ΧΑ: Άντεξε στο τραπεζικό σφυροκόπημα

Συνεδρίαση έντονης νευρικότητας με τον ΓΔ να αλλάζει 15 φορές πρόσημο και τον μεγαλύτερο τζίρο των τελευταίων 9 συνεδριάσεων. Επιμένουν οι πωλητές στις τράπεζες, εξισορρόπηση από ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίο, Motor Oil, ΕΛΠΕ.

Συνεδρίαση αυξημένου τζίρου (ο μεγαλύτερος των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων) και έκδηλης νευρικότητας, με τις Τραπεζικές μετοχές να προσπαθούν να αναδυθούν, σχετικά, από το δεύτερο ανηλεές σφυροκόπημα και κάποιες αντίρροπες δυνάμεις με κύριους εκφραστές τους ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίο και Motor Oil, να προσπαθούν να εξισορροπήσουν τα πράγματα σε Γενικό Δείκτη και FTSE. Προς το τέλος, συνέδραμαν και οι Coca-Cola και Ελ. Πετρέλαια.

Ο Γενικός Δείκτης άλλαξε 15 φορές πρόσημο, για να κλείσει στις 775,75 μονάδες με κέρδη 0,37%, όμως οι απώλειες που συνεχίζουν να συσσωρεύουν οι Τραπεζικοί τίτλοι ενεργοποίησε εκ νέου τα “margin calls”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης αναδύθηκε από το χαμηλό ημέρας των 758,03 μονάδων (-1,92%) και ο Τραπεζικός από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 226,87 μονάδων (-9,88%).

Ασφαλώς η πίεση που συγκεντρώνεται στον Τραπεζικό κλάδο, είχε σοβαρό αντίκτυπο και στον συνολικό τζίρο. Έτσι, Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς “απασχόλησαν” το 59% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Εννοείται ότι οι Τραπεζικές μετοχές θα προσπαθήσουν να δώσουν και βραχύβιες αντιδράσεις, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, όμως σε μία μάλλον υποψιασμένη Αγορά, αυτές οι προσπάθειες θα βρουν λίγους “συνοδοιπόρους” και πολλούς πωλητές.


Πακέτο τριών δόσεων σε μια πληρωμή από τη Γερμανία

Μία τέτοια προσπάθεια γενικότερης αντίδρασης, σημειώθηκε μετά το δημοσίευμα της Γερμανικής “Bild” σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία θέλει να δώσει “πακέτο” τριών δόσεων στην Ελλάδα σε μία πληρωμή των 44 δισ. ευρώ.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το ποσό θα περιλαμβάνει τα 31,3 δισ. ευρώ από το δεύτερο τρίμηνο, τα οποία η Ελλάδα ελπίζει να λάβει σύντομα για να αποφύγει τη χρεοκοπία, μαζί με περαιτέρω δόσεις των 5 και 8,3 δισ. ευρώ για το γ΄ και δ΄ τρίμηνο. Εκπρόσωπος ωστόσο του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, ερωτηθείσα να σχολιάσει το δημοσίευμα της Bild, δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη μια τελική απόφαση για την επόμενη δόση.

Εκτός από το Χ.Α., έντονη ήταν η ανοδική αντίδραση του ευρώ και κατακόρυφη η πτώση του δολαρίου.

Από εκεί και πέρα, τα ερωτήματα και οι ανησυχίες της Αγοράς είναι πολλές, τόσο όσον αφορά τον Τραπεζικό κλάδο, όσο και για την πορεία της πραγματικής οικονομίας τους αμέσως επόμενους μήνες.


Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών

Ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, που θα συνεχίσει (καλώς ή κακώς) να επηρεάζει μία τόσο Τραπεζοβαρή Αγορά όπως η Σοφοκλέους, το βασικό στοιχείο, είναι το πότε θα γίνει η ΑΜΚ της κάθε Τράπεζας, δηλαδή από πότε θα μετρήσει η περίοδος των 50 ημερών, βάσει της οποίας θα καθοριστεί η τιμή της αύξησης.

Και εδώ υπάρχουν τα πρώτα “τεχνικά” προβλήματα.

Η Alpha Bank με ονομαστική αξία 0,30 ευρώ δεν δείχνει να αντιμετωπίζει πρόβλημα όσο και αν χαμηλώσει η μέση σταθμική τιμή, βάσει της οποίας θα γίνει η ΑΜΚ

Αντίθετα, η νέα ονομαστική αξία, όπου θα γίνει η σχέση ανταλλαγής 58 Εθνικές:100 Eurobank θα είναι στο 1,00 ευρώ και αυτό ίσως δημιουργήσει πρόβλημα, καθώς δεν επιτρέπεται αύξηση κεφαλαίου υπό το άρτιον.

Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα έχει η Πειραιώς, με ονομαστική αξία 0,30 ευρώ και πιθανή μέση σταθμική τιμή σαφώς χαμηλότερα. Εδώ αξίζει υπενθύμισης ότι βάσει του νόμου δεν επιτρέπονται ονομαστικές αξίες εισηγμένων μετοχών χαμηλότερα των 0,30 ευρώ, άρα αναμένεται “reverse split”, και μετέπειτα μείωση της ονομαστικής αξίας.

Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψει μία νέα εντυπωσιακή είδηση που θα ωθήσει τις Τραπεζικές μετοχές πολύ ψηλότερα.

Τα μετατρέψιμα ομόλογα, με την αποπληρωμή των οποίων θα διασφαλιστεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας των Τραπεζών θα εκδοθούν με αρχικό επιτόκιο 7%, το οποίο θα προσαυξάνεται ετησίως κατά 0,5%, ενώ τα ποσά των τόκων θα καταβάλλονται ετησίως σε μετρητά, εκτός από την περίπτωση αντικατάστασής τους με εισφορά σε είδος.

Μέσα σε πέντε χρόνια οι Τράπεζες θα πρέπει να έχουν την ικανότητα να εξοφλήσουν τα ομολογιακά δάνεια (CoCos), καθώς σε αντίθετη περίπτωση το ανεξόφλητο υπόλοιπο θα μετατραπεί υποχρεωτικά σε μετοχές και μάλιστα σε τιμή ίση με το 50% της τιμής αύξησης κεφαλαίου, οδηγώντας σε νέο “dilution”.

Άρα οι Τράπεζες θα πρέπει να διακρατούν υψηλότατη ρευστότητα για να αποπληρώνουν της ετήσιες υποχρεώσεις τους, κόντρα στις δηλώσεις – εκτιμήσεις όσων υποστηρίζουν ότι η ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου να ανοίξει τους “κρουνούς” της ρευστότητας στην Αγορά.

Σχέδια επί χάρτου”, μπορεί να αποδειχθούν και τα σενάρια για πιθανό ενδιαφέρον συμμετοχής ξένων κεφαλαίων. Τα συντηρητικά ξένα funds που έχουν σαν γνώμονα τις μερισματικές αποδόσεις δεν πρόκειται να σπεύσουν να τοποθετηθούν σε ένα κλάδο που για αρκετά χρόνια δεν φαίνεται να διανέμει μέρισμα.

Και τέλος, πόσοι από τους κωδικούς λιανικής θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν, αν δεν υπάρχει αυξημένη ορατότητα τόσο όσον αφορά την Ελληνική οικονομία, όσο και το πως θα λειτουργήσει το Τραπεζικό Σύστημα μέσα στον δυσνόητο (για πολλούς) λαβύρινθο της ανακεφαλαιοποίησης”.


Τα ερωτήματα της αγοράς για τα νέα μέτρα

Όμως εξ ίσου σημαντικά είναι τα ερωτήματα της Αγοράς για τις συνέπειες που θα φέρει στην πραγματική οικονομία η ψήφιση των νέων μέτρων.

Απαιτούνται, πρόσθετα μέτρα 6,4 δισ. ευρώ που θα βρεθούν τον προσεχή Μάρτιο, με την νέα αξιολόγηση της τρόικας και θα τεθούν σε εφαρμογή το 2014-2016 και θα είναι πέραν όσων έχουν ήδη περιληφθεί στο πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ;

Η δόση που θα εκταμιευτεί θα οδηγηθεί σε ειδικό λογαριασμό, στην Τράπεζα Ελλάδος και τα λεφτά θα αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και την εξυπηρέτηση του χρέους και όχι για τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της Χώρας; Θα τροφοδοτείται μάλιστα τμηματικά πριν ακριβώς από την “ωρίμανση” μιας υποχρέωσης της Ελλάδας;

Τι ακριβώς σημαίνει η ρήτρα αναγκαστικής παραχώρησης του 30% των επιπλέον φορολογικών ή άλλων εσόδων (πχ από αποκρατικοποιήσεις) στην εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα μπορούν να οδεύσουν για παρεμβάσεις στήριξης της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής;

Τι σημαίνει η διάταξη για την αυτόματη μείωση των τρεχουσών δαπανών για κάθε απόκλιση του στόχου των αποκρατικοποιήσεων επί 2 συνεχή τρίμηνα;

Επιπλέον, εκτιμάται ότι "οι επιπτώσεις στην αποδυνάμωση της οικονομίας από την έντονη δημοσιονομική εξυγίανση, το 2013 μπορεί να είναι ισχυρότερες από ό, τι προβλέπεται σήμερα" αλλά και ότι "σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα είναι πιθανό να αμφισβητηθούν στα δικαστήρια" και τότε θα πρέπει να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν(!)

Και ενώ αυτές οι επενδυτικές και όχι μόνο ανησυχίες περιμένουν τις απαντήσεις τους, η Χώρα τελεί εν αναμονή για την εκταμίευση της δόσης.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, μια διαφορά περίπου οχτώ ποσοστιαίων μονάδων χωρίζει τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων αξιωματούχων για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους.


Νέο έκτακτο Eurogroup στις 20/11/2012

Η Ελλάδα έλαβε την επιμήκυνση των δυο ετών και ένα νέο έκτακτο Eurogroup στις 20 Νοεμβρίου θα αποφασίσει για την εκταμίευση της δόσης, όπως ανέφερε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.

Aνέφερε πως ο στόχος το χρέος της Ελλάδας να αντιστοιχεί στο 120% του ΑΕΠ δεν έχει αλλάξει, άφησε ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο να μετατεθεί το 2022, αντί για το 2020. Μια θέση που προκάλεσε την αντίδραση της Κρ. Λαγκάρντ που επεσήμανε ότι το ΔΝΤ εξετάζει τη βιωσιμότητα του χρέους με βάση το στόχο που έχει τεθεί για χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Εχουμε διαφορετικές απόψεις, σημείωσε. Αυτό που μετρά είναι να γίνει το χρέος βιώσιμο και να επιστρέψει η Ελλάδα στις Αγορές.

Το ΔΝΤ βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας στην προσπάθεια για τη μείωση του χρέους της σε βιώσιμο επίπεδο και θα συνεχίσει να συζητά με τις Κυβερνήσεις της Ευρωζώνης για τον εξεύρεση του καλύτερου τρόπου, δήλωσε ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, David Lipton.

“Δεν είναι μόνο ζήτημα για το μέλλον, αλλά ένα ζήτημα του σήμερα. Ένας ζητάει οι Έλληνες να συνεχίσουν τις πολύ σκληρές αλλαγές, ένας περιμένει η Ελληνική Επιχειρηματική Κοινότητα να συνεχίσει να κάνει δουλειές και ένας περιμένει η Ξένη Κοινότητα να επενδύσει στην Ελλάδα και να συμμετάσχει στις ιδιωτικοποιήσεις,” ανέφερε ο Lipton. “Είναι πολύ δύσκολο να φανταστώ πως όλοι αυτοί οι «ηθοποιοί» θα παίξουν το ρόλο που επιθυμούν εάν το χρέος δεν είναι βιώσιμο”.

Από την πλευρά του ο Έλληνας Υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας δήλωσε το θέμα της Ελλάδας θα εξετασθεί ξανά στις 20/11 και ότι η τελική επικύρωση για την δόση θα δοθεί από το Eurogroup της 26ης Νοεμβρίου.

Η Goldman Sachs επισημαίνει ότι για να αυξηθεί η πιθανότητα το Ελληνικό χρέος ως προς το ΑΕΠ να προσεγγίζει το 120% μέχρι το 2020, με ρεαλιστικές εκτιμήσεις, απαιτείται μια πολύ πιο δραστική μείωση του χρέους, πιθανότατα πάνω από 80 δισ. ευρώ και αυτό είναι ανέφικτο πολιτικά επί του παρόντος. Η GS πιστεύει ότι η πιθανότερη έκβαση θα περιλαμβάνει κάποια ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους, όμως η αβεβαιότητα για τη διατηρησιμότητά του χρέους θα παραμείνει. “Αυτή η αβεβαιότητα θα κρατήσει πίσω την Ελληνική ανάκαμψη, σε σχέση με μια πιο αποφασιστική διαγραφή χρέους και θα αναβάλει την οριστική επίλυση των Ελληνικών ζητημάτων χρέους” αναφέρει ο οίκος.

Εν τω μεταξύ, το ποσό των 4,062 δισ. ευρώ συνολικά άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας ενός και τριών μηνών που διενήργησε σήμερα. Το επιτόκιο για τα έντοκα ενός μηνός διαμορφώθηκε στο 3,95% και για τα έντοκα τριών μηνών στο 4,2% (από 4,24% στην προηγούμενη δημοπρασία).


Επιστροφή στο ΧΑ

Στο ταμπλώ του FTSE όπου αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της MIG, επτά οι “κόκκινοι” τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ (-0,49%), Τιτάν (-2,62%), Εθνική (-3,97%), Πειραιώς (-2,67%), Jumbo (-0,63%), Alpha Bank (-3,21%), Eurobank (-7,13%).

Αντίθετα με κέρδη μεγαλύτερα του 2% οι Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Κύπρου, Motor Oil, CPB, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 56 ανοδικές μετοχές έναντι 65 πτωτικών, για 18 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 5%, ενώ άλλοι 17 έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες των πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

Τεχνικά, η Εθνική μπορεί να “αναδύθηκε” από το χαμηλό των 1,32 ευρώ (-12,58%), αλλά έχασε μάλλον εύκολα την στήριξη των 1,50 ευρώ. Επόμενη στήριξη στα 1,35 ευρώ.

Αντίθετα, η Alpha Bank, έστω και οριακά, κράτησε την στήριξη στα 1,50 ευρώ, αν και μέσα στην συνεδρίαση υποχώρησε μέχρι τα 1,39 ευρώ (-10,9%). Αν χαθεί η στήριξη στα 1,50 ευρώ, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 1,32 ευρώ.

Επίσης ο Τραπεζικός δείκτης απομακρύνθηκε ακόμα περισσότερο από το επίπεδο στήριξης των 260 μονάδων και η αμέσως επόμενη “μάχη” θα δοθεί στις 230 μονάδες.

Πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Τιτάνα που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Μετά την έκθεση της Alpha Finance για “ακριβή αποτίμηση” ήλθε σήμερα η “τσεκουριά” από την Deutsche Bank. Σύσταση “sell” και τιμή στόχο στα 10 ευρώ δίνει η Deutsche μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου του ομίλου. Η έκθεση υποστηρίζει ότι η ετησιοποιημένη πτώση των κερδών EBITDA κατά 10% τοQ3 ήταν 20% υψηλότερη από τις εκτιμήσεις του οίκου. Οφείλεται στις απώλειες από τις δραστηριότητες των ΗΠΑ (έκλεισαν προσωρινά κάποιες μονάδες παραγωγής) και την χαμηλότερη κερδοφορία από την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο οίκος εκτιμά ότι σε Αγορές “κλειδιά, όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Νοτιοανατολική Ευρώπη” η κατάσταση δημιουργεί προκλήσεις και η Αγορά των ΗΠΑ δεν αρκεί για να καλύψει αδυναμίες σε άλλες Περιοχές. Η Deutsche Bank μειώνει τις προβλέψεις για τα EBITDA κατά μέσο όρο 10% την περίοδο 2012-2014.

Τέλος, χαμηλότερα του 20αρη, ίσως αξίζει υποσημείωσης το “τσίμπημα” των συναλλαγών στον Ηρακλή. Υπενθυμίζεται ότι από την 21/11/2012 οι μετοχές της εταιρείας θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με τη νέα ονομαστική αξία 1,70 ευρώ, από 2,68 ευρώ πριν και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου με καταβολή μετρητών στους μετόχους ποσού 0,98 ευρώ ανά μετοχή.

Η Γερμανία συζητά την συγχώνευση των τριών δόσεων προς την Ελλάδα” ανέφερε ο Γερμανός Υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, (μετά την λήξη της συνεδρίασης στο Χ.Α.) τονίζοντας πάντως ότι απαιτείται μηχανισμός ελέγχου.

Η πιθανότητα “Grexit” τους επόμενους 12 με 18 μήνες παραμένει στο 60% εκτιμούν οι αναλυτές της Citi, και σημειώνουν ότι ενώ η απόφαση των διεθνών δανειστών για διετή επιμήκυνση του Ελληνικού προγράμματος φαίνεται ως μια θετική εξέλιξη, η έλλειψη σαφήνειας και η διαφωνία για το πώς θα χρηματοδοτηθεί η ελάφρυνση του χρέους αποτελούν ανησυχητικά σημάδια, ενώ περιορισμένη είναι η διάθεση των Ευρωπαίων για “ανακούφιση” στα δάνεια που κατέχει ο επίσημος τομέας.

Ως εκ τούτου, η θέση της Ελλάδας θα παραμείνει μη βιώσιμη ακόμα και μετά την διετή επέκταση του προγράμματος και τις όποιες αποφάσεις για τη επαναφορά του χρέους σε πιο διαχειρίσιμα επίπεδα.

Παράλληλα, η Citi θεωρεί ότι οι στόχοι για το έλλειμμα του 2012 είναι υπερβολικά αισιόδοξοι. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι η βελτίωση στα στοιχεία για το έλλειμμα την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου, μπορεί να οφείλεται στις καθυστερήσεις πληρωμών από το Δημόσιο τομέα και εκφράζει την αμφιβολία της για το κατά πόσον το έλλειμμα του 2012 θα υποχωρήσει στο 6,9%.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτα επιφυλακτική εικόνα και μικτά πρόσημα, τόσο στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, όσο και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.

Νέα βουτιά καταγράφτηκε στο δείκτη οικονομικού κλίματος του Ινστιτούτου του ZEW για τη Γερμανία. Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε το Νοέμβριο στο -15,7 από -11,5 τον προηγούμενο μήνα.Οι αναλυτές κάνουν λόγο για αιφνιδιαστική εξέλιξη, καθώς περίμεναν βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης ZEW θα διαμορφωθεί στο -9,8. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε στο 5,4 από 10 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν σαφώς μικρότερη επιδείνωση, στο 8. Στην σχετική ανακοίνωση το οικονομικό Ινστιτούτο ΖEW αναφέρει ότι οι "επίμονες υφεσιακές εξελίξεις στην Ευρωζώνη πιθανότατα θα βαρύνουν την οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία κατά τους επόμενους έξι μήνες".

Η Moody΄s Investors Service θα αποφασίσει μέσα στο 2013 για το αν θα υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ με ιδιαίτερη βαρύτατα να αποδίδεται στην απειλή του λεγόμενου “δημοσιονομικού γκρεμού” δήλωσε ο Steven Hess, υψηλόβαθμος αναλυτής του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Ακόμα και αν το Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία για να αποφύγουν τον “δημοσιονομικό γκρεμό” – ένας συνδυασμός κατάργησης φοροαπαλλαγών και περικοπών δαπανών που θα ενεργοποιηθεί αυτόματα από τον Ιανουάριο – αυτό δεν αναμένεται να προκαλέσει άμεσα την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ, σημειώνει ο Hess όπως μετέδωσε το Dow Jones Newswires.

Αντίθετα, η Moody΄s πιθανότατα θα περιμένει μερικούς μήνες για να αξιολογήσει τον οικονομικό αντίκτυπο της αναμενόμενης ύφεσης, προσθέτει.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά εκτιμά ότι οι ΑΜΚ στον Τραπεζικό κλάδο θα συντελεστούν σε σημαντικά χαμηλότερες, από τα τρέχοντα επίπεδα, τιμές και ως εκ τούτου πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν να ρευστοποιήσουν θέσεις, ενώ κάποιοι από αυτούς θα αγοράσουν δικαιώματα σε χαμηλές ή μηδενικές τιμές, αναφέρει ο Σέργιος Μελαχροινός.

Επίσης η Αγορά προσδίδει διαφορετική ταχύτητα πτώσης στους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, πιέζοντας περισσότερο το “δίδυμο” Εθνικής – Eurobank, καθώς οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναφέρονται σε αυξημένες κεφαλαιακές ανάγκες.

Η Τρ. Κύπρου δείχνει καλύτερες αμυντικές διαθέσεις, καθώς δεν εμπλέκεται, κατ΄ αρχήν, στο θέμα ανακεφαλαιοποίησης των Ελληνικών Τραπεζών.

Ζητούμενο η εμφάνιση “αντίρροπων δυνάμεων”, στον FTSE, από τις πιθανές προς αποκρατικοποίηση εταιρείες (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Ελ. Πετρέλαια), αλλά και λίγους ακόμη μη Τραπεζικούς τίτλους.

Σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της περαιτέρω υποχώρησης, με τον 20αρη να δοκιμάζει την ζώνη 265 – 260, καθοδική διάσπαση της οποίας θα μπορούσε να οδηγήσει προς την περιοχή των 230 μονάδων.

Από εκεί και πέρα, η ψήφιση των νέων μέτρων, αναμένεται να βαθύνει την ύφεση και να εκτοξεύσει την ανεργία, ενώ η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών δεν σημαίνει απαραίτητα και αύξηση της ρευστότητας στην Αγορά, επισημαίνει ο αναλυτής της Solidus Sec.


----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας που είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση των συναλλαγών στα συμβόλαια του 20αρη.

Αντίθετα, αξιοπρόσεκτη μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών που έφθασαν τα 89.376 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του FTSE ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με σαφώς υποδεέστερη, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί το premium στο 0,65%.
Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 11.567, τιμή εκκαθάρισης 277,25), κινήθηκαν μεταξύ 268,75 και 282 μονάδων.

Δεν σημειώθηκε δραστηριότητα από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (2.129.200 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (36.301), Alpha Bank (24.780), Κύπρου (2.379), ΔΕΗ (1.947), ΟΤΕ (2.342), ΟΠΑΠ (1.784), Πειραιώς (14.449), Μυτιληναίο (315), Eurobank (1.646), MIG (115), ΓΕΚ (765), Intralot (500), CPB (1.015), Ελ. Πετρέλαια (152), Ελλάκτωρα (103), Τιτάνα (122), Βιοχάλκο (123), ΕΧΑΕ (210), Μέτκα (151), Σιδενόρ (130).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 51% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 1.024 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (609 δικαιώματα αγοράς και 415 δικαιώματα πώλησης).
Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (4.350.349 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v