Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Βηματάκι προς τα πίσω εν αναμονή της DBRS

Κόντρα στην εικόνα στις διεθνείς αγορές, το Χρηματιστήριο κινείται ελαφρά πτωτικά. Σε τράπεζες και ΔΕΗ εστιάζουν οι επενδυτές, εν αναμονή των ανακοινώσεων του καναδικού οίκου αξιολόγησης για την εγχώρια οικονομία.

ΧΑ: Βηματάκι προς τα πίσω εν αναμονή της DBRS

Με το... δεξί στον Νοέμβριο τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Με τη Wall Street να διατηρεί το long σήμα της, οι αγορές διεθνώς έχουν τα περιθώρια να ενισχυθούν προς λίγο υψηλότερα επίπεδα τιμών. Νωρίτερα, στη Φρανκφούρτη, ο DAX προς τις 12.920 μονάδες (0,49%), στο Λονδίνο, ο FTSE100 στις 7.275 (0,38%).
Από τη Νέα Υόρκη, οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές για τους long παίκτες, με την αγορά να εστιάζει κυρίως στα οικονομικά αποτελέσματα.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο ΧΑ, κυρίως δύο είναι τα θέματα που συζητούνται στα γραφεία, αυτό των νέων ανακοινώσεων για τη ΔΕΗ, σημειώνοντας στον Εκηβόλο πως είναι προς τη θετική κατεύθυνση (εάν και εφόσον υλοποιηθούν), με παράγοντες της αγοράς να κάνουν λόγο για πορεία στα... χνάρια του ΟΤΕ, πάντα τηρουμένων των αναλογιών κ.λπ.

Το άλλο θέμα, εξίσου σοβαρό καθώς αφορά στον τραπεζικό κλάδο-κλειδί, με τον Χρήστο Κίτσιο να αναφέρεται σε παζάρι διαρκείας για τον Ηρακλή. Εδώ και δύο εβδομάδες, λίγο μετά το ΟΚ των Βρυξελλών, κράτησα πολύ επιφυλακτική στάση, σχεδόν καθημερινά προέβαλα τις ενστάσεις μερίδας των δανειστών (SSM), μιλούσα για αμφίσημες εξελίξεις και... ψυχρό κλίμα στις μεταξύ των εμπλεκομένων σχέσεις. Υποστήριζα την ανάγκη άμεσης προώθησης και του σχεδίου της Τραπέζης της Ελλάδος, με το που θα αναλάμβαναν οι «νέοι» σε ΕΚΤ, κοινοτικές θέσεις και μετά.

Τώρα πληροφορούμαι πως πρόθεση της Αθήνας είναι το σχέδιο της ΤτΕ να αποσταλεί με την ενεργοποίηση του σχεδίου του ΤΧΣ. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι παίζεται (εντάξει το υποθέτω, τι, πώς, ποιοι και γιατί...) όμως αυτό που μετράει είναι ο υπερπολύτιμος χρόνος που χάνεται και πολύ φοβούμαι όταν λίγο μετά τις εθνικές εκλογές εκτιμούσα πως ο Ηρακλής θα πάρει το... ρόπαλο του, από τις αρχές του 2020. Επί της ουσίας, σχεδόν 9 μήνες από τότε που είχε διαρρεύσει ο προηγούμενος ΥΠΟΙΚ.

Στην περιοχή των 883 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, με μικρές απώλειες (0,38%) και ευτυχώς -για τους long- που τα «ισχυρά χέρια» και οι traders τηρούν ψύχραιμη στάση και διασφαλίζουν τις θέσεις τους σε Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς. Μεγαλύτερος τζίρος για τον τίτλο της Πειραιώς, στα 3,134 ευρώ. Στα 3 ευρώ η Εθνική, στο 0,909 της Eurobank, στο 1,903 της Αlpha Βank. Για τον κλαδικό δείκτη, νέα υψηλότερη στήριξη στα 880 και ζητούμενη η κίνησή του προς τα όρια των 900 μονάδων.

Υποστηρικτικά για τον κλάδο λειτουργούν οι εκθέσεις των ξένων οίκων και οι νέες εισροές αμερικανικών κεφαλαίων στο καλάθι του GREK/ETF που χθες βράδυ βρέθηκε μόλις 0,05$ χαμηλότερα των 9,97, δηλαδή της υψηλής τιμής 52 εβδομάδων. Το πιθανότερο, από τη στιγμή που θα συνεχίσει υψηλότερα η Wall Street, να ευνοηθεί και το καλάθι ελληνικών μετοχών/εισηγμένων.

Πέριξ των 2,182 ο FTSE25, ακολουθώντας τη διολίσθηση των τραπεζικών, με τους αγοραστές να ενεργούν κυρίως σε Cenergy, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Mytilineos, ενώ από τις τραπεζικές στην Πειραιώς γίνεται προσπάθεια σταθεροποίησης.

Σε αναμονή και της αξιολόγησης, αργότερα σήμερα, από την DBRS, με τον καναδικό οίκο να είναι αυτός που δίνει την υψηλότερη βαθμολογία και εάν σήμερα αναβαθμίσει το outlook κατά μία κλίμακα, τότε αυτή θα απέχει μόλις 2 από το όριο της «επενδύσιμης οικονομίας/αγοράς».

Στις 41 έναντι 43 και 99 αμετάβλητες η εικόνα της ευρύτερης αγοράς. Στις 12:15, η αξία των συναλλαγών στα 14,2 εκατ., με τα περίπου 7 εκατ. να έχουν αλλάξει χέρια στις 4 τραπεζικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v