Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μίνι ράλι στο Χρηματιστήριο

Πάνω από τις 650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με άνοδο άνω του 3% μετά και τις προτάσεις από Βρυξέλλες. Στις τραπεζικές μετοχές τα υψηλότερα κέρδη, στο κόκκινο μόνο ΔΕΗ και Fourlis. Εξελίξεις διαμορφώνουν τάσεις σε Jumbo, Ελλάκτωρ, Mytilineos.

Μίνι ράλι στο Χρηματιστήριο

Τραπεζική ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δίνει τάση για τον κλάδο και στο ΧΑ. Στο συν 6,2% και τις 60,17 μονάδες ο EuroStoxx Banks, όταν στο προηγούμενο σχόλιό μας ο συγκεκριμένος δείκτης ενισχυόταν με 2,57% και την εκτίμηση πως ο εγχώριος κλάδος θα επηρεαστεί ανάλογα από τη γενικότερη τάση στις ευρωπαϊκές αγορές.

Οδηγός ο κλάδος από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μαδρίτη, Μιλάνο, διαμορφώνει τη στάση των traders και στο «ρηχό» χρηματιστήριό μας.

Στο επίκεντρο ισχυρού trading και αφού στο πρώτο ημίωρο απορροφήθηκε η όποια προσφορά προήλθε από μερική κατοχύρωση σημαντικών βραχυπρόθεσμων αποδόσεων, ενεργοποιήθηκαν εντολές από την πλευρά των αγοραστών, που σταδιακά από τις 11:00-11:15 ακολούθησαν την τάση όπως αυτή ενισχυόταν στην Ευρώπη.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν αυτή τη θεαματική ανοδική αντίδραση του κλάδου και στην προεξόφλησή τους πως η ΕΚΤ στο διοικητικό συμβούλιο της προσεχούς Πέμπτης (4 Ιουνίου) θα προχωρήσει στην περαιτέρω διεύρυνση του «έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων λόγω της πανδημίας».

Πιθανόν η ενδεχόμενη επέκταση του ΡΕΡΡ να είναι όντως ένας λόγος, ωστόσο άλλοι παράγοντες αποδίδουν τη σπουδή των αγοραστών στις ανακοινώσεις της Κομισιόν. Αλλοι την αποδίδουν στις προσδοκίες για εμβόλιο κ.ο.κ.

Σε κάθε περίπτωση και για όποιον λόγο, καλοδεχούμενη η αντίδραση του κλάδου, πόσο δε περισσότερο που στο ΧΑ οι αποτιμήσεις των συστημικών ομίλων είχαν συρρικνωθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, μία εβδομάδα πριν.

Επικέντρωσή μας στον κλάδο, με τον ΔΤΡ από το αρχικό των 318,29 νωρίτερα στις 340,19 μονάδες, επιβεβαιώνοντας πλήρως την τεχνική προσέγγιση (σύμφωνα με το διάγραμμα, που από νωρίς αναρτήθηκε στον Εκηβόλο).

Με τον ΔΤΡ στο 4,25%, ο ΓΔ έχει υπερβεί τις 640 προς τις 650 και ο FTSE25 πλησιάζει πλέον προς τις 1.550 μονάδες.

Από τον κλάδο-κλειδί, η Alpha Bank με τον μεγαλύτερο τζίρο και την ισχυρότερη αντίδραση, στο 0,5904 (5,05%), η Eurobank στο 0,4045 (4,72%), η Εθνική στο 1,228 (3,19%) και σε απόσταση (συναλλακτικά) η Πειραιώς στο 1,285 (4,49%).

Τις πρώτες τρεις τραπεζικές ακολουθούν με αυξημένο τζίρο οι μετοχές των ΟΤΕ (12,16), ΟΠΑΠ (8,30), Mytilineos (7,27), Jumbo (16,45), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (7,65%). Σε γενικές γραμμές, ενισχύεται η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως ειδήσεις, σενάρια, εξελίξεις και οικονομικά αποτελέσματα διαμορφώνουν ή ενισχύουν τη στάση traders και επενδυτών.

Και αυτό είναι ενθαρρυντικό, γιατί μετά από καιρό η αγορά μας δείχνει σημάδια αφύπνισης.

Τα 37,2 εκατ. ευρώ συνολικός τζίρος, νωρίτερα στις 13:10, είναι ενδεικτικός αυτής της αλλαγής στάσης, της ενεργοποίησης μέρους της επενδυτικής κοινότητας.

Στις 13:10 η σχέση ανοδικών/πτωτικών ήταν στις 67/27, με Autohellas, Avax, Intrakat, Πλαστικά Θράκης, MIG, Attica Bank, Cenergy να ξεχωρίζουν από τον FTMidCap.

Σε αυτό το διάστημα, τα futures του S&P500 παρέπεμπαν σε νέο ανοδικό ξεκίνημα από 1,25% υψηλότερα και τις 3.030 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v