Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μεταξύ σφύρας και άκμονος

Στα «σχοινιά» η κυβέρνηση λόγω τρόικας, ΟΠΑΠ- Intralot, αναποτελεσματικών χειρισμών. Συνεχίζεται η διελκυστίνδα για τις τράπεζες. Στην Coca Cola 3E το βάρος «στήριξης» του FTSE Large Cap πάνω από τις 300 μονάδες.

Δεν έπεισε η χθεσινή ανοδική αντίδραση, σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος. Και πώς να πείσει όταν οφείλεται στη «ρηχότητα» του Χρηματιστηρίου Αθηνών και στην υπερβάλλουσα βαρύτητα ενός και μόνο ομίλου.

Σχεδόν... μισή αγορά η Coca Cola 3E με υψηλότατο δείκτη στάθμισης, έχοντας υπερκαλύψει όχι μόνο (συνολικά) τον τραπεζικό κλάδο αλλά ακόμη και τις τρεις μη τραπεζικές δυνάμεις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Τουλάχιστον η χθεσινή συνεδρίαση συνέβαλε στη διατήρηση του FTSE Large Cap πάνω από την (ψυχολογικής σημασίας) περιοχή των 300 μονάδων, με τη «μεγάλη κεφαλαιοποίηση» να κερδίζει χρόνο, να μεταθέτει (για πόσο ακόμη;) την εμφανή διολίσθηση προς τις 290- 280 μονάδες.

Το Χ.Α. επιχειρείται να ισορροπήσει, εν μέσω συνεχιζόμενων αμφιβολιών κι επιφυλάξεων για τον τραπεζικό κλάδο, των εγγενών αδυναμιών της κυβέρνησης να διαχειριστούν τα χρειώδη, τους καθ ύλην... αρμοδίους να απεμπλακούν από παραδοσιακά και χρόνια μεγαλοσυμφέροντα και πιέσεις.

Η περίπτωση ΟΠΑΠ - Intralot είναι η θεατή πλευρά μιας σκοτεινής -καθότι αθέατης- σύνδεσης του πολιτικού-επιχειρηματικού κατεστημένου, που κυριάρχησε τα τελευταία 15-20 χρόνια. Ενδεικτική όμως και η υπόθεση της ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ του βαθμού εξάρτησης της κεντρικής εξουσίας, του εγχώριου πολιτικού συστήματος (και όχι μόνο) από τα λεγόμενα ξένα κέντρα.

Εν μέσω αυτών επιχειρεί να συντηρηθεί το Χ.Α., με το ενδιαφέρον των βραχυπρόθεσμων παικτών να έχει ατονήσει σημαντικά, γεγονός που αποτυπώνεται στη θεματική μείωση του μέσου όρου συναλλαγών (τελευταίων 15 συνεδριάσεων σε σχέση με τον μ.ο. του Ιανουαρίου).

Αποσπασματικές κινήσεις σε επιλεγμένα χαρτιά, που μόλις διατηρούν στοιχειωδώς τη μόχλευση σε λιγοστές μετοχές, εισηγμένες και 2-4 ΣΜΕ με σχετική εμπορευσιμότητα. Συν τω χρόνω πλησιάζει και η τρίτη Παρασκευή του Μαρτίου, μεθαύριο 15/3, ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος για την αγορά παραγώγων με λήξεις τριπλών προϊόντων (του πρώτου triple witching για φέτος), ό,τι αυτό προοιωνίζεται για τη σημερινή και τις δύο συνεδριάσεις που ακολουθούν μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Σε μία συγκυρία όπου όπως σημειώνει η Αλεξάνδρα Γκίτση «... η κυβέρνηση αναγκάζεται να κάνει αρκετά βήματα πίσω στη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιρρήσεις της τρόικας και να προχωρήσει, έστω και 'κουρεμένη' σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, η ρύθμιση. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των αλλεπάλληλων συναντήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες αποφασίσθηκε μεν να διατηρηθούν οι βασικές αρχές της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά να υπάρξουν αρκετές ουσιαστικές αλλαγές που φέρνουν τα πάνω κάτω σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δανειοληπτών που εν τέλει θα καταφέρουν να ενταχθούν στη ρύθμιση, και όχι μόνο».

Παράλληλα, από το μέτωπο των τραπεζών αύριο ή την Παρασκευή ενδεχομένως να υπάρξουν νεότερα. Η διοίκηση του ΤΧΣ, η διευθύνουσα σύμβουλος Α. Σακελλαρίου, είχε πολύωρη συνάντηση με την τρόικα και αυτό θα επαναληφθεί και αύριο. Ενδεχομένως, λέμε ενδεχομένως, μέχρι το τέλος της εβδομάδας να υπάρξουν εξελίξεις στον...γόρδιο δεσμό των τραπεζών και της ανακεφαλαιοποίησής τους σχεδόν έναν χρόνο μετά την εκκίνηση της σχετικής διαδικασίας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v