ΧΑ: Επιστρέφουν αγοραστές στις τράπεζες

Προσπάθεια επαναφοράς προς τις 800 μονάδες γίνεται στο Χ.Α. Με καθαρά τεχνικής μορφής κίνηση των τραπεζών και προσπάθεια του FT20 για τις 280-290 μονάδες. Κέρδη 12% για Πειραιώς, 9% για Eurobank, 7,5% για ΕΤΕ.

Μετά την τραπεζική… καταιγίδα, αντίδραση έως 3,44% για τον FTSE-20 στο Χ.Α. Αναστροφή τάσης με συγκριτικά περισσότερες συναλλαγές απ’ ό,τι εχθές και με τον μεν Γενικό Δείκτη να κινείται προς τις 800 μονάδες, τον δε FTSE-20 προς τις 285 μονάδες.

Με αιχμή τις… ξεπουλημένες στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις τραπεζικές μετοχές και με χρήσιμες στηρίξεις από ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ όπως και άλλες μη τραπεζικές δυνάμεις.

Μετά από περίπου 50 λεπτά συνεδρίασης, οι συναλλαγές προσέγγιζαν τα 19 εκατ. ευρώ, από τα οποία 4,2 εκατ. στην Εθνική, από 2,8 εκατ. ευρώ σε ΟΠΑΠ και Alpha Bank, ενώ υψηλός τζίρος έχει γίνει σε Πειραιώς, ΟΤΕ, ΔΕΗ.

Υψηλές όμως θεωρούνται και οι συναλλαγές των περίπου 300.000 ευρώ στον Μυτιληναίο, ενώ άλλες 140.000 ευρώ έχουν γίνει στη Μέτκα. Ανάλογη κινητικότητα σε MIG, Τιτάν, Ελλάκτωρ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Νωρίτερα στον Εκηβόλο ανεβάσαμε την εκτίμηση του Ιωάννη Δεληγιάννη, ο οποίος εξετάζει την ισοτιμία δολαρίου-γεν με την τεχνικότητα βασικών χρηματιστηριακών δεικτών και του Χ.Α.

Προς ώρας, η τεχνική προσέγγιση φαίνεται να επιβεβαιώνεται, ωστόσο -όπως σημειωνόταν στο προσυνεδριακό σχόλιό μας- πρόκειται για καθαρά τεχνική αντίδραση, μετά το τραπεζικό άδειασμα του διημέρου 12-13/11 και την επιμονή «ισχυρών χεριών».

Επίσης, σημειωνόταν πως αρκετοί αναλυτές κάνουν λόγο για κίνηση… ανακούφισης, ενώ πρακτικά για τον 20άρη οι 305-310 μονάδες θεωρούνται πλέον ισχυρή αντίσταση.

Βέβαια, τα ανωτέρω δεν εμποδίζουν αρκετούς, κυρίως βραχυπρόθεσμους, παίκτες να επιχειρήσουν άλλο ένα… τζογάρισμα στον υπεραρκετό για τα χρηματιστηριακά δεδομένα χρόνο των τριών ημερών, δηλαδή μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Αξιοσημείωτη κινητικότητα παρατηρείται και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, κυρίως δε σε μετοχές-σηματωρούς, με ενδεικτικές τις ΓΕΚ Τέρνα, Σιδενόρ, Intralot, EXAE, Αττικής, Σωληνουργεία Κορίνθου και άλλες από αυτήν την κατηγορία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v