Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέζεται, λόγω τραπεζών, η Σοφοκλέους

Παραμένουν οι πιέσεις, με μέτριο τζίρο, σε τραπεζικές μετοχές και χαρτιά του 20άρη. Επιφυλάξεις λόγω… έκρηξης επισφαλειών με το σύνολο των τραπεζικών μετοχών να διορθώνει έως και 2,7%. Πτώση για ΕΤΕ (1,6%), ΔΕΗ (2,4%).

Χαμηλότερα των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων υποχωρούν βασικοί δείκτες, μετοχές.

Ο μεν Γενικός προς τις 1.623,4 (-0,98%), ο δε FTSE-20 έως τις 756,7 (-1,3%).

Η αξία των συναλλαγών δεν ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ, λίγο πριν τις 14:00, παραμένει μέτρια και όταν λίγο μετά τις 13:05 οι βασικοί δείκτες έλαβαν εμφανώς κατηφορική κλίση.

Το ότι ο FTSE-20 δεν πέρασε ούτε σήμερα πάνω από τις 775 μονάδες ενίσχυσε τη διάθεση ρευστοποίησης για πολλούς βραχυπρόθεσμους παίχτες.

Το εύρος των 770-775 μονάδων παραμένει κατά συνέπεια ισχυρή αντίσταση.

Εξαρχής είχε σημειωθεί πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έπρεπε να αναζητηθούν άμυνες λίγο χαμηλότερα, φτάνοντας σταδιακά έως τις 740 μονάδες για αυτή τη φάση της κίνησης.

Μέχρι στιγμής δεν σημειώνονται πιεστικές πωλήσεις τουλάχιστον για μετοχές του 20άρη και του FTSEMid.

Μέχρι και τις 740 μονάδες η τάση του δείκτη δεν μεταβάλλεται, δεν ακυρώνεται.

Ωστόσο, είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε χαμηλότερα την Εθνική Τράπεζα, που λίγο πιο νωρίς διόρθωσε έως τα 7,35 ευρώ, τη Eurobank έως τα 4,31, την Alpha Bank έως τα 4,40, την Πειραιώς έως τα 1,58, την Κύπρου έως τα 3,20 ευρώ, τη ΜΡΒ έως τα 1,09 ευρώ.

Είναι ενδεικτικό πως λίγο μετά τις 14:00 μόλις μία μετοχή του 20άρη, της 3E, παρέμενε σταθερή στα 20,60 ευρώ, ενώ για τις υπόλοιπες 19 συνεχίζονταν οι απώλειες.

Η εικόνα στις ευρωαγορές δεν έχει αλλάξει θεαματικά με τον Dax στη Φραγκφούρτη να παραμένει πάνω από τις 7.400 μονάδες.

Ωστόσο, στο ΧΑ επιβεβαιώνεται η εκτίμηση όσων προέβλεπαν συνέχιση της ταλαιπωρίας στον τραπεζικό κλάδο. Από αυτήν την άποψη είναι ενδεικτικό το σχετικό θέμα της Αναστασίας Παπαϊωάννου, που αναφέρεται στην… ανησυχία για την έκρηξη των επισφαλειών.

Αυτό λίγο μετά την εγρήγορση που ζήτησε από τους τραπεζίτες ο διοικητής της ΤτΕ , Γ. Προβόπουλος.

Ζητήματα και ενδεχομένως προβλήματα που αφορούν στις ελληνικές τράπεζες είναι γνωστό πως συζητήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, μεταξύ εκπροσώπων της Τρόικας και Ελλήνων τραπεζιτών.

Κάτι που αναδεικνύει την κατάσταση στον κλάδο, τα προβλήματα για τα οποία επιφυλάσσονται και δικαιολογημένα ξένοι, αλλά και εγχώριοι διαχειριστές, παίχτες προοιωνίζοντας συνέχεια στην πίεση που δέχεται ο κλάδος.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση
, ξεχωρίζει η αντίδραση της Γενικής, των ΕΧΑΕ, του ΟΛΘ, της Forthnet, του Φουρλή, της ΕΥΑΘ, της ΕΥΔΑΠ, της Μέτκα, της Τέρνα Ενεργειακής, του FF Group.

Γύρω στις 14:10 ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε στις 1.6620, ο 20άρης στις 755 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να μην έχει ξεπεράσει ακόμη τα 50 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v