Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενισχύεται η βραχυπρόθεσμη τάση

Εντείνεται η ανοδική κίνηση στο ΧΑ, με κέρδη άνω του 4% για MIG, ΤΤ, Πειραιώς, Eurobank και λοιπών δυνάμεων. Άλμα 9% για ΑΤΕ. Κινητικότητα στα μικρο-μεσαία, υπεραπόδοση για τον SC και μόχλευση στα κρατικόχαρτα.

Τα κέρδη στις τράπεζες και η κινητικότητα στα μικρομεσαία συνεχίζονται.

Με τους βραχυπρόθεσμους παίχτες να πηγαίνουν την αγορά προσεχτικά, βήμα βήμα, υψηλότερα.

Οι δείκτες ενισχύονται έως και 1,8%, δείχνουν να δοκιμάζουν τεχνικές περιοχές και το παιχνίδι αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον.

Εστιάζουμε καταρχήν στον FTSE-20 που νωρίτερα αντέδρασε έως τις 769,98 μονάδες, διαμορφώνονταν πριν από λίγο στις 767 και εν πάσει περιπτώσει συντηρείται πάνω από τις 765 που είχε τεθεί στο προηγούμενο σχόλιό μας ως ικανή και απαραίτητη συνθήκη.

Έως τις 1.650 μονάδες έχει αντιδράσει ο Γ.Δ., με τους δείκτες μεσαίας – μικρότερης αποτίμησης να υπεραποδίδουν σταθερά.

Η βραχυπρόθεσμη τάση ισχυροποιήθηκε λίγο μετά τις 14:05, κορύφωσε περίπου στις 14:20 και μέσα στα επόμενα 15-25 λεπτά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν στηρίξεις ημέρας.

Συγκεκριμένα στις 1.638-1.640 για τον Γ.Δ. και στις 764-765 για τον 20άρη.

Ωστόσο, η αξία των συναλλαγών παραμένει μέτρια, καθώς στις 14:45, δεν ξεπερνούσαν τα 60 εκατ. ευρώ.

Παρόλα αυτά, η Αγροτική, μετά την επιβεβαίωση της υπέρβασης των 0,80 ευρώ, αποκτά βραχυπρόθεσμη φορά προς τα 0,85 ευρώ.

Ήδη ενισχύεται κατά 9,1% στα 0,84, ενώ ανάλογη κίνηση επιχειρείται και για το ΤΤ.

Από τις μετοχές του 20άρη, μόνο Μυτιληναίος και Τιτάν υποχωρούν λίγο χαμηλότερα.

Η MIG ενισχύεται κατά 5,7% στα 0,93 ευρώ, η Πειραιώς κατά 3,9% στα 1,62, η ΜΡΒ κατά 1,9% στα 1,11 ευρώ, η Eurobank στα 4,39, η Βιοχάλκο στα 4,48, η Alpha Bank στα 4,51 ευρώ.

Ανάλογη εικόνα και στα μεσαία, όπου ισχυροποιείται η φορά για ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ, για ΟΛΘ-ΟΛΠ, αλλά και για Φουρλή, Τέρνα Ενεργειακή, Γενική Τράπεζα, J&P Αβαξ, Alapis, ΓΕΚ Τέρνα.

Έως 1,9% ενισχύεται ο SC, καθώς ενισχύονται Κλουκίνας – Λάππας, Ιντρακάτ, Ελλαστρον, Ελληνικά Καλώδια, Βιομηχανία Ζάχαρης, Lavipharm, Μηχανική, Κυριακούλης, Παρνασσός, Πλαστικά Θράκης, ΣΩΛΚ, και αρκετές ακόμη από αυτήν την κατηγορία.

Είναι ενδεικτικό πως λίγο μετά τις 14:50 απόδοση μεγαλύτερη του 5% σημειώνονταν για περίπου 30 μετοχές.

Στην κορυφή ήταν η Σφακιανάκης, Αστήρ, Αττικής, και αρκετές ακόμη από αυτήν την κατηγορία.

Το γεγονός πως αντιδρούν μετοχές εταιριών όπως για παράδειγμα της Βιομηχανίας Ζάχαρης και κυρίως του Αστέρα, είναι ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώνεται στο ΧΑ.

Κυρίως εγχώρια επενδυτικά σχήματα ενεργοποιούνται, επιχειρούν να αξιοποιήσουν για παράδειγμα την προτροπή του διοικητή της ΤτΕ προς τους Έλληνες τραπεζίτες και… ποντάρουν ανάλογα.

Ο Γ. Προβόπουλος είναι σαφής, πως οι τραπεζικοί όμιλοι θα πρέπει να απεμπλακούν των μη τραπεζικών θυγατρικών, δραστηριοτήτων τους.

Το ότι η αγορά επιχειρεί να αξιοποιήσει αυτά τα μηνύματα είναι, κατά την εκτίμησή μας, ενδεικτικά μίας θετικότερης διάθεσης, που διαμορφώνεται στο ΧΑ.

Εάν μάλιστα ο FTSE-20 διαμορφωθεί σε κλείσιμο πάνω από τις 765 μονάδες, τότε επανερχόμεθα στο ανοδικό σενάριο που είχαμε αναφέρει στο προηγούμενο σχόλιό μας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v