Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κλειδί» οι 740 μονάδες για τον 20άρη

Σε φάση βραχυπρόθεσμης διόρθωσης το ΧΑ αλλά με τις 740 μονάδες του FTSE 20 να «αντέχουν». Ζητούμενη η στάση κυρίως όσων στήριξαν εχθές την ΕΤΕ από τα χαμηλά των 7,15 ευρώ και Alpha Bank από τα 4,27 ευρώ.

Σημαντικές ρευστοποιήσεις στις τράπεζες, όπως σημείωνε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος πίεσαν βασικούς δείκτες, μετοχές σε κρίσιμα επίπεδα τιμών.

Στις 1.620 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 755 ο FTSE 20 που ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως τις 749,5 μονάδες.

Παρά την ένταση των πωλήσεων κυρίως σε τραπεζικούς τίτλους (…και ιδιαίτερα στο 15λεπτο μετά τις 16:55) μεγάλο μέρος της προσφοράς απορροφήθηκε (όπως απορροφήθηκε, εν τέλει) για τις μετοχές των Alpha Bank και λιγότερο της Εθνικής η ασφυκτική πίεση αμβλύνθηκε ο δε 20άρης δεν έχασε ούτε εχθές τις 740 μονάδες. Μάλιστα στη μετοχή της ΕΤΕ δεν ήταν λίγοι αυτοί, που τοποθετήθηκαν στην διάρκεια της διόρθωσης προς τα χαμηλά των 7,15 ευρώ.

Είναι εμφανής η παρουσία «ισχυρών χεριών» σε ορισμένες μετοχές του FTSE 20 αλλά και επιλεγμένες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και σε κάθε έντονη υποχώρηση της αγοράς η παρουσία τους γίνεται εντονότερη.

Κάτι, που δεν σημαίνει κατ΄ανάγκη πως όποιος αγοράζει λ.χ. ΕΤΕ στα 7,15 ευρώ δεν διατρέχει τον κίνδυνο να δει το χαρτοφυλάκιο του να μειώνεται ακόμη και μέχρι 15% στη συνέχεια.

Ωστόσο ισχυρά μπλοκ αγοραστών υπάρχουν σε αρκετά επίπεδα τιμών (χαμηλότερα των 8 ευρώ όσο παραμένει ισχυρότατη αντίσταση) μέχρι τα χαμηλά 52 εβδομάδων στα 5,62 ευρώ.

Η θέση της eZMarket πως το ΧΑ έχει εισέλθει ήδη σε περιοχή ιστορικού πυθμένα ενισχύεται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο καταγραφής χαμηλών ή νέων ελάχιστων τιμών.

Ωστόσο τα… πονταρίσματα αλλά και οι μεσο-μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις (με ορίζοντα 8-12 μηνών ) είναι ευδιάκριτες και μεθοδικές σε κάθε «γύρισμα» της αγοράς.

Ακόμη και αυτοί, που (δικαιολογημένα) υποστηρίζουν πως το πρόβλημα στις τράπεζες παραμένει (και εντείνεται) θεωρούν πως οι αποτιμήσεις ορισμένων εκ των ομίλων αρχίζουν να γίνονται «αγοράσιμες».

Οι χθεσινές επισημάνσεις του διοικητή της ΤτΕ, οι τελευταίες προτροπές των εκπροσώπων της τρόικας σε έλληνες τραπεζίτες, το εργώδες παρασκήνιο προοιωνίζονται εξελίξεις στον κλάδο.

Ο χρόνος, η συγκυρία και η αφορμή θα φανούν στην συνέχεια καθώς κατά την εκτίμηση παραγόντων του κλάδου η 25 Μαρτίου θα πρέπει να θεωρείται καταληκτική ημερομηνία (είτε υπάρξουν θετικές είτε αρνητικές εξελίξεις).

Το γεγονός, πως ο FTSE 20 δεν έχασε εχθές τις 740 μονάδες μπορεί να θεωρείται τεχνική λεπτομέρεια από αρκετούς ωστόσο άλλοι επιμένουν πως μέχρι και τις 700-710 μονάδες η φορά του δείκτη, του ΧΑ δεν μεταβάλλεται.

Ωστόσο ζητούμενη παραμένει η εικόνα των ξένων αγορών, πόσω μάλλον που τεχνικά η Wall χρωστά μία διόρθωση. Η χθεσινή ταλαιπωρία ίσως και να σηματοδοτεί την απαρχή ενός κύκλου, που θα μπορούσε να παρασύρει χαμηλότερα τις αγορές.

Αυτή η παράμετρος (κυρίως) καθιστά επιφυλακτικούς τους εν δυνάμει αγοραστές, που όσο βλέπουν τον FTSE 20 να μην μπορεί να κινηθεί πάνω από τις 770-775 μονάδες ενισχύουν τις θέσεις πώλησης τους στην αγορά Παραγώγων.

Κατά συνέπεια δεν θεωρούμε πως έχει ήδη ακυρωθεί η φορά της τελευταίας ανοδικής κίνησης, εστιάζουμε στην Wall, την Φρανκφούρτη, περιμένουμε την συμπεριφορά του 20άρη στα επίπεδα των 740 μονάδων και πως θα αντιδράσουν κυρίως εκείνοι, που στήριξαν από τα χαμηλά τους εχθές κυρίως την ΕΤΕ (από τα 7,15 ευρώ) και την Alpha Bank (4,27 ευρώ).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v