Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσγείωση για τράπεζες και blue chips

Σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση κινείται η εγχώρια αγορά έναντι των μεγάλων διεθνών χρηματιστηρίων. Ανω του 3,5% η πτώση στον τραπεζικό κλάδο, ρευστοποιήσεις σε Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ. Σε χαμηλά επίπεδα κινείται εκ νέου ο όγκος συναλλαγών.

ΧΑ: Προσγείωση για τράπεζες και blue chips

Διευρύνονται οι απώλειες στο ΧΑ, την ώρα που σε Ευρώπη και Νέα Υόρκη οι αγορές συνεχίζουν την ανοδική πορεία τους.

Ενδεικτικό το ότι στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης διόρθωνε περισσότερο από 1,80%, χαμηλώνοντας προς τις 860 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχυόταν στις 13.150 μονάδες, στη Νέα Υόρκη τα futures παρέπεμπαν σε συνέχιση της ανόδου, με το συμβόλαιο του S&P500 να «βλέπει» προς τις 3.083 μονάδες, όλο και εγγύτερα του στόχου μας, των 3.090 μονάδων.

Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς οι πωλητές έχουν από τις πρώτες κιόλας εντολές σαφή πρόθεση να μειώσουν μέρος των θέσεών τους. Κάτι οι αμφίσημες εξελίξεις αναφορικά με το σχέδιο «Ηρακλής», κάτι η υποβάθμιση της στάθμισης για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, η επικείμενη αναβάθμιση της κινεζικής αγοράς σε βάρος των άλλων emerging markets, συμπεριλαμβανόμενης της «ρηχής» ελληνικής δικαιολογούν απόλυτα την υπερίσχυση των πωλητών έναντι των αγοραστών.

Αφορμής δοθείσης, ενεργοποίηση εντολών πώλησης, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, καθώς είναι αυτός που σημειώνει τη μεγαλύτερη απόδοση για φέτος (στο 93,15% παρά το σημερινό μείον, σχεδόν, 3%), που όμως δεν περιορίζονται στον κλάδο-κλειδί αλλά εκτείνονται και προς την πλειονότητα των μετοχών/εισηγμένων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στο μείον 2,97% και των 850 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, απώλειες 1,28% για τον FTSE25 χαμηλότερα των 2.150 και 1,75% για τον Γενικό Δείκτη, στις 863 μονάδες. Στα όρια ή και χαμηλότερα σημαντικών στηρίξεων οι κύριοι δείκτες, με μόνο τον ΓΔ να μην έχει διορθώσει κάτω και από τις 860 μονάδες.

Στα συνήθη -των τελευταίων συνεδριάσεων- επίπεδα η αξία συναλλαγών (*), με το 38% να έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο αλλά κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης είναι οι αυξημένες πωλήσεις/εκροές από τη μετοχή του ΟΠΑΠ. Η μείωση του συντελεστή στάθμισης πυροδοτεί ρευστοποιήσεις, με συνέπεια ο τζίρος να ξεπερνά τα 7 εκατ. (στις 15:05) σε διόρθωση της μετοχής, από τα 9,59 προς τα 9,405 ευρώ. Η διόρθωση του ΟΠΑΠ έχει δημιουργήσει πωλητική τάση και για τη μετοχή του ΟΤΕ, καθώς με συναλλαγές αξίας 5 plus εκατ. υποχωρεί από τα 13,68 έως τα 13,49 ευρώ.

Είναι ενδεικτικό, πως από τις 4+21 μετοχές του δείκτη, σε μόλις μία -τον ΟΛΠ- επικρατούν οι αγοραστές, με την τιμή στα 22,95 ευρώ.

Σημαντικές οι απώλειες για τη μετοχή της Alpha Bank, στο 1,801 ευρώ, της Εθνικής στα 2,894, της Eurobank, στο 0,8785 και στα 2,998 ευρώ της Πειραιώς.

Με άνοδο 23 έναντι 78 με απώλειες και 85 χωρίς μεταβολή.

(*) στα 40 εκατ. ο τζίρος, στις 15:25.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v