Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συσσώρευση στα βαριά-κινητικότητα στα μεσαία

Σε εμφανή φάση συσσώρευσης, μέχρι νεοτέρας, το ΧΑ και τα "βαριά χαρτιά". Η στάση αναμονής του "έξυπνου χρήματος" αφήνει χώρο σε εγχώρια επενδυτικά σχήματα να κινηθούν στα μικρομεσαία.

Για… αγιασμό των υδάτων ! έκανε λόγο εχθές ο φίλτατος Θανάσης Σταυρόπουλος σε μία συγκυρία, που το ΧΑ αναζητεί κατεύθυνση.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.618,9, τον Ftse20 στις 753,8 μονάδες και τους βραχυπρόθεσμους παίκτες σε αναμονή. Εκτίμηση μας είναι, πως όσο θα αποσαφηνίζεται το (παρα) σκήνιο σε Βερολίνο, Βρυξέλλες το "έξυπνο χρήμα" θα επιχειρεί να προεξοφλήσει την αγορά. Είτε ενισχύοντας είτε μειώνοντας τις υφιστάμενες θέσεις του.

Η υποχώρηση των συναλλαγών αποτυπώνει, σύμφωνα με την εκτίμηση χρηματιστηριακού παράγοντα, και αυτή την ολιγοήμερη… αποχή, αναμονή από την πλευρά ισχυρών παικτών που έχουν την δυνατότητα και τους διαύλους να γνωρίζουν τι διαδραματίζεται κυρίως στην γερμανική πλευρά.

Σε συγκεκριμένα εύρη διακύμανσης οι βασικοί δείκτες, μετοχές σε ένα… επιτόπιο τροχάδην όπως θα έλεγε ένας παλιός φίλος, με την Εθνική στα 7,25 ευρώ, την Eurobank στα 4,24 ευρώ, την Πειραιώς στα 1,56 ευρώ, τον όμιλο Marfin Investment στα 0,88 και την Marfin Popular στα 1,09 ευρώ. Με χρήσιμες στηρίξεις και πάλι από την ΔΕΗ (στα 12,20 ευρώ) λιγότερο από τον ΟΠΑΠ (στα 15,95 ευρώ) τον Τιτάνα να "παλεύει" και πάλι προς τα 16 ευρώ και τον Μυτιληναίο να "δένει" τα 5,50 ευρώ σαν πειστική στήριξη.

Κινητικότητα σε επιμέρους μετοχές επιλεγμένων εισηγμένων που για ευνόητους λόγους βρίσκονται σε διαδικασία "μόχλευσης" με νέα υπεραπόδοση εχθές για τον ΟΛΘ, τον ΟΛΠ τις ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ αλλά και συνέχεια στις τοποθετήσεις "έξυπνου χρήματος" σε ΓΕΚ/Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή και Fourlis.

Σε κατατοπιστικό θέμα της Solidus ΑΧΕΠΕΥ αναδεικνύονται ενδιαφέροντα στοιχεία για την αποτίμηση της συμμετοχής του Δημοσίου σε εισηγμένης όπου ελέγχει μικρότερα ή μεγαλύτερα μερίδια. Στο επίκεντρο η συγκεκριμένη κατηγορία μετοχών χρήζει αναφοράς και λόγω της ενεργότερης παρουσίας επενδυτικών σχημάτων αλλά και της ενισχυόμενης- τελευταία- εμπορευσιμότητας τους.

Κινητικότητα όμως και σε χαμηλότερες κατηγορίες, όπου μετά από καιρό διαπιστώνεται αύξηση τζίρου και μεταβλητότητας σε τίτλους όπως λ.χ Ευρωσύμβουλοι, Ιντρακάτ (έχει σχεδόν "3πλώσει" από τα χαμηλά της η μετοχή), Ικτίνος,, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, ΔΟΛ, Νηρέας, Πήγασος, Σελόντα, Profile και ακόμη 3-5 από την ίδια κατηγορία. Και αυτό, είναι κατά την εκτίμηση μας, το κέρδος της αγοράς από την σταθεροποίηση-συσσώρευση των "βαριών χρατιών" μεταξύ ανθεκτικών στηρίξεων και ισχυρών αντιστάσεων.

Λίγο ακόμη να… τρέξει αυτό το κομμάτι του… ταμπλό καθώς οι FtseMid και Small Cap υπεραποδίδουν (στο μήνα) έναντι του 20άρη θα ήταν καλοδεχούμενο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v