωμένες επενδύσεις) εξαιτίας των νέων κανόνων της Βασιλεία ΙΙΙ, της απουσίας αύξησης του δανεισμού ελέω χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη αλλά και λόγω του ρίσκου εξάπλωσης. Εκτιμά δε ότι καθώς η Αγορά επαναπροσδιορίζει το Κρατικό ρίσκο, οι Τράπεζες είναι πιθανό να συνεχίσουν να υπεραποδίδουν. Προσθέτει ακόμη πως για τον κλάδο, η συρρίκνωση των spreads στην Περιφερειακή Ευρωζώνη, είναι ξεκάθαρα θετικό στοιχείο.

Μια κάποια επίσημη επίλυση της κρίσης χρέους στην περιοχή της Ευρωζώνης, αναμένεται να έχει το ρόλο του επόμενου καταλύτη σε ένα κλάδο που ανακάμπτει μετά από έξι μήνες υποαπόδοσης, επισημαίνει σε ανάλυσή της για τον Τραπεζικό κλάδο η Credit Suisse.

Μετά από την κρίση, η Credit Suisse εκτιμά ότι το κόστος χρηματοδότησης του τραπεζικού κλάδου θα σταθεροποιηθεί σε δομικά υψηλότερα επίπεδα. Θεωρεί ακόμη ότι εκτός των Ελληνικών και Ιρλανδικών Τραπεζών, το ζήτημα της κατοχής χρέους από τις Περιφερειακές Χώρες της Ευρωζώνης, δεν φαίνεται να αποτελεί πρόβλημα.

Από την άλλη ο οίκος δηλώνει εξαιρετικά συγκρατημένος όσον αφορά την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση στις Αγορές, εκτιμώντας ότι μετά από το ράλι του τελευταίου διαστήματος στις Ευρωπαϊκές μετοχές, ίσως ήρθε η ώρα να προετοιμαστούμε για κάποια διόρθωση στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, χωρίς αυτό να σημαίνει πάντως πως η γενικότερη ανοδική τάση των μετοχών σταματά εδώ, τονίζει μάλιστα ότι παραμένει απόλυτα “bullish” για το μακροπρόθεσμο διάστημα οπότε… “buy the dips” (!)

Η Ελλάδα "σαφώς βρίσκεται στο χείλος της δημοσιονομικής αφερεγγυότητας", δηλώνει το γνωστό think tank Bruegel, σε έκθεση που παρουσίασε στις Βρυξέλλες για τη "Συνολική προσέγγιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη".

Οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν ότι σε επίπεδο Ευρωζώνης "τα μέτρα που έχουν ληφθεί προς το παρόν δεν είναι επαρκή, γιατί δεν αναγνωρίζουν την πιθανότητα Κρατικής χρεοκοπίας και χειρίζονται την κατάσταση λες και επρόκειτο για πρόβλημα ρευστότητας".

Θετικότερη για την Ελληνική Αγορά εμφανίζεται η Citi, ωστόσο εκφράζει την ανησυχία της για την προεξόφληση μιας “συνολικής λύσης” στην κρίση χρέους της Ε.Ε. Όπως αναφέρει, η Ελληνική Αγορά, με την ανοδική κίνηση των τελευταίων ημερών φαίνεται να προεξοφλεί μια συνολική λύση στην κρίση χρέους εντός του Μαρτίου.

Η Citi θεωρεί πιθανότερη μια “λύση ρευστότητας” παρά μια συνολική λύση, εκτιμώντας ότι εάν επαληθευτεί η εκτίμησή της, η Ελληνική Αγορά έχει περιθώριο πτώσης της τάξεως του 5-10%.

Ο οίκος εκτιμά ότι οι Ελληνικές Τράπεζες θα συνεχίσουν να υποαποδίδουν έναντι των Ευρωπαϊκών, ενώ προτιμά τις Κυπριακές Τράπεζες.

Υπεραπόδοση βλέπει για εταιρείες του ευρύτερου Δημοσίου τομέα, ξεχωρίζοντας τον ΟΠΑΠ και τη ΔΕΗ.

Επίσης, επιλέγει εταιρείες με έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα όπως η Frigoglass και η MΕΤΚΑ, ενώ "ποντάρει" και στον ΟΤΕ, λόγω του νέου φορολογικού καθεστώτος.

Εντυπωσιασμένη δηλώνει η Moody’s από τα μέτρα που λαμβάνει η Ελληνική Κυβέρνηση για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, ωστόσο, εκτιμά ότι οι πιθανότητες της αναδιάρθρωσης του χρέους έχουν αυξηθεί.

Όπως προαναφέρθηκε μάλλον επιφυλακτική ήταν η εικόνα στα μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια εν μέσω αρνητικών μηνυμάτων.

Έτσι, σε αύξηση επιτοκίων προχώρησε, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, τα ετήσια επιτόκια καταθέσεων αυξάνονται κατά 25 μονάδες βάσης στο 3%, ενώ τα ετήσια επιτόκια δανεισμού επίσης αυξάνονται κατά 25 μονάδες βάσης στο 6,06%. Οι αναλυτές ωστόσο, αναμένουν νέα ενίσχυση του πληθωρισμού από τον Ιανουάριο, καθώς αυξάνεται το κόστος των τροφίμων, ενώ και η τιμή του πετρελαίου και του χαλκού ακολουθούν ανοδική πορεία.

Επίσης, μείωση της βιομηχανικής παραγωγής ανακοίνωσε τελικά το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας διαψεύδοντας τις προσδοκίες των αναλυτών για αύξηση κατά 0,3%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters. Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε τον Δεκέμβριο κατά 1,5% σε μηνιαία βάση ενώ τον προηγούμενο μήνα είχε επίσης μειωθεί κατά 0,6%.

Κατά 7% αυξήθηκαν τα κέρδη δ΄ τριμήνου της UBS. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 1,29 δισ. Ελβετικά φράγκα (1,35 δισ δολάρια) από τα 1,21 δισ. φράγκα το 2009. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για κέρδη 1,35 δισ. φράγκα.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην τεχνική εικόνα, όλη αυτή η κωλυσιεργία που παρουσιάζεται κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και ο FTSE, θέλουν κάτι παραπάνω από την Αγορά για να υπερκεράσουν τις σημαντικές αντιστάσεις στις 1690 – 1700 και 800 – 810 μονάδες αντίστοιχα.

Σε περίπτωση που επιτευχθεί κάτι τέτοιο με συνεχή κλεισίματα, ο Γενικός Δείκτης θα διεκδικήσει με αξιώσεις κίνηση προς τις 1800 και 1977 μονάδες και ο 20αρης προς τις 830 και 885 μονάδες (!)

Σήμερα η επιστροφή των αγοραστών έδωσε εκ νέου την υπεροπλία στους τίτλους με θετικό πρόσημο, στο ταμπλό του 20αρη.

Οι μεγαλύτερες απώλειες για ΟΠΑΠ (-3,02%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 1% ακολούθησαν οι Βιοχάλκο, Πειραιώς και Coca-Cola.

Μικρότερες απώλειες για την Motor Oil και αμετάβλητος ο τίτλος της Αγροτικής.
Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για MIG (+5,63%) και Μυτιληναίο (+4,97%). Κέρδη μεγαλύτερα του 3% για ΟΤΕ, Κύπρου και Jumbo και του 2% για Εθνική, MPB.

Με κέρδη μικρότερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας έκλεισαν οι ΔΕΗ, Τιτάν, Ταχ. Ταμιευτήριο και Eurobank.

Μετά τις 11.08 και τις αρχικές διακυμάνσεις ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1683,19 μονάδες (12.30), για να υποχωρήσει αισθητά, στις 17.00 βρέθηκε στις 1664,47 και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 1669,82 μονάδες με κέρδη 0,98%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 134 εκατ. από τα οποία τα 20 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ίσως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή αν τα “πακέτα” αφορούσαν ενδοομιλικά γυρίσματα).

Τουλάχιστον ικανοποιητική η τελική εικόνα με 124 ανοδικές μετοχές έναντι 53 πτωτικών και 32 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 6 έως 18,75%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ανεξαρτήτως φημών και διαψεύσεων, οι αυξήσεις κεφαλαίου για ορισμένα εγχώρια Τραπεζικά Ιδρύματα είναι μονόδρομος, τονίζει με έμφαση ο Δημήτρης Παπαριστείδης.

Σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου διοίκησης της Fortius Finance, οι εγχώριες Τράπεζες θα εγγράψουν μεγάλες απομειώσεις στα χαρτοφυλάκια των ομολόγων, κθαώς και από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Επίσης σημαντικότατο θέμα είναι οι συνεχιζόμενες εκροές των καταθέσεων, αλλά και η επαναγορά των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου.

Για τους παραπάνω αλόγους αρκετά ξένα χαρτοφυλάκια επιμένουν να διατηρούν θέσεις “short”.
Επίσης η πορεία του Χ.Α. θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από τα νέα στο μέτωπο των ομολόγων και από την συγκεκριμένη λύση που θα δοθεί από την Ε.Ε. και η οποία δύσκολα θα αφορά το σύνολο του Ελληνικού χρέους.

Με δεδομένο ότι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία συνεχίζει να δείχνει ζοφερή και ο χρόνος μέχρι την επόμενη σύνοδο Κορυφής τον Μάρτιο, θεωρείται χρηματιστηριακά μακρύς, ο κύριος Παπαριστείδης δηλώνει τουλάχιστον επιφυλακτικός.

Οι καλύτερες αποδόσεις βγαίνουν στο τελευταίο 10% της ανόδου, τονίζει με νόημα ο Μάνος Χατζηδάκης που εκτιμά ότι η υπέρβαση των 1670 μονάδων θα χρειαστεί περισσότερα εγχώρια νέα προκειμένου η δυναμική της ανόδου να αποκτήσει περισσότερο θεμελιώδη χαρακτήρα και λιγότερο λογική trading.

“Μια ισχυρή ανοδική κίνηση που θα ξέφευγε από τα επίπεδα των 1680 μονάδων θα μας έβρισκε περισσότερο πωλητές και ενδεχομένως επανεξέτασης κάποιων Δεικτοβαρών μετοχών με υποαπόδοση σε μικρό βάθος χρόνου”, τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ που δηλώνει συγκρατημένα επιφυλακτικός αν συνεχιστεί η ανοδική κίνηση και συστήνει κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών, αύξησης της ρευστότητας και σκέψεις επανατοποθετήσεων σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Ανοδική αντίδραση που συνδυάστηκε με περαιτέρω μείωση των συναλλαγών.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με επιφυλακτκότερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αύξησαν τις υποτιμήσεις στο 0,66%, ενώ μετά τις 17.00 έγιναν πράξεις και σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα.

Λίγες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6087, τιμή εκκαθάρισης 776,56) κινήθηκαν μεταξύ 768 και 787 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (60000 Κύπρου, 10000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4737), Alpha Bank (1733), Πειραιώς (2260), Eurobank (980), ΟΤΕ (1734), MIG (378), Κύπρου (557), Ταχ. Ταμιευτήριο (600), ΔΕΗ (888), Μυτιληναίος (519), ΓΕΚ (508), MPB (4387), Intralot (222), Ιντρακόμ (1817), Ελ. Πετρέλαια (220), ΕΧΑΕ (211), Σιδενόρ (282), ΟΠΑΠ (148).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 8/2 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank (214041 τεμ.), Eurobank (526600 τεμ.), Πειραιώς (66436 τεμ.), Κύπρου (579261 τεμ.), ΔΕΗ (22006 τεμ.), ΟΠΑΠ (62352 τεμ.), ΟΤΕ (14261 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alpha Bank (27473 τεμ.), MIG (10000 τεμ.), ΟΠΑΠ (41948 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (20309812 τεμ.), Eurobank (13326312 τεμ.), Εθνική (9141924 τεμ.), Πειραιώς (27403527 τεμ.), MPB (14696804 τεμ.), Κύπρου (5745068 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 08/02/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοιχτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.: Επενδυτής: CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED. Εκδότης: Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. Καθαρή Ανοιχτή θέση: (447,731) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοιχτής Θέσης: (0.13%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοιχτής θέσης: 07 Φεβρουαρίου 2011.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v