Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο στόχαστρο των long οι 780 μονάδες

Θετικό παραμένει το κλίμα στην εγχώρια αγορά αλλά η άνοδος δημιουργεί και τάσεις για profit taking. Κρίσιμη για την τάση η εικόνα στις διεθνείς αγορές. Πώς διαμορφώνεται τώρα η κατάσταση στις τραπεζικές μετοχές.

ΧΑ: Στο στόχαστρο των long οι 780 μονάδες

Αλλη μία εβδομάδα με θετικό πρόσημο για τους long. Από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη και Λονδίνο οι αγοραστές είχαν τον κύριο και τελευταίο λόγο, καθώς με το «κλείσιμο» της Παρασκευής έκαναν «ταμείο» με μικρότερα ή μεγαλύτερα κέρδη.

Ενδεικτικά ο S&P 500 στις 2.892,74 μονάδες με 2,06% στην εβδομάδα, ο DAX στις 12.011,69 με 4,21%, o FTSE100 στις 7.446,87 με 2,30% πάντα στο ίδιο διάστημα. Από τα ορόσημα της εβδομάδος, που ξεκινά αύριο θα σταθώ περισσότερο στην Τρίτη όταν η Commerzbank θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει το deal συγχώνευσης με την Deutsche Bank. Μία αναγκαστική κίνηση για το Βερολίνο με δεδομένα τα πελώρια προβλήματα ειδικά της Deutsche Bank.

Στα καθ' ημάς, τα λέγαμε ξεκινώντας το σχόλιο μας με αφορμή την υπέρβαση των 750 μονάδων, πως οι traders στο ΧΑ είναι στον... κόσμο τους καθώς κόντρα στην ήπια άνοδο των κύριων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, στο ελληνικό επικρατούν πιο υψηλές... θερμοκρασίες.

Πράγματι με τον ΓΔ στις 754,42 τα εβδομαδιαία κέρδη διαμορφώθηκαν στο 4,5%, με τον FTSE25 στις 1.934,86 στο 3% με κλάδο... υπαίτιο τον τραπεζικό. Στις 624,14 μονάδες ο ΔΤΡ με 13% που ανεβάζουν στο 41,97% την συνολική απόδοση του κλάδου από την αρχή του έτους.

Περιττεύει να πω, πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη απόδοση (σε απόλυτο ποσοστό) σε όλη την Ευρώπη, με ότι αυτό σημαίνει για τη συνέχεια. Εξ΄ αρχής είχα υποστηρίξει την προσέγγιση, πως για τα funds το «Greek bet» θα ήταν ένα από τα πιο risky, αλλά με περιθώρια μεγάλων αποδόσεων για το 2019. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα ενισχύουν αυτή την προσέγγιση και θα σταθώ σε δύο αναφορές, οι FT σημειώνουν ότι το «τοξικό» χρέος έφερε αποδόσεις για τους επενδυτές, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας σημείωσε πως το υψηλό απόθεμα των NPEs είναι η μεγαλύτερη τραπεζική πρόκληση.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ

Το «ελληνικό χρέος» είναι το πιο... ελκυστικό στην ευρωζώνη κυρίως λόγω της χρονικής ωρίμανσης του, των περιθωρίων αναβάθμισης (η μόνη οικονομία που δεν έχει επενδυτική βαθμίδα) και του ότι τώρα πάει να δημιουργηθεί εμβάθυνση στην δευτερογενή αγορά ομολόγων.

Προσωπικά, και το έχω πει πολλές φορές, θεωρώ ευτύχημα σε αυτή την συγκυρία το ότι ο ΟΔΔΗΧ «τρέχει» ρολόι, η JP Morgan έχει ενεργό ρόλο στα πράγματα και οι σχέσεις ΥΠΟΙΚ με ΤτΕ είναι σε καλό σημείο. Συν την αποδοχή, που έχει αυτή η ομάδα από τα ευρωπαϊκά κέντρα, σε Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες. Περιμένω, πως η DG Comp όσο πιο γρήγορα μπορεί θα δώσει το «πράσινο φως» στα σχέδια/προτάσεις της Αθήνας για τον τρόπο δραστικής διαχείρισης μείωσης των NPEs. Συνακόλουθα με την προτροπή του ευρω-συστήματος το εγχώριο banking προχωρά σε πιο επιθετικές διαδικασίες αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων/δανείων.

Δεν θα μακρηγορήσω, θα αναφέρω μόνο αυτό: στα 25 δισ. ο στόχος για μείωση των "κόκκινων" φέτος, το 75% αφορά σε επιχειρηματικά και τα 9 δισ. προγραμματίζεται να είναι πωλήσεις. Τι σημαίνει αυτό; επί της ουσίας ο κίνδυνος για υποχρεωτική ΑΜΚ εκλείπει σχεδόν παντελώς κάτι που επιχειρείται να προεξοφληθεί από τα funds. Κλείνοντας θα θυμίσω, πως η αλλαγή του κλίματος για τον κλάδο σηματοδοτήθηκε όταν η ΤτΕ παρουσίασε το δικό της project για το πως θα μπορούσε να... χαμηλώσει το "βουνό" των 85 δισ. "κόκκινων". Αυτό γιατί τα του Καίσαρος...

Συνεπώς, στον τραπεζικό κλάδο θα επιμείνουν και αυτή την εβδομάδα οι traders, κλάδος όπου πραγματοποιείται το 35%-40% του ημερήσιου τζίρου (με υψηλά ποσοστά intraday & trading) με σημείο αναφοράς, προς χαμηλότερα τις 595 και προς υψηλότερα στις 640-650 μονάδες.  Ωστόσο απαιτείται προσοχή, καθώς όπως φαίνεται στο σχετικό διάγραμμα του ΓΔ στην περιοχή των 780 μονάδων ορίζεται το 61% της όλης πτώσης, γεγονός που για τους τεχνικούς αναλυτές έχει μεγάλη, πολύ μεγάλη σημασία. Εφικτή μεν η συνέχιση της ανοδικής κίνησης, αλλά προσοχή όσο η αγορά πλησιάζει προς τις 780 μονάδες. Επίπεδο, που (στο περίπου) αντιστοιχεί με την ευρύτερη περιοχή των 2.000 μονάδων για τον FTSE25.

O τζίρος της Παρασκευής, στα 65,495 εκατ. με το 46% στον τραπεζικό κλάδο ήταν ικανοποιητικός και κοντά στον ημερήσιο μέσο όρο (εβδομάδος). Στοιχείο που δίνει προβάδισμα μεν στους long οι οποίοι όμως θα πρέπει να «μετρούν» τις κινήσεις τους όσο πλησιάζουν προς την περιοχή που αναφέρθηκε.

Το πέρασμα από το... ταμείο για μία μικρή προείσπραξη είναι επιβεβλημένο και αυτή την εβδομάδα, από την στιγμή που οι αποδόσεις λειτουργούν ως δέλεαρ. Περισσότερο στις τράπεζες, καθώς η Alpha Bank στα 1,399 ευρώ δίνει 27,18% από την αρχή του έτους, η Εθνική στα 1,891% "μετρά" 71,91%, η Eurobank στα 0,7185 ένα 33,06% η δε Πειραιώς στα 1,629 ευρώ το... τεράστιο 93,93% στο ίδιο διάστημα.

Ανάλογα με την εικόνα που θα επικρατεί στις διεθνείς αγορές και τις εξελίξεις στο εσωτερικό ο Απρίλιος μπορεί να συνεχίσει να είναι «ο καλός μήνας» για το χρηματιστήριο. «Ο καλός μας Απρίλιος...» ανέβαζα μία Δευτέρα πριν (στον Εκηβόλο) για να θυμίσω πως από τα τέλη της 10ετίας του ΄80 μέχρι σήμερα είναι ο πιο φιλικός μήνας για τους long. Στην πρώτη του εβδομάδα, μας επιβεβαιώνει, μένει να δούμε την συνέχεια έχοντας ως ορίζοντα το διάστημα προς την 26 η του μηνός όταν η Standard & Poor's θα αξιολογήσει το ελληνικό outlook.

FTSE 25

Οσον αφορά στα blue chips, ο Γιώργος Α. Σαββάκης ακτινογραφεί τα μηνύματα από τα αποτελέσματα 8 εισηγμένων, Μυτιληναίου, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Viohalco, Jumbo, Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια, δηλαδή από τις top επιλογές και μεγαλύτερες θέσεις των funds.

Tο γεγονός, πως η ραχοκοκκαλιά της μεγάλης κεφαλαιοποίησης συνεχίζει να παράγει θετικό αποτέλεσμα και να προσβλέπει (ενδεχομένως και κατά περίπτωση) σε ένα καλύτερο 2019 είναι επ' ωφελεία της αγοράς. Αλλωστε είναι ενδεικτικό, πως για την χρήση του 2018 οι εισηγμένες θα διανείμουν τα μεγαλύτερα μερίσματα από κάθε άλλη χρήση τα τελευταία χρόνια (από την χρήση 2008). Ωστόσο θα σταθώ στο ενθαρρυντικό, κατ΄ εμέ καθώς ξαναζωντανεύει κάποιους θυλάκους στη λεγόμενη μεσαία- χαμηλότερη κατηγορία, όπου με «καύσιμο» και επιχειρηματικές εξελίξεις και μόχλευση το κλίμα έχει βελτιωθεί σημαντικά. Και, κατά πως φαίνεται, έχει περιθώριο για ακόμη υψηλότερα μεγέθη.

TΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v