Ζητούμενη η επιβεβαίωση των 320 μονάδων για 20άρη

Περιμένοντας το Eurogroup και τον…κατάλογο των νέων απαιτήσεων Γερμανών-δανειστών το ΧΑ επιδιώκει να διασφαλίσει τις στηρίξεις του. Σημείο αναφοράς οι 320 μονάδες για τον FTSE 20.

Σε κινούμενη άμμο το σχέδιο βοήθειας σημειώνει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, ενώ το ΧΑ έχει αποτιμήσει… δεόντως τις τελευταίες-τελευταίες εξελίξεις.

Με διόρθωση του Γενικού Δείκτη στις 818,10 μονάδες (με χαμηλό συνεδρίασης τις 814,12) και του FTSE 20 στις 343,03 (340,32), με πωλήσεις όχι μόνο σε τράπεζες αλλά και σε μετοχές άλλων κλάδων, όπου το -5,84% της Coca Cola 3E τον βαραίνει αδιαμφισβήτητα.

Ο τζίρος, που δεν ξεπέρασε τα 60 εκατ. ευρώ, παραπέμπει σε μία μάλλον ψύχραιμη, ελεγχόμενη και χωρίς βιαστικές ρευστοποιήσεις αντίδραση (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Ούτως ή άλλως, η αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση αλλά και οι αποδόσεις σε διάστημα εβδομάδας (και μηνός) επέτρεψαν την πολυτέλεια διόρθωσης όπως εξελίχθηκε χθες.

Άλλωστε, έγκαιρα η Αγγελική Παπαμιλτιάδου είχε αναφερθεί στις διεργασίες που συντελούνταν στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο, που άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη συγκληθεί σήμερα το eurogroup. Ομολογουμένως χρήσιμη η αναφορά της ανταποκρίτριας του euro2day, καθώς αυτά τα γεγονότα μας υποχρέωσαν σε αναδίπλωση των βραχυπρόθεσμων κινήσεών μας και σε χαμήλωμα του πήχη.

Έτσι, για βασικούς δείκτες και μετοχές ζητούμενο ΗΤΑΝ και ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ η επιβεβαίωση της τεχνικότητας της βραχυπρόθεσμης κίνησης μέχρις ότου αποσαφηνιστεί το σκηνικό. Κατά συνέπεια, οι 320 μονάδες παραμένουν ισχυρό σημείο αναφοράς και ενδεχόμενη ανθεκτική στήριξη του 20άρη γι' αυτόν τον κύκλο λιγοστών συνεδριάσεων, που θα χρειαστούν για να προχωρήσουν οι αγορές -με… οδηγό το Χ.Α.- στην επόμενη φάση.

Παράλληλα με αυτές τις διεργασίες -σε κοινοτικό πεδίο και στην πλευρά των δανειστών- διαδραματίζονται ιστορικές μεταβολές κι ανακατατάξεις στην εγχώρια πολιτική σκηνή, που χωρίς καμία αμφιβολία θα συγχρονιστούν με ανάλογες αναδιατάξεις ισορροπιών και στον επιχειρηματικό και οικονομικό τομέα.

Αυτό έχει συνειδητοποιηθεί από πολλούς φίλους, αναγνώστες και παίκτες, οι οποίοι διατηρώντας την ψυχραιμία τους -στον βαθμό του δυνατού- παρακολουθούν και δραστηριοποιούνται στην ίσως πιο ενδιαφέρουσα περίοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών (τουλάχιστον για τα τελευταία 30 χρόνια).

Ενδιαφέρουσα η χθεσινή διαφοροποίηση της Eurobank (4,46%) που λόγω της παράλληλης αντίδρασης των Ελληνικών Πετρελαίων (κατά 2,72%) δεν μας άφησε… ασυγκίνητους. Κόντρα κίνηση, που ίσως κρύβει περισσότερο εάν έχει συνέχεια σήμερα-Παρασκευή.

Η Τιτάν στα 14,60 ευρώ δικαιώνει απόλυτα τους πιστούς επενδυτές της, επιβεβαιώνει δε τον χαρακτηρισμό της ως σηματωρού-προπομπού της μεσομακροπρόθεσμης τάσης του Χ.Α.

Άψογος σχηματισμός, που ενισχύεται και από σταθερή ενίσχυση των συναλλαγών. Μένει η εκκρεμότητα με τον Μυτιληναίο, καθώς απέτυχε για ακόμη μία φορά η υπέρβαση των 3,40 ευρώ, κάτι που μας κρατά σε επιφυλακή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v