ΧΑ: Παιχνίδι ισχυρών με προεξόφληση στις τράπεζες

Ξεκάθαρο ποντάρισμα προεξόφλησης στις τράπεζες και αποσαφήνιση της εκλογικής διαδικασίας πυροδότησαν ακραία αντίδραση στο ΧΑ. Πάνω από τις κρίσιμες 280 μονάδες και πάλι ο 20άρης με…30άρια στις τραπεζικές μετοχές.

Υπερβολική ή όχι, η χθεσινή αντίδραση στο Χ.Α. με… ξέσπασμα των τραπεζών παραπέμπει σε συντονισμένη προσπάθεια «ισχυρών χεριών» να προεξοφλήσουν τις εξελίξεις στον δεικτοβαρή χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Στις 730,03 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με άνοδο 3,17%, στις 288,03 κατά 6,58% υψηλότερα ο FTSE 20. Σε μία εμφανή κίνηση ισχυρών παικτών (από κάθε φάσμα της αγοράς) αφενός να στηρίξουν τα χαρτιά τους κι αφετέρου να «τρέξουν» σε υψηλότερες τιμές συγκεκριμένες μετοχές.

Κατά γενική εκτίμηση, το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και οι πολιτικές εξελίξεις λειτουργούν καταλυτικά (και) στο χρηματιστήριο. Όσον αφορά τον πρώτο καταλύτη, το συντονισμένο μάζεμα από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης της περασμένης Πέμπτης και η εικόνα της χθεσινής αντίδρασης δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια παρερμηνείας.

Θα υπενθυμίσουμε τι υποστήριζε από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας η ομάδα ανάλυσης της eZMarket, πως «οι μεγαλομέτοχοι γνωρίζουν ήδη το βασικό πλαίσιο της διαδικασίας κεφαλαιακής ενίσχυσης των ομίλων». Δεν εξηγείται αλλιώς ούτε το μάζεμα της 5ης/4 ούτε τα χθεσινά «σκληρά» 30άρια σε μετοχές τραπεζών με κινήσεις που παρέπεμπαν σε εποχές… Λαυρίου και… Βιοσώλ.

Ας μην κρυβόμαστε, λοιπόν, πίσω από το… δάχτυλό μας, αφού το παιχνίδι φαίνεται να παίζεται με όρους μη ισότιμους για όλους τους συμμετέχοντες. Τουλάχιστον και το προηγούμενο των ελέγχων της BlackRock σε αυτό συντείνει, πως κάποιοι (και προφανώς όχι μικροεπενδυτές) είχαν πληρέστερη ενημέρωση από άλλους, ότι τραπεζίτες γνώριζαν πως ο τελικός λογαριασμός δεν θα ήταν 16 ή 18 δισ. ευρώ, αλλά πολύ λιγότερα.

Όμως, αυτά είναι μέσα στο… τζογάρισμα, θα πείτε, και σε τελική ανάλυση αφορούν τους καθ' ύλην αρμοδίους.

Στα 2,05 ευρώ η Εθνική, που σημειωτέον αντέδρασε ενδοσυνεδριακά έως τα 2,14 ευρώ με 27άρια Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και λοιπές δυνάμεις του κλάδου, κι ενώ η προεξόφληση ξεκινά από τα χαμηλά της περασμένης Πέμπτης.

Οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και οι πολιτικές εξελίξεις θα παραμείνουν ρυθμιστές (και) της βραχυπρόθεσμης τάσης και η επαναφορά του 20άρη πάνω από τις 288 μονάδες θα είναι ενθαρρυντική ένδειξη. Υπερβολική σε μεγάλο βαθμό, αλλά δικαιολογημένη - εάν δεχτούμε την εξήγηση της εσωτερικής πληροφόρησης, θα κριθεί σήμερα-αύριο στις λεπτομέρειες.

Το πρόγραμμα σήμερα περιλαμβάνει υπουργικό συμβούλιο (στις 15:00), ενώ στις 17:00 θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Λ. Παπαδήμος με βέβαιη πλέον την 6η Μαΐου ως ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Εάν ο Λ. Παπαδήμος αποδειχτεί πως πέτυχε να διασφαλίσει από τους δανειστές καλύτερους όρους κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών, δηλαδή με ελαφρύτερα βάρη για τους μεγαλομετόχους και τις διοικήσεις των ομίλων, τότε ο δεύτερος καταλύτης (των πολιτικών εξελίξεων) θα μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v