ΧΑ: Κατενάτσιο περιμένοντας τους... δανειστές

Σε ρευστό σκηνικό... χωρίς ρευστότητα παραμένει η οικονομία. Πρώτο ζητούμενο η συντήρηση στο ΧΑ, με τους παίκτες να επιδίδονται μόνο σε βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις. Οι κινήσεις προεξόφλησης.

Όλο και περιπλέκεται ο...Γόρδιος Δεσμός με την εξουθενωμένη Αθήνα να επιχειρεί να αρθρώσει λόγο στους δανειστές της, στο Βερολίνο.

Η κυβέρνηση επιχειρεί είτε να καθησυχάσει (αλήθεια ποιόν...?) με τις δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα για «πολιτική δήλωση την Δευτέρα» είτε να προσπαθήσει εκ του σύνεγγυς να εκμαιεύσει κάτι πιο απτό, για αυτό και η επίσκεψη του Αντ. Σαμαρά την ερχόμενη Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Το ΧΑ συνεχίζει να κινείται στον ρυθμό των εξελίξεων επιχειρώντας να προεξοφλήσει τα πιθανά ενδεχόμενα. Η αύξηση της μεταβλητότητας, ο βραχύς χρόνος των κινήσεων και ο τακτικισμός των βραχυπρόθεσμων παικτών εκτιμάται, πως υποδηλώνουν ακριβώς αυτή την  αβεβαιότητα.

Για ακόμη μία εβδομάδα στο ΧΑ υπερίσχυσαν οι ταχείς κινήσεις στο όριο του Τ συν 3 με τους βασικούς δείκτες, μετοχές να δοκιμάζουν (τις δεύτερες) στηρίξεις τους. Οι παίκτες στην πλειονότητα τους μπορεί να έχουν ενσωματώσει και προεξοφλήσει εδώ και μέρες τη μη λήψη απόφασης την Δευτέρα ωστόσο δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα ούτε για το πότε αλλά ούτε και για το πως.

Στο σχετικό θέμα του euro2day «Δόση με …δόσεις, λύση προς τα Χριστούγεννα» αποτυπώνεται εύγλωττα η σύγχυση και νευρικότητα. Σύγχυση γιατί το Βερολίνο δεν έχει απολύτως κανέναν λόγο για να βιάζεται, η δημοτικότητα της Αγκ. Μέρκελ και του CDU έχει εκτιναχθεί στα υψηλότερα ποσοστά των τελευταίων πέντε χρόνων, η Μαδρίτη «αγκομαχά», η Ρώμη στοχοθετείται και ο W. Scheuble βάζει στο μάτι και τη… Γαλλία.

Και να σκεφτεί κανείς, πως οι γερμανικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο του 2013- υπάρχει δηλαδή πολύς, μα πολύς πολιτικός χρόνος- ο ESM παραμένει ανενεργός και η Αθήνα τα έχει δώσει όλα για να εισπράξει τη συνέχεια του... μαρτυρίου του Σισύφου.
Αν μη τι άλλο αυτή η κρίση έχει επαναφέρει στην διεθνή συζήτηση τις... αρχαιοελληνικές αναφορές, την επίκληση της φιλοσοφίας, την υπενθύμιση της μυθολογίας, τον Σωκράτη και το κώνειο στον οποία αναφέρεται «συμπονετικό» δημοσίευμα των New York Times.


Ασφυκτικός ο κλοιός


Σε αυτόν τον ασφυκτικό κλοιό το ΧΑ δεν θα μπορούσε να κινηθεί διαφορετικά και μεγαλύτερο κέρδος θα θεωρούνταν η μη άμεση επιβάρυνση του κλίματος. Η Εμπορική θεωρεί κρίσιμη την ζώνη των 783-754 μονάδων εξετάζοντας όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και ο Θανάσης Σταυρόπουλος καταγράφει, αναλύει λεπτομέρειες και τεχνικά σημεία αυτής της φάσης της αγοράς. Οι τράπεζες επέδρασαν σαν βαρίδι στα μέσα της εβδομάδας (από τα υψηλά της 6/11 στο άδειασμά της 7&8/11) αλλά είναι κοινό μυστικό, πως όσο δεν υπάρχουν νεότερα από το...μέτωπο της δόσης, όσο εκκρεμεί η ανακεφαλαιοποίηση ο κλάδος δεν μπορεί να επιχειρήσει ανοδική διαφυγή. Αντιθέτως ζητούμενη θεωρείται η συντήρηση των κεκτημένων.

Ενδεικτική της κατάστασης οι αντικρουόμενες θέσεις/εκτιμήσεις των ξένων οίκων με την Moodys να θεωρεί, πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για την Ευρώπη αλλάμε τη Fitch να εκτιμά, ότι η ψήφιση των μέτρων μειώνει τον κίνδυνο ενός Grexit.

Και όσο οι ξένοι, οι δανειστές, το Βερολίνο συνεχίζουν να...περιπλέκουν τον Γόρδιο Δεσμό τόσο η κατάσταση στην πραγματική οικονομία, την κοινωνία ξεπερνά τα όρια...έκρηξης. Με αφορμή τα τελευταία μεγέθη για την ανεργία, ο El Erian παραδέχεται, πως τα εξωπραγματικά ποσοστά προκαλούν θλίψη.

Η πραγματική οικονομία ασφυκτιά με την ΕΛΣΤΑΤ να καταγράφει υποχώρηση των εξαγωγών, με τον ιό της αβεβαιότητας να ξαναχτυπά. Συμβουλές συνεχίζεται να δίνονται από όλες τις πλευρές με τον Economist να προτείνει, πώς θα σωθεί η χώρα.

Έτσι και αλλιώς εδώ και τρία χρόνια η Ελλάδα αποτελεί- κατά γενική εκτίμηση πλέον- πειραματόζωο (το παραδέχτηκε και ο πρώην πρωθυπουργός και μοιραίος πολιτικός Γ. Παπανδρέου) και σαν τέτοιο θα συνεχίσει να αντιμετωπίζεται. Ούτε...τιμωρητική είναι η διάθεση των γερμανών, ούτε δεν έχουν επίγνωση της «λαθεμένης» συνταγής που χορηγείται στον έλληνα ημιθανή, γιατί ακριβώς αυτή είναι η επιδίωξη τους.

Έχουμε γίνει βαρετοί αλλά μέρα με τη μέρα, Σύνοδο με τη Σύνοδο, Μνημόνιο με το Μνημόνιο η εκτίμηση μας ενισχύεται. Αυτή η «λαθεμένη» συνταγή εφαρμόζεται ακριβώς λόγω του ότι είναι «λαθεμένη» και έχει ακριβώς αυτά τα αποτελέσματα. Αυτές οι συνέπειες είναι το εξ΄ αρχής ζητούμενο. Η μετατροπή της μέχρι πρόσφατα κοινωνικότερης Ευρώπης σε μία φτωχοποιημένη, εξουθενωμένη ευρω-περιφέρεια, όπου το εργατικό κόστος πλησιάζει αυτό της....Ανατολής.

Παράλληλα δημιουργούνται οι υπερεθνικοί μηχανισμοί απαραίτητη για τη νέα μορφή διακυβέρνησης μίας Νέας Τάξης πραγμάτων στην Ευρώπη. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, πως την ώρα που η Ελλάδα...ξαπλώνεται στην προκρούστεια κλίνη της, πληθαίνουν οι αναφορές για το ενδεχόμενο τα υπερχρεωμένα κράτη να χρησιμοποιήσουν ως εγγύηση τα αποθέματα τους σε χρυσό. Όλως τυχαίως σε τελευταίο ρεπορτάζ του CNBC υπενθυμιζόταν, πως η Ιταλία διαθέτει 2.450 μετρικούς τόνους χρυσό, με την χώρα να είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος κάτοχος διεθνώς.

Όλως τυχαίως, επίσης, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών βάζει στο μάτι την Γαλλία, παρά το ότι ο Φρ. Ολάντ έχει προ πολλού απογοητεύσει όσους είχαν επενδύσει στην εκλογή του. Γνωστή ιστορικά η πορεία της Γαλλίας και οι σχέσεις της με την Γερμανία από τον Α΄ ΠΠ δεν θα αλλάξουν και δεν μπορούν να αλλάξουν τώρα.

Οι προσπάθειες Σαμαρά

Το ΧΑ θα μπορούσε έστω βραχυπρόθεσμα να κερδίσει λίγο χρόνο και μία προσπάθεια προεξόφλησης με αφορμή το ταξίδι του Αντ. Σαμαρά στις Βρυξέλλες ή ενδεχομένως μίας πολιτικής δήλωσης όπως σημείωνε ο Γ. Στουρνάρας. Σε μία τέτοια προσπάθεια απέδωσαν κύκλοι της αγοράς την αφύπνιση του ΧΑ από τις 16.15-16.30΄της συνεδρίασης της Παρασκευής.

Με αιχμή τις τράπεζες (υπεραπέδωσαν Alphabank, Πειραιώς), ο ΟΤΕ (και λόγω αποτελεσμάτων καλύτερων των αρχικών εκτιμήσεων), ΟΠΑΠ (λόγω της σχετικής διαδικασίας) αλλά και μετοχές-σηματωρούς από άλλες κατηγορίες και ομάδες αποτίμησης. Είναι ενδεικτικό, πως ενώ στις 16.30 της συνεδρίασης (της 9/11) οι συναλλαγές έφθαναν τα 43,2 εκατ. ευρώ ( 49,2 εκατ. τεμάχια) μέχρι τις 17.15΄παρουσίασαν αισθητή αύξηση. Πιθανότατα εξ΄αιτίας ακόμη μίας προσπάθειας προεξόφλησης (πάντα στα όρια το πολύ τριών συνεδριάσεων).

Έτσι όμως κερδίζεται χρόνος, το πρόβλημα δεν λύνεται ρηξικέλευθα (και δεν μπορεί με το Βερολίνο σε προεκλογική περίοδο) αλλά το ίδιο συμβαίνει και με την τακτική της ΕΚΤ. Και η ΕΚΤ αγοράζει χρόνο για την Ευρώπη δεν λύνει και δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Ίσως γιατί ο σχεδιασμός του Βερολίνου απαιτεί συνολικότερη καθυπόταξη της περιφέρειας, περαιτέρω ενίσχυση της δημοφιλίας της καγκελαρίου και της οικονομίας τους.

Άλλωστε όσον αφορά τις σχέσεις τους με την Αθήνα μόνο τυχαίος δεν ήταν ο... υπαινιγμός της Αγκ. Μέρκελ για τις αποκρατικοποιήσεις. Αποκρατικοποιήσεις, ειδικός λογαριασμός και ρήτρα αυτόματης λήψης μέτρων είναι από τα βασικά αγκάθια μεταξύ Αθήνας-δανειστών.

Ουσιαστικά το ΧΑ όσο δεν αποσαφηνίζονται ο χρόνος και το πλαίσιο, οι προϋποθέσεις χορήγησης της δόσης δύσκολα θα κινηθεί στο κανάλι της προηγούμενης αντίδρασης, θυμίζουμε του Γενικού Δείκτη προς τις 900 και του Ftse20 στις 350-360 μονάδες.


Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 801,99 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 0,03%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 υποχώρησε 0,6%, ο Mid 30 με πτώση 3,87% ενώ ο Small Cap 80 κινήθηκε υψηλότερα 0,72%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν οι κλάδοι: Τηλεπικοινωνίες (9,14%) και Πετρέλαιο –Αέριο (3,78%).

Αντίθετα εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσαν οι κλάδοι: Ακίνητης Περιουσίας (-10,97%), Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (-6,14%) και Πρώτες Ύλες (6,04%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Πήγασος (136,08%), Καθημερινή (124,95%), ΕΛΙΧΘ (63,27%), Τηλέτυπος (63,21%), Εδραση (37,50%), Audiovisual (29,82%), Lavipharm (28,26%), Κλωστ. Ναυπάκτου (27,65%), ΝΕΛ (26,05%), Αλουμύλ (21,46%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: ΠΕΡΣΕΥΣ (-57,50%), Μάθιος Πυρίμαχα (- 41,11%), Χατζηκρανιώτη (- 26,76%), Χαιδεμένος (-22,35%), Προοδευτική (-22,22%), Μοχλός (-19,90%), ΓΕΚΕ (-19,83%), Δρομέας (-19,28%) Γιουρομπρόκερς (-18,75%) και Καραμολέγκος (-18,71%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v