ΧΑ: Πώς θα αποφευχθούν τα χειρότερα…

Ισορροπίες μετά το χθεσινό τραπεζικό... πατατράκ αναζητεί το ΧΑ. Μόνο ανοδική αντίδραση (του 20άρη πάνω από τις 280 μονάδες) θα δώσει ανάσες στην αγορά και θα αποτρέψει τα χειρότερα. Κλειδί ή βαρίδι οι τράπεζες.

Ομοβροντία ρευστοποιήσεων στις τράπεζες οδήγησε σε δραματική διόρθωση εχθές το Χ.Α. κι ο Θανάσης Σταυρόπουλος μετρά το χαμηλότερο κλείσιμο των τελευατίων 46 συνεδριάσεων

Η (επιεικώς) ανεπιτυχής διαχείριση του θέματος της ανακοίνωσης της ΠΥΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προκάλεσε ακόμη ένα (πολλοστό για φέτος) ξεπούλημα σε μετοχές του κλάδου, με το ευρύτερο επενδυτικό κοινό χωρίς τη στοιχειώδη χρηματιστηριακή προστασία. Τουλάχιστον οι καθ' ύλην υπεύθυνοι θα μπορούθσαν να είχαν χειριστεί με περισσότερη σωφροσύνη και γνώση του παιχνιδιού της αγοράς τη διαδικασία, λ.χ. να μην προχωρήσουν στις σχετικές ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Στοιχειωδώς..., ωστόσο το άδειασμα στις τράπεζες παρέσυρε βασικούς δείκτες και μετοχές κι έδειξε για ακόμη μία φορά τη ρηχότητα του Χ.Α., την ελλιπέστατη επενδυτική πρόνοια και τον αποτελεσματικό έλεγχο κρίσεων.

Στις Βρυξέλλες, η διελκυστίνδα συνεχίζεται, με την Αθήνα θεατή και την κυβέρνηση... ικέτιδα μην τυχόν και στραβώσει κάτι την τελευταία στιγμή. Σκληρό ροκ για το χρέος και αναμονή για τη δόση βλέπει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, στις τράπεζες αυξάνεται ο λογαριασμός και ο βαθμός επικινδυνότητας (σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου), ενώ η Wall Street παρέμεινε παγωμένη παρά τις σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες και ειδήσεις.

Μερίδα αναλυτών αναφέρεται εδώ και καιρό (πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ) στην επερχόμενη διόρθωση, στην αναπόφευκτη (κατά την εκτίμησή της) υποχώρηση της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς, εξέλιξη που θα παρασύρει γενικότερα τις αγορές. Από τεχνική πλευρά, εκτιμούν πως οι σχηματισμοί για παράδειγμα του DAX παραπέμπουν στο περιθώριο μιας σημαντικής οπισθοχώρησης του δείκτη (κατά 8-12%) σε αυτήν ή στην επόμενη φάση της αντιπαράθεσης ΔΝΤ- Ε.Ε./Βερολίνου.

Στο Χ.Α. οι εταιρικές ανακοινώσεις (Frigoglass, Τιτάν κ.ά.) έρχονται σε δεύτερη ή και σε τρίτη μοίρα, καθώς αυτά που προέχουν πλέον είναι η οριστικοποίηση του χρόνου και η αποσαφήνιση του τρόπου διάθεσης της περίφημης βοήθειας, με την κυβέρνηση και τον Γ. Στουρνάρα να εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι. Στις 772, 85 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 275,69 ο Ftse20, με βαρίδι-ρυθμιστή τις τράπεζες.

Μένει να φανεί εάν υπάρχουν δυνάμεις ανάσχεσης -με αφορμή τις θετικές παρατηρήσεις των Ευρωπαίων- και κατά πόσον μπορεί να επηρεάσει τη βραχυπρόθεσμη τάση η σύγκληση της έκτακτης (και ειδικά για τη χώρα μας) σύσκεψης την ερχόμενη εβδομάδα. Εάν και εφόσον βέβαια επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης πως τότε θα ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της βοήθειας και θα καταβληθεί (όπως υποστηρίζει ο Γ. Στουρνάρας) στις αρχές Δεκεμβρίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v